przepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domuSkładniki:5 duże plastry szynki gotowanejpęczek koperku20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak)4 jajka na
Bon Appetit Małgorzatyczosnku, cebula, 150 – 200 g szynki gotowanej, łyżka tymianku świeżego, 1/2 łyżeczki płatków chilli, sól, oliwa, 15 pomidorków koktajlowych w oliwie , 60 g sera cheddar, Do miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, chilli i dokładnie rozbełtać. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną
królestwo garówwkładamy plaster pomidora, następnie cebulę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i wbijamy jajko. Wierz posypujemy startym żółtym serem, szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Bułki pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 minut. Smacznego! Post Zapiekane kajzerki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie od razu(...)stykały się ze sobą. Zalewamy słoiki wodą do 2/3 ich wysokości i gotujemy pierwszego dnia przez 1 godzinę, drugiego dnia przez 40 minut i przez czas 30 minut na trzeci dzień. SKŁADNIKI na 3 słoiki po 500ml 600g łopatki wieprzowej 350g szynki wieprzowej 350g surowego boczku 350g wędzonej słoniny 1 kostka smalcu + zapas do zalania 3-4 liście laurowe
Karo in the Kitchenszklanki - wody musi być 1,5szkl. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut nie mieszając. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć płyn i być już miękka. Po ugotowaniu kaszę przekładamy do dużej miski. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Całość chwilę smażymy. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichceniepapieru do pieczenia albo folii aluminiowej. Składniki: 2 cykorie 1 fenkuł 5 ziemniaków 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjecie, obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Fenkuł myjecie, stawiacie go pionowo (korzonkami do dołu) na desce(...)solą i sokiem z cytryny, wkładacie do niego cykorie na 5 minut. Fenkuł odcedzacie, cykorię odcedzacie i odciskacie z nadmiaru wody. Ale serio mocno, tylko się nie poparzcie! Ziemniaki po ugotowaniu też odcedzacie i kroicie na plasterki. Układacie je na dnie naczynia żaroodpornego. Cykorię owijacie szynką parmeńską i kładziecie na środku, dookoła układacie pozostałe ziemniaki i plastry fenkuła. Na patelni
GRUBY WAŁEKgotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Farsz : W głębokim naczyniu wymieszać mleko, śmietanę, creme fraiche, musztardę, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie(...)zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Smacznego
Codzienne Gotowanieprzypaliła. Zalać wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne 30 dag kiełbasa biała 10 dag szynka wiejska wędzona 2 cebule 5 ząbków czosnku 250 ml zakwas żurku(...)liście laurowe i ziele angielskie i ugotować białą kiełbasę. Wyjąć i pokroić w plasterki. Czosnek, cebulę i szynkę wędzoną pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, w trakcie smażenia dołożyć pokrojoną białą kiełbasę. Całość dodać do gotującego sie na małym ogniu bulionu. Chwilę pogotować, dodać zakwas. Grzyby leśne pokroić na dosyć duże kawałki, przesmażyć
Kulinarny karnet Christopherasól, pieprz, słodka papryka, curry. Przygotowanie: Makaron kruszę, zalewam wrzątkiem, odstawiam. Paprykę kroję w kostkę, szynkę w małe kawałki, podsmażam na oleju przez kilka minut, co jakiś czas mieszam. Na patelnię wlewam śmietankę i dodaję przyprawy - sól, pieprz, paprykę i curry, mieszam. Gotuję na małym ogniu 1-2 minuty. Makaron odcedzam i dodaję do sosu, mieszam i jeszcze przez chwilę
JejKuchniałyżki octu winnego 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć) Sposób przygotowania: Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić. Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc. Piekarnik nagrzać
Pyry na Gazjajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości. Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy(...)dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną się złoto-brązowe. Podajemy na ciepło, najlepiej z gotowanymi warzywami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-184 {margin: auto;} #gallery-184 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width
Kulinarna PokusaCYKL DIETA NISKO- KALORYCZNA Dzisiaj polecam pyszne aromatyczne danie, z prawdziwych włoskich pomidorów, z dodatkiem ziół, szynki parmeńskiej - Prosciutto di Parma, i lanych kluseczek. Czy czegoś można chcieć więcej? ;-) Składniki: - 1 litr przecieru z pomidorów włoskich (możecie kupić we włoskich delikatesach bądź w Almie) - ząbek czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżka ziół prowansalskich Na kluseczki(...)dodajemy pomidory i zioła. Gotujemy około 7 minut, możecie dodać troszeczkę chili aby danie było ostre. Przygotowujemy kluseczki, jajko roztrzepujemy z mąką i solą, i malutkim strumieniem wlewamy do gotującej się zupy. Prosciutto di Parma, układamy na ręczniku papierowym i wkładamy na 40 sekund do kuchenki mikrofalowej, w tym czasie szynka się pięknie upraży. Układamy na środku talerza
SMYKWKUCHNIolej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Prawdziwki płuczemy i moczymy w zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym(...)ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion i wywar z gotowanych prawdziwków. W międzyczasie, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w kostkę szalotki, pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek (2 ząbki zostawiamy – dodamy na końcu), oraz pozbawioną
mojewypiekiinietylkoprzedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 3 ząbki(...)góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut (al dente). Wyjmujemy z garnka, odsączamy, studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki.Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni
Czerwona Porzeczkaplastrów szynki dojrzewającej 500 ml białego wytrawnego wina 8 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 2 l wody Przygotowanie Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia. Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem
R'n'G Kitchen