szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:23/157)

Szynka domowa w przyprawach 456

posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut.  Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni. Kapitalna szynka na ciepło jak i na zimno

Wino Francja Kuchnia
Szparagi zapiekane z szynką 125

łyżek posiekanych ziół 1 cebula 2 łyżki mąki 350 ml bulionu warzywnego 50 ml mleka 350 g gotowanej szynki w plasterkach sól, pieprz, cukier Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki masła i zmiksować. Wsypać 2 łyżki ziół(...)kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem. Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut. * źródło: Sól i Pieprz 5/2010 Artykuł Szparagi zapiekane z szynką

Pieguskowa Kuchnia
Pieczona szynka z marynaty 245

godziny, następnie płuczę i wkładam do zimnej wody z przyprawami i gotuję dwa razy po kilkadziesiąt minut w odstępie 24-godzinnym. Drugi sposób, który dzisiaj zaprezentuję jest równie prosty, ale mięso ma nieco szlachetniejszy smak, bo w marynacie spędza 5-6 dni. Składniki: 1,2 kg szynki surowej wieprzowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego kilka kuleczek czarnego pieprzu kilka kuleczek

Czerwień i błękit
cannelloni z mięsem z pomidorami... 215

chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty sos po odparowaniu wody foremka z wysuwanym

W Mojej Kuchni Lubię
Soupe a la creme z zielonych smażonych pomidorów i grillowanej papryki z chipsem z szynki. 174

Bardzo lubię zupy.Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole.Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki.Danie jest idealne

BaRepas
Letni obiad w wersji FIT! KASZA PSZENNA Z BOBEM I.... 191

wiejska - 2 grube plastry - 2 ząbki czosnku - zioła toskańskie (ewentualnie prowansalskie) - garść natki pietruszki - 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię, wlej oliwę, dodaj czosnek i szynkę, podsmaż maksymalnie przez 4 minuty, dodaj bób, podsmażaj kolejne 3 minuty. Połącz energicznie z pozostałymi składnikami. Podawaj gorące! Smacznego! Zapraszam na mój profil

SMYKWKUCHNI
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 211

sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dorzucić pokrojony w plastry por. Chwilę podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, korzeń selera, ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Mieszając smażyć ok.1-2 minuty. Następnie dodać ciecierzycę(...)zalewą), zalać całość gorącym bulionem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem (gdy dajemy) i gotować na małym palniku, pod przykryciem ok.15 minut. Na końcu dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Podajemy z podsmażoną na suchej patelni szynką włoską, kawałkami boczku lub grzankami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Makaron z serem gorgonzola i szynką parmeńską 205

Prymat 1 łyżka sera gorgonzola kilka listków świeżej bazylii 4 łyżki kukurydzy 3-4 plasterki szynki parmeńskiej pokrojonej na mniejsze kawałki drobno starty parmezan do posypania z wierzchu Przygotowanie: Makaron umieszczamy w garnku z osoloną i gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 8 minut, aż będzie ugotowany al dente. Odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek po makaronie myjemy(...)gorgonzola. Mieszamy do roztopienia się sera. Wkładamy z powrotem makaron i mieszamy z roztopionym serem, oliwą i czosnkiem. Wykładamy na talerz, na wierzch posypujemy kukurydzę, wykładamy bazylią oraz szynkę parmeńską. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Smacznego

Gotuj z Mąką
Zupa z serków topionych z chipsami z szynki i grzankami 170

oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę około 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 174

cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra. Dosmacz solą. Przykryj i ugotuj wywar. Międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek. Dosmacz ziołami , które lubisz- u mnie misto arrosto ze wspaniałą wyczuwalną przewagą(...)wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry premium. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.  Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu. Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kasztanów i warzyw 161

laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego tymianku sól do smaku Do dekoracji świeży tymianek, posiekane kasztany i chipsy z szynki szwarcwaldzkiej Przygotowanie zupy z kasztanów jadalnych i warzyw: Kasztany nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, studzimy, kasztany obieramy z łupinek, siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy olej, gdy się tłuszcze połączą, wrzucamy(...)zmiękną. Dodajemy posiekane kasztany, liście laurowe, ziele i tymianek, zalewamy całość gorącym rosołem i gotujemy ok. 15 minut. Wyjmujemy z zupy liście laurowe i miksujemy na krem, wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze chwilkę. Podajemy posypane kasztanami, świeżym tymiankiem i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej. Smacznego!   The post Zupa z kasztanów i warzyw appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób 210

nadal będą się gotować po wyjęciu z wrzątku, a my chcemy to natychmiast zakończyć). Następnie takie szparagi wystarczy osuszyć ręcznikiem papierowym i od razu można je spożywać (np. w “ Sałatce ze szparagami, czarnymi oliwkami, orzechami nerkowca i serem feta “, gdzie będą kruche i chrupiące) lub owinąć szynką długodojrzewającą (dla mnie najlepsza i najsmaczniejsza jest szynka parmeńska “prosciutto(...)poucinać wszystkie zwisające i brzydko wyglądające kawałki ściętego białka. Tak przygotowane wcześniej jaja możemy przechować do 24 godzin. Później wystarczy, jeśli je podgrzejemy przez 2 minuty w garnku z gorącą wodą. Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce to pyszny sposób na śniadanie lub przystawkę. Większa porcja z kolei wystarczy na danie główne. Jeśli tylko na majówce będziecie mieli gdzie

Moja Delicja
Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 164

patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam

Kopystką po garach
Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 176

patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze warzywne tagliatelle. Podsmażamy 2 minuty, dodajemy suszone pomidory. Ściągamy z ognia, makaron, prosto z garnka przekładamy na patelnię, dodaje,y bazylię oraz (w razie potrzeby) odrobinę wody z gotowanego makaronu-mieszamy. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem, Dekorujemy bazylią-ja dodałam

Kopystką po garach
Zupa krem z fasolki szparagowej 222

szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się(...)bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania