fizoły! Na fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli(...)suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalewamy połową szklanki wody i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzamy do wrzenia, nie odcedzamy. W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzewamy łyżkę oleju (nie smażcie na oliwie, margarynach co to się
ladykitchenwersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą(...)keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem konfitury żurawinowej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprostu nie mogę, się jakoś przekonać. Czy tylko ja tak mam? Dlatego moja wersja była z szynką ;-) Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu. 4 porcje także zrobicie jednego dnia i drugiego macie obiadek z głowy !:) Życzę SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie . Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu* 1 brokuł papryka czerwona jajko 5 plasterków wędliny(...)200g mozzarelli ( ja wykorzystałam ser koryciński ) sól, pieprz kolorowy *Bulion przygotowałam z 2 szklanek wody, kostki rosołowej, 2-3 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Wszystko razem gotowałam ok.10 minut. Przed zalaniem kaszy wyjęłam ziele i listki. Kaszę płuczemy, odsączamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. Brokuła gotujemy na półmiękko w wodzie
Czerwona Porzeczkakurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe(...)soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego
Di gotujeSpontaniczny pomysł na zapiekanki z łatwo dostępnych produktów. Składniki na zapiekanki (2 sztuki): pół bagietki 2 pomidory 3 plastry szynki wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2
Karola gotujeCzas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 150 ml wody 20 g świeżych drożdży płaska łyżeczka cukru 300 g mąki 4 łyżki oleju szczypta soli Sos pomidorowy na ciasto: 100 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Dodatki: 200 g pieczarek + łyżka masła kilka plasterków szynki mała cebula 300 g startego sera(...)żółtego lub mozzarella Przepis 1 Do 150ml wody dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę z drożdżami i cukrem, szczyptę soli oraz olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto, do połączenia składników. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. 2 W międzyczasie przygotowujemy sos na ciasto. Koncentrat mieszamy
Kuchnia Bazyliipatelnię, dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę. Dołóż pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Wylej puszkę pomidorów i dodaj sporo bazylii. Zamknij pokrywkę i duś. Już możesz gotować makaron. Do gotującego się sosu dodaj słoiczek sosu kieleckiego meksykańskiego i łyżkę serka. Wymieszaj, wyłącz sos. Makaron odcedź(...)oliwek .Wysyp makaron w sosie, rozprowadź po formie. Posyp obficie serem żółtym tartym na grubych oczkach. Parmezan zostaw przed samym podaniem. Włóż do piekarnika i zapiekaj około 20-30 minut w 160 stopniach, tak aby makaron nie stwardniał z wierzchu i aby ser fajnie się rozpuścił. Podawaj ze świeżą bazylią , olejem z ostropestu (otwarty olej przechowuj w lodówce) i tartym
Z Kuchni Do Kuchnidobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić czosnkiem, pieprzem i solą. Lekko przestudzony wymieszać ze startym cheddarem. W naczyniu do pieczenia polanym lekko oliwą ułożyć warstwę ugotowanego makaronu, cukiniowy "makaron", posypać papryczką jalapeno, szynką, bazylią, kaparami, solą, pieprzem, płatkami papryki. Wierzch(...)zapiekanki polać serowym sosem, rozprowadzić sos równomiernie, tak aby część dostała się do środka zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 45 - 50 minut. Smacznego
Stare Garyprzygotowuje. Wystarczy mrożony groszek, trochę włoszczyzny, a pozostałe składniki, myślę, że każdy ma w domu: woda, sól, pieprz, cebula, czosnek, kilka plastrów wędzonego boczku lub ogonówki, szynki, itp. Dosłownie 40 minut i mamy gotową pyszną zupkę. Przepis na ok.6 porcji. Składniki: - 900g mrożonego groszku - 200g włoszczyzny w słupki (lub starta marchew, pietruszka, por,seler) - ok. 1l wody - 1 średnia cebula(...)wędzonego schabu) - 2 łyżki oleju kokosowego lub innego tłuszczu - pokrojony szczypiorek (nie trzeba) Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy groszek i włoszczyznę w słupki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok.20 minut (do miękkości). Na patelni podsmażamy wędzonkę pokrojoną w kostkę, gdy mamy boczek tłuszczu nie dodajemy. Ja podsmażałam schab na łyżce oleju kokosowego. Przysmażone skwarki przekładamy
Smaczne Zdrowemięso, a potem upiec, ugotowć, czy uwędzić. Dzisiaj proponuję wersję gotowania w rękawie, jest bardzo smaczna i soczysta, bo mięso stygnie we własnym sosie...polecam. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 /2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku z zielonymi łodygami 1 gałązka rozmarynu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy(...)godziny. Mięso przełożyć do rękawa foliowego. W dużym garnku zagotować wodę i włżyć do niej mięso, dzięki temu pory mięsa się zetną i bedzie delikatniejsze. Gotować na małym ogniu przez 90 minut. Po zdjęciu z ognia mięso pozostawić w garnku do ostygnięcia we własnym sosie. Podawać pokrojone w cienkie plasterki do chleba , lub w grubsze na ciepło z ulubionym sosem
Gosia gotujebrokuł nie traci wtedy swojego pięknego koloru), w tym czasie kroimy cebulę i wędlinę w kostkę, a następnie podduszamy razem na oleju. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy na plastry i gotujemy w lekko posolonej wodzie do uzyskania średniej twardości (żeby się nie rozsypywały). Paprykę kroimy w kostkę. Gdy brokuł będzie już odpowiednio ugotowany ( ja dogotowuję go dłużej niż na al dente(...)polejemy naszą zapiekankę: Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiPo prostu hit! Kolejny tej wiosny przepis z pysznymi szparagami, na które sezon niestety dobiega końca:( Efektowne i proste w przygotowaniu danie dla smakoszy zdrowej kuchni
Ania i Marcin gotująsklejał (uwaga! Nie gotować makaronu dużo wcześniej, ponieważ musi być gorący w momencie połączenia z sosem).Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i szynkę, chwilę razem podsmażyć. W tym czasie dobrze rozmieszać jajka, dodać do nich starty ser (zostawić odrobinę do posypania), doprawić pieprzem. Na patelnie z pomidorami i szynką włożyć ugotowanym makaron, dodać posiekaną(...)natkę i wymieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i wlać masę jajeczną ciągle mieszając- trzeba bardzo uważać, aby jajka nie zaczęły się ścinać. Po około minucie zdjąć z ognia i w razie potrzeby przyprawić solą. Nałożyć na talerz i posypać reszta sera. Smacznego
Cook&LoveWielkanoc na talerzach u Nas zawsze pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka , żółty ser , wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy(...)rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany! 12 jajek przepiórczych 2 parzone domowe białe kiełbasy rzeżucha 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy na 12 części o grubości ok. 2 cm. Na wykałaczkę nabijamy kawałek białej kiełbasy, smarujemy ją sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInna propozycja grillowa pieczarek. Wakacje tuż tuż, a więc trzeba odpoczywać między innymi grillując. Ważne, aby grill nie był nudny. Kiełbasy można zastąpić grillowanymi owocami, warzywami
Karola gotujeczterech składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW(...)łyżce masła oraz oleju, a także szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Podsmażamy pora ok. 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. KAPUSTA (15 min)Z kapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści
Nerds Kitchen