Kolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki koktajlowe - 10 szt. kozi ser lub niebieski, lub inny o wyrazistym smaku 2 opakowania sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, oliwa, 3 ząbki czosnku, bułka tarta. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, głąb naciąć(...)zimną wodą i pozostawić na godzinę. Następnie brukselkę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Po ugotowaniu warzywo odcedzić i pozostawić do schłodzenia. Brukselkę i pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie
Jadło i czytadłogałazka rozmarynu kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku /lub suszony odrobina papryczki chilli ok.200 g pulpy pomidorowej /Mutti/ lub 3 świeże , dojrzałe pomidory 100 g gotowanej szynki /można pominąć 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku 2 kromki wiejskiego chleba starty parmezan/ do posypania Wykonanie: -Fasolę namoczyć w wodzie(...)marchewki , seler ,liście bietoli i kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę i poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym
Zakamarki mojej kuchnijaglanej, wcześniej przepłukanej na sicie. Lekko posolić i gotować, często mieszając, do całkowitego wchłonięcia się wody. Kaszę przestudzić. Jajko ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę. Szparagi umyć, pozbawić dolnej części łodygi, pokroić na większe kawałki, odłożyć odcięte główki i podgotować kilka minut, na sam koniec wrzucając główki szparagów. Ser i szynkę pokroić w kosteczkę, dodać wraz z jajkiem
Raj dla Podniebieniaszynki 100 gr ricotty 50 gr parmezanu 100 ml mleka 1 jajo s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE W mikserze wyrabiamy zimne masło pokrojone w kawałki, m ą kę, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i pieprzu. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lod ó wce przez 30 minut. Brokuł y gotujemy na parze 10 minut. Studzimy(...)strzepujemy). Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy nim form ę, po czym nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kawałki szynki, brokuły, na nowo kawałki szynki. Całość zalewamy masą z ricotty. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
La grande e la piccola cuocaprzepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domuSkładniki:5 duże plastry szynki gotowanejpęczek koperku20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak)4 jajka na
Bon Appetit Małgorzatyczosnku, cebula, 150 – 200 g szynki gotowanej, łyżka tymianku świeżego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, sól, oliwa, 15 pomidorków koktajlowych w oliwie , 60 g sera cheddar, Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną
królestwo garówwkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu(...)stykały się ze sobą. Zalewamy słoiki wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe
Karo in the Kitchenszklanki - wody musi być 1,5szkl. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut nie mieszając. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć płyn i być już miękka. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichceniepapieru do pieczenia albo folii aluminiowej. Składniki: 2 cykorie 1 fenkuł 5 ziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjecie, obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Fenkuł myjecie, stawiacie go pionowo (korzonkami do dołu) na desce(...)solą i sokiem z cytryny, wkładacie do niego cykorie na 5 minut. Fenkuł odcedzacie, cykorię odcedzacie i odciskacie z nadmiaru wody. Ale serio mocno, tylko się nie poparzcie! Ziemniaki po ugotowaniu też odcedzacie i kroicie na plasterki. Układacie je na dnie naczynia żaroodpornego. Cykorię owijacie szynką parmeńską i kładziecie na środku, dookoła układacie pozostałe ziemniaki i plastry fenkuła. Na patelni
GRUBY WAŁEKgotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Farsz : W głębokim naczyniu wymieszać mleko, śmietanę, creme fraiche, musztardę, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie(...)zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzypaliła. Zalać wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku(...)liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki. Czosnek, cebulę i szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć
Kulinarny karnet Christopherasól, pieprz, słodka papryka, curry. Przygotowanie: Makaron kruszę, zalewam wrzątkiem, odstawiam. Paprykę kroję w kostkę, szynkę w małe kawałki, podsmażam na oleju przez kilka minut, co jakiś czas mieszam. Na patelnię wlewam śmietankę i dodaję przyprawy - sól, pieprz, paprykę i curry, mieszam. Gotuję na małym ogniu 1-2 minuty. Makaron odcedzam i dodaję do sosu, mieszam i jeszcze przez chwilę
JejKuchniałyżki octu winnego 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć) Sposób przygotowania: Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić. Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc. Piekarnik nagrzać
Pyry na Gazjajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości. Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy(...)dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną się złoto-brązowe. Podajemy na ciepło, najlepiej z gotowanymi warzywami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-184 {margin: auto;} #gallery-184 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width
Kulinarna Pokusa