szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:30/157)

Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 288

SKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan

zielonacukinka
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 187

polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej(...)minut do zamarynowania.  Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce. Batata obieramy, kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie w kostkę. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w paski. W szerokim rondlu na oliwie, na średnim ogniu, przez około 5 minut szklimy pokrojoną cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy mieszając przez około 2 minuty

cool and minty
Makaron z grzybami 171

przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę parmeńską i mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty. Dodać grzyby i mieszając co chwilę smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać natkę pietruszki oraz śmietankę. Wymieszać i zagotować. Po około minucie gotowania odstawić z ognia i wymieszać w garnku z odcedzonym makaronem. Podawać

KUCHNIA POLSKA
Pizza razowa z szynką parmeńską 209

pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże(...)dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut aż wszystko zmięknie. Jeśli lubimy czuć cząstki pomidorów zostawiamy taki sos beż miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Pizzę smarujemy sosem i układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika

I LOVE LIFE
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 242

minutach gotowania. Jeśli będziecie przestrzegać tych zasad, wielu sceptyków „przeprosi” się jeszcze z tym sympatycznym warzywem. Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 2015-11-23 22:32:31 Nieskomplikowany i „szybki” przepis na rewelacyjnie prezentujące się klopsy wieprzowo-wołowe z kolorowymi jarzynami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 300g mielonej wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny(...)Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu. W międzyczasie gotujemy brukselkę. Wrzucamy ją do dużej ilości dobrze osolonego

Kulinarna Pokusa
Kapuściana botwinka z wędzonką i koperkiem 162

główka kapusty białej - młodej 1 pęczek botwinki 200 g boczku surowego 150 g wędzonki (u mnie szynka wędzona) 1 pęczek koperku około 200 ml wody sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy 5-7 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną botwinkę - całość dusimy przez około 15 minut.  Boczek oraz wędzonkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Razowe spaghetti z sosem serowo-brokułowym i szynką 162

ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Brokuł podzielić na małe różyczki i blanszować max 2-3 minuty. Śmietanę przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu razem z podzielonym na mniejsze części serkiem topionym. Dodać różyczki brokułów oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gotować co chwila mieszając do rozpuszczenia serka. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać gorące

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z kalafiora 167

gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki kalafiora i gotujemy jeszcze parę minut – aż kalafior zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z chrupiącymi grzankami, u mnie dodatkowo chipsy z szynki (szynkę wrzuciłam na parę minut do nagrzanego piekarnika i tak właśnie powstały moje chipsy

psgotujemy
Zupa chlebowa z jajkiem w koszulce 176

wody, sól do smaku, 4 łyżki masła. Wykonanie: Czosnek pokroić i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną szynkę i chleb. Posypać papryką i usmażyć na złoto. Wlać wodę, posolić do smaku i zagotować. Jajka wbić na wrzącą zupę ( tuż nad powierzchnią). Gotować 3 minut ostrożnie by nie uszkodzić żółtek. Rozlać na talerze i posypać zieleniną (proponuję świeże zioła

Tradycyjna Kuchnia
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 211

się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy)       Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki 50 g parmezanu(...)połączą. Dodajemy pomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące

Mania Gotowania
Pancakes 204

mieszamy. Na suchej (najlepiej teflonowej) patelni smażymy małe placuszki. Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony aż będą rumiane. Inne ciekawe pomysły na pyszne śniadania: Tosty na śniadanie Błyskawiczne omlety z szynką Płatki owsiane Post Pancakes pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szaszłyki z brukselki 199

Kolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt.   kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie

Jadło i czytadło
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 220

gałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku  /lub suszony odrobina  papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub  3  świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki  oliwy z oliwek sól do smaku 2 kromki wiejskiego  chleba starty parmezan/ do posypania Wykonanie:  -Fasolę namoczyć w wodzie(...)marchewki , seler ,liście bietoli i  kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę  i  poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać  majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego  przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut  / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym

Zakamarki mojej kuchni
Pasta kanapkowa z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami 161

jaglanej, wcześniej przepłukanej na sicie. Lekko posolić i gotować, często mieszając, do całkowitego wchłonięcia się wody. Kaszę przestudzić. Jajko ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę. Szparagi umyć, pozbawić dolnej części łodygi, pokroić na większe kawałki, odłożyć odcięte główki i podgotować kilka minut, na sam koniec wrzucając główki szparagów. Ser i szynkę pokroić w kosteczkę, dodać wraz z jajkiem

Raj dla Podniebienia
Quiche z brokułami i szynką (Quiche con broccoli e prosciutto) 172

szynki 100 gr ricotty 50 gr parmezanu 100 ml mleka 1 jajo s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE W mikserze wyrabiamy zimne masło pokrojone w kawałki, m ą kę, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i pieprzu.  Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lod ó wce przez 30 minut. Brokuł y gotujemy na parze 10 minut. Studzimy(...)strzepujemy). Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy nim form ę, po czym nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kawałki szynki, brokuły, na nowo kawałki szynki. Całość zalewamy masą z ricotty.  Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania