małą kosteczkę *** *** Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz cebulę i całość zasmażamy *** *** Na patelnie dokładamy pokrojone warzywa, mieszamy, podsmażamy przez chwilę, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. W tym czasie makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu *** *** Po tym czasie na patelnie dokładamy ugotowany makaron, mieszamy *** *** W miseczce
Blog z Apetytemłyżka oliwy z oliwek/masła parmezan (ilość uzależniona od indywidualnych preferencji:) pieprz sól Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Chwile podsmażamy i dorzucamy szpinak. Smażymy przez jakieś 4 minuty aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
PatiGotujemałym ogniu przez około 2 godziny. Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis (z moimi małymi zmianami
Moje Kuchenne Rewelacjepozwoliły stworzyć pyszne obiadowe danie. Składniki: 200g m akaronu 1/2 brokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki
Walijskie Pichceniestron tak aby skorupka jaka była popękana. Wodę zagotować z łupinami cebul, kminkiem i solą. Gotować 15-20 minut. Odcedzić i ostudzić. Jajka umieścić w szklanym słoiku i zalać zalewą. Pozostawić w lodówce na 3 dni. Można jeść na zimno lub ciepło, z szynką, grzanką lub sałatką
Pyry na Gazhihi) 100 gram koziego sera trochę kiełków rzodkiewki, taka mała garstka 2-3 plasterki szynki prosciutto łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy limonki sól pieprz Rukolę kładziemy na dwa talerze, jaja gotujemy na twardo (6-7 minut) i kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w plastry, kozi ser w kostkę a prosciutto
Mango Papajazaprawiamy koncentratem pomidorowym i dodajemy drobno posiekany koperek . Całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowany gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, albo zdrowym makaronem razowym . Smacznego! Post Gulasz z szynki z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut na zrzut plecaka Hani i dalej na zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu a nie do szkoły! Zmierzam do tego, że ja po prostu lubię gotować(...)mięso będzie lekko przyrumienione. Następnie dodajemy passatę pomidorową, przecier, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dusimy, aż sos zgęstnieje, a woda całkowicie odparuje (ok. 10-15 minut). Dodajemy starty ser pecorino, drobno posiekane liście bazylii, (ew.skruszoną papryczkę chilli), sól i pieprz wg uznania. Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej
bistro mamapieczarek 1/2 cebuli 100g szynki garść startego żółtego sera 2 jajka 100ml śmietany szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, posiekać nożem, następnie zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. W czasie, gdy ciasto leżakuje, kroimy cebulę, pieczarki - podsmażamy. Zdrewniałe końce szparagów ucinamy, myjemy. Szparagi gotujemy przez około 10 minut w słonej wodzie(...)pasowało do formy, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem - pieczemy w temp 180*C przez około 10-15 minut. Na upieczony spód wykładamy pokrojone szparagi, pieczarki, szynkę i posypujemy serem. Wszystko zalewamy jajkiem rozmąconym ze śmietaną. Pieczemy około 25-30 minut
Garnkowe fanaberiemożemy podać takie przygotowane prosto z patelni :) Zapiekany makaron z szynką i groszkiem - przepis: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente . Cebulę drobno kroimy w kostkę, a następnie szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i całość razem przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek(...)pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut. Smacznego! Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad, jak i kolację. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakował. Post Zapiekany makaron z szynką i groszkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa. SKŁADNIKI: ziemniaki surowe 1.5 kg. cebula 1 szt. czosnek 2 ząbki sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki mąka 4 łyżki jaja 2 szt. roztopione masło 1 łyżka masło do wysmarowania formy szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów METODA(...)czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. Dla wszystkich moich czytelników 10 % zniżki na produkty firmy Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar . Love #Ambition
Kuchnia Paulettesplacka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto, serrano) solidna garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych ser kozi lub mascarpone Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 500 ml past pomidorowej ½ łyżeczki suszonych ziół(...)delikatnie przysmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Następnie wlej pastę pomidorową i gotuj ją na małym ogniu przez 10 minut, aż ilość wody się zredukuje. Przypraw ziołami, solą oraz pieprzem. Ciepłą jeszcze soccę posmaruj pomidorowym sosem. Podanie Na sos wyłóż pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, kawałki szynki, rukolę oraz odrobinę sera. Przed położeniem rukoli soccę możesz również krótko zapiec
Food Squareminut mamy łatwe, smaczne i wiosenne danie :) Miejmy nadzieję, że pogoda wkrótce się poprawi, by częściej cieszyć się wiosennymi daniami. Składniki (na keksówkę): 180 ml kaszy jaglanej kilka szparagów chili mozzarella wędlina, np. szynka, polędwica sól pieprz szczypiorek Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 360 ml wody i gotować do odparowania wody. Keksówkę wyłożyć papierem
Weekendy w domu i ogrodzieochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą
Kolizje Smakówszynki gotowanej w plastrach1 litr passaty (gęstego przecieru pomidorowego)ok 1 litr wody2 kulki mozzarelli4 jajka ugotowane na twardo1 cebula100 g sera żółtego60 ml czerwonego wina3 łyżki oliwy z oliwekpół łyżeczki soli Cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć w dużym rondlu na dwóch łyżkach oliwy. Gdy cebula zmięknie dodać mięso mielone i smażyć kilka minut do momentu aż straci(...)wrzenia a następnie gotować przez 5 minut pod przykryciem. Jajka oraz mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.Na dno naczynia wlać dwie chochle rzadkiego sosu pomidorowego następnie ułożyć warstwę z płatów lasagne - zużywając mniej więcej 1/4 . Wlać kolejna porcję sosu, tak aby pokrył całą powierzchnię makaronowego ciasta i rozłożyć 1/3 plastrów szynki oraz 1/3 pokrojonych jajek
Złote przepisy