szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:36/157)

Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona 165

Składniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka roztartego suszonego majeranku 1 niepełna łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 5 nieobranych ząbków czosnku Wykonanie(...)okolo 20 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek, tymianek i rozmaryn. Wywar przestudzić i później rozpuścić w nim sól peklową. Mięso ułożyć ciasno w wyparzonym naczyniu kamionkowym lub szklanym, ostatecznie emaliowanym. Zalać zimną zalewą. Zalewa musi przykryć całkowicie mięso. Naczynie zakryć pokrywką. Mięso obracać codziennie. Peklowanie powinno trwać 7-14 dni w temperaturze 6-8°C. Upeklowaną szynkę należy obmyć

w mojej kuchni
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 98

olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.  Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.  Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę  100º, prędkość 4.  Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić(...)mąkę i cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć.  Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i  przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą

Cztery Fajery
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón 281

olej i masło, smażyć przez 4 minuty w temp. 100ºC, z prędkością 1.  Dodać szynkę i mielić przez 1 minutę, temperatura 100º, prędkość 4.  Za pomocą łopatki zgarnąć, masę ze ścianek naczynia głównego. Dodać mleko, mąkę i przyprawy, ustawić czas 5 minut, temperaturę  100º, prędkość 4.  Gotową masę przełożyć do płaskiego naczynia, wystudzić i zostawić(...)mąkę i cały czas mieszając, smażymy około 1 minuty, mąka nie powinna prawie zmienić koloru Cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania dodajemy mleko, całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy,do czasu aż masa zacznie gęstnieć.  Do gęstniejącej masy (tzw. panada) dodajemy bardzo drobno posiekaną lub zmieloną szynkę serrano i  przyprawy, mieszamy, aż składniki się połączą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stroganow lekki na rosołku 133

pokrojony w kostkę schab. Odrobinę go solę. Gdy schab jest usmażony, przekładam go do durszlaka, żeby pozbyć się oleju. Przekładam schab do garnka, by się gotował. Na tą samą patelnię wlewam olej, dodaję szynkę pokrojoną w kostkę – smażę, odcedzam, przekładam do garnka. To samo robię z filetem. Na patelnię wkładam pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Chwilę smażę(...)dodaję do garnka z mięsem. Na patelnię dodaję pieczarki, smażę dodaję bez oleju do garnka. Pozwalam warzywom i mięsu by chwilę się pogotowały – około 30 minut. Dodaję koncentrat, musztardę, sól, pieprz, natkę i majeranek. Chwilę jeszcze gotuję. Takiego lekkiego strogonowa podaję ja Artykuł Stroganow lekki na rosołku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pizza z szynką parmeńską i szpinakiem 168

pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże(...)ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos bez miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i smażymy na oleju aż liście zwiędną. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską, szpinak oraz mozzarellę. Pizze wkładamy

I LOVE LIFE
Spaghetti 261

Składniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeżo mielony pół łyżeczki oregano szczypta gałki muszkatołowej makaron pełno ziarnisty 5 dkg sera Cheddara pietruszkę do posypania Wykonanie: Mięso myjemy mielimy przez maszynkę. Obraną cebulę(...)czosnek oraz seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron

kgwjanczewo
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 221

łagodny a jednocześnie z wyraźnym orzechowo-pleśniowym aromatem - przy tym jest to ser dość twardy. Użycie do risotta tego sera okazało się strzałem w dziesiątkę.  Składniki: 100 g szynki gotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego(...)oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ok. 5 minut pora i szynkę, dorzucamy ryż, prażymy przez 7 minut cały czas mieszając, aż ryż się zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając kolejne 3 minuty. 2 . Porcjami (ja używam płaskiej chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię

Kuchnia Prezydentowej
Gulasz z grzybami 174

szynki, 2 garści suszonych grzybów, 2 duże cebule. ok 1 l bulionu warzywnego, kilka ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu czarnego, łyżka oleju, 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Grzyby moczymy w 400ml wody przez 30-40minut. Mięso kroimy w kostkę 3 x 3cm, podsmażamy na łyżce oleju przez 7-10 minut. Wrzucamy(...)bulionu, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy przez około 1,5 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie i kruche; po około godzinie dodajemy pokrojoną w kostkę, podsmażoną na maśle cebulę. Pod koniec gotowania możemy delitaknie zagęścić mąką z wodą. Podajemy z pampuchami

Lena Gotuje
Tarta ze szparagami alla fontina 155

błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z serów pleśniowych. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)przykryła szparagi), posól. Wstaw do wrzątku szparagi. Gotuj około minuty. Odcedź. Wstaw z powrotem na kuchenkę, dodaj łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej i smaż kolejną minutę. Krok 2 W tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać. Ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej olejem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 5 minut i wyciągnij. Krok 3 W międzyczasie wbij

Niedzielny kucharz
sałatka z szynką i porem 161

zajmuje dosłowne kilka minut a jej smak, na długo pozostaje w pamięci. składniki dla sześciu osób 5 jajek 1 średni por 250 g groszku konserwowego 250 g kukurydzy konserwowej 150 g szynki wieprzowej ( konserwowej, lub wędzonej) 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek naturalnego jogurtu, lub kwaśnej śmietany sól, pieprz sposób przygotowania W garnku gotujemy jajka na twardo(...)obrane i pokrojone w kostkę jajka, zostawiając jedno, które pokrojone w cząstki będzie dekorowało każdą porcję. Całość mieszamy, dodajemy jogurt, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy na 15-20 minut w chłodne miejsce aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy, udekorowaną kawałkiem jajka

Miód i pieprz
Tarta z szynką porem i pieczarkami 165

wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście.  Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy naszą zasklepkę, powstałą z rozrobienia części zimnego mleka z mąką. Po przestygnięciu(...)sosu wbijamy do niego żółtka, dodajemy utarty żółty ser.  Całość mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut (aż góra zetnie się i odrobinę zrumieni). U mnie po 20 minutach góra zrumieniła się troszkę bardziej niż bym chciała:) Mnie najbardziej smakowała delikatnie przestudzona. Farsz Tarta gotowa do zapieczenia

Kuchenne aromaty
Zupa pomidorowa z klopsikami 281

klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne(...)laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny. W razie potrzeby zbieramy pojawiające się na powierzchni szumy lub nadmiar tłuszczu. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać klopsiki. Oba rodzaje mięsa w razie potrzeby dodatkowo siekamy, po czym wstępnie mieszamy. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy przez 2-3 minuty na odrobinie oleju

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 217

klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem” tej zupy są jajka, a konkretnie same żółtka dodane do klopsików – chociaż ich wpływ na smak jest ograniczony, a koniec końców są w ogóle niewidoczne(...)laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy powoli na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez 2,5 godziny. W razie potrzeby zbieramy pojawiające się na powierzchni szumy lub nadmiar tłuszczu. W międzyczasie zaczynamy przygotowywać klopsiki. Oba rodzaje mięsa w razie potrzeby dodatkowo siekamy, po czym wstępnie mieszamy. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy przez 2-3 minuty na odrobinie oleju

Kulinarna Pokusa
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 323

cytryny, pół ząbka czosnku, szczypta soli, duża garść posiekanych świeżych ziół (np. pietruszka, koperek, bazylia, tymianek – można użyć też łyżeczki ziół suszonych) Przekąską, którą przygotujecie w kilka minut są marynowane oliwki . Nie każdy je lubi, ale znam mnóstwo osób, które je kochają. Są wciągające jak chipsy, a znacznie zdrowsze. Wystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść(...)niecałym litrem wody i dolewamy. Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem. Solimy do smaku – możemy przyprawić suszonymi ziołami jeśli lubimy (bazylią, oregano, tymiankiem). Sos powinien być rzadki. Gotujemy go ok. 5 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy pozostałe składniki i zabieramy się za składanie lasagne. Prostokątną formę (34 x 24 x 6 lub ciut większą) smarujemy

Poezja smaku
Muffinki jajeczne ze szpinakiem 173

Dzisiaj szybka propozycja śniadaniowa. Jajka z szynką i szpinakiem, zapiekane w piekarniku niczym popularne muffinki. Polecamy słonecznie żółte i pełne białka babeczki z jajek, na dobry

Ania i Marcin gotują

Proponowane wyszukiwania