szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:36/157)

Spaghetti 273

Składniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę(...)czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron

kgwjanczewo
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 243

łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę.  Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego(...)oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ok. 5 minut pora i szynkę, dorzucamy ryż, prażymy przez 7 minut cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając kolejne 3 minuty. 2 . Porcjami (ja używam płaskiej chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z grzybami 189

szynki, 2 garści suszonych grzybów, 2 duże cebule. ok 1 l bulionu warzywnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka oleju, 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy w 400ml wody przez 30-40minut. Mięso kroimy w kostkę 3 x 3cm, podsmażamy na łyżce oleju przez 7-10 minut. Wrzucamy(...)bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie i kruche; po około godzinie dodajemy pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulę. Pod koniec gotowania możemy delitaknie zagęścić mąką z wodą. Podajemy z pampuchami

Lena Gotuje
Tarta ze szparagami alla fontina 176

błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z serów pleśniowych. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)przykryła szparagi), posól. Wstaw do wrzątku szparagi. Gotuj około minuty. Odcedź. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Krok 2 W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej olejem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 minut i wyciągnij. Krok 3 W międzyczasie wbij

Niedzielny kucharz
sałatka z szynką i porem 180

zajmuje dosłowne kilka minut a jej smak, na długo pozostaje w pamięci. składniki dla sześciu osób 5 jajek 1 średni por 250 g groszku konserwowego 250 g kukurydzy konserwowej 150 g szynki wieprzowej ( konserwowej, lub wędzonej) 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek naturalnego jogurtu, lub kwaśnej śmietany sól, pieprz sposób przygotowania W garnku gotujemy jajka na twardo(...)obrane i pokrojone w kostkę jajka, zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję. Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy, udekorowaną kawałkiem jajka

Miód i pieprz
Tarta z szynką porem i pieczarkami 176

wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście.  Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu(...)sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser.  Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie przestudzona. Farsz Tarta gotowa do zapieczenia

Kuchenne aromaty
Zupa pomidorowa z klopsikami 301

klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne(...)laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny. W razie potrzeby zbieramy pojawiające się na powierzchni szumy lub nadmiar tłuszczu. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać klopsiki. Oba rodzaje mięsa w razie potrzeby dodatkowo siekamy, po czym wstępnie mieszamy. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy przez 2-3 minuty na odrobinie oleju

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 233

klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne(...)laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny. W razie potrzeby zbieramy pojawiające się na powierzchni szumy lub nadmiar tłuszczu. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać klopsiki. Oba rodzaje mięsa w razie potrzeby dodatkowo siekamy, po czym wstępnie mieszamy. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy przez 2-3 minuty na odrobinie oleju

Kulinarna Pokusa
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 361

cytryny, pół ząbka czosnku, szczypta soli, duża garść posiekanych świeżych ziół (np. pietruszka, koperek, bazylia, tymianek – można użyć też łyżeczki ziół suszonych) Przekąską, którą przygotujecie w kilka minut są marynowane oliwki . Nie każdy je lubi, ale znam mnóstwo osób, które je kochają. Są wciągające jak chipsy, a znacznie zdrowsze. Wystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść(...)niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku – możemy przyprawić suszonymi ziołami jeśli lubimy (bazylią, oregano, tymiankiem). Sos powinien być rzadki. Gotujemy go ok. 5 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy pozostałe składniki i zabieramy się za składanie lasagne. Prostokątną formę (34 x 24 x 6 lub ciut większą) smarujemy

Poezja smaku
Muffinki jajeczne ze szpinakiem 192

Dzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek, na dobry

Ania i Marcin gotują
Brukselka z szynką na marchewkowym spaghetti 196

gotowania brukselki, to max. 7 minut! * nacina się głąba na krzyż- aby pozbyć się goryczy, * gotować w odkrytym garnku- aby ulotniły się gazy, * gotować z dodatkiem odrobiny cukru- aby zachować piękny kolor, * gotować z 1/2 szklanki mleka- wspomaga wchłanianie wapnia. Proste, prawda?! Zapraszam więc na pyszną i idealnie ugotowaną brukselkę w towarzystwie smacznej szynki szwarcwaldzkiej podanej na spaghetti z marchewki(...)naciąć na krzyż. Zagotować wodę (wlać tyle, by zakrywała brukselkę), wrzucić brukselkę, dodać szczyptę soli, pół łyżeczki cukru oraz odrobinę mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut. W międzyczasie na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz szynkę szwarcwaldzką. Na obieraczce typu julienne zetrzeć marchewkę. Ugotować makaron, a pół minuty przed końcem wrzucić spaghetti z marchewki, odcedzić i przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 174

gotowanej szynki (u mnie włoskie  Prosciutto Cotto ) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 garści rukoli 1 średni pomidor pokrojony na plastry 1 awokado, wyjęta pestka, pokrojony na plastry 2 jajka łyżka masła do usmażenia jajek sól i pieprz Przygotowanie kanapki Croque Madame : Zacznij od przygotowania beszamelu. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, gotuj przez minutę. Stopniowo dodawaj(...)zimne mleko, cały czas mieszając widelcem lub trzepaczką. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia i dopraw sos odrobiną soli, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj połowę sera i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw. Kromki chleba żytniego posmaruj z jednej strony masłem i odwróć na drugą stronę. Dwie kromki posmaruj musztardą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza 187

sera mozzarella kilka plasterków szynki 0,5 czerwonej papryki 20-30 g startego żółtego sera   Najpierw należy przygotować zaczyn: w 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zaczyn i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne, nieklejące się ciasto i wyrabiać je przez kilka minut. Następnie włożyć(...)bazylię i zblendować całość. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.    Dużą czarną blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (można go delikatnie naoliwić), a na nim rozciągnąć rękoma na kształt okręgu wyrośnięte ciasto. Wierzch posmarować sosem (zostawiając czysty brzeg ciasta), na nim poukładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, kawałki szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę

Simply Food
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 166

suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec(...)wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy dokładnie całą zawartość garnka (użyłam ręcznego blendera), uzupełniamy wodą lub bulionem do pożądanej konsystencji, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podajemy posypane natką pietruszki i podsmażonymi kawałeczkami szynki wędzonej lub boczku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SZYBKA SAŁATKA Z SZYNKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 1210

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 5 plastrów szynki, 4 plastry sera żółtego, 1/2 puszki kukurydzy, 6 jajek, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Szynkę kroję w kostkę, ser żółty w cienkie paseczki

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania