szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:15/157)

Szparagi z szynką parmeńską, kozim serem i jajem 158

jaja ugotowane na półmiękko/twardo sól pieprz świeży tymianek masło do wysmarowania formy Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w nieosolonej wodzie przez 4-6 minut. Po tym czasie szparagi odcedzamy, przelewamy chłodną wodą. Na każdym plasterku szynki układamy po 5-6 szparagów, 2-3 słupki sera koziego i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i doprawiamy solą

Mango Papaja
Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 157

Brukselkę umyłam, oberwałam zniszczone listki, obcięłam końcówki głąbów i nacięłam je na krzyż. Wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę. Gotowałam 10 minut, pod przykryciem. Orzechy grubo posiekałam i zrumieniłam na patelni, bez tłuszczu. Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyłam, na rumiano pokrojone plastry szynki, a następnie osączyłam je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Brukselkę dokładnie odcedziłam  i wrzuciłam na pozostały po szynce

mojewypiekiinietylko
Sałatka z tortellini 144

startego na grubych oczkach 1 por puszka kukurydzy przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu   Wykonanie:   Tortellini gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Por kroimy w półtalarki, zalewamy na 2-3 minuty wrzątkiem, osączamy i odstawiamy do ostudzenia. Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę osączamy. Ogórek myjemy i kroimy w kostkę ze skórką. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku

Smak mojej kuchni
wyjątkowo aromatyczne spaghetti z małżami i prosciutto 160

omułków californijskich - 100 g Szynki Prosciutto - 100 g Parmezanu - 200 ml śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - 2 ząbki czosnku - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron pełnoziarnisty spaghetti 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekany czosnek i małże, smażę 3-4 minuty często mieszając. 3. Małże przekładam(...)mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, łyżkę sosu rybnego, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaję sól

Cook&Love
Spaghetti all'Amatriciana 182

jest rewelacyjny, osobiście wolę go ostatnio bardziej niż bolognese, które wcześniej nie mogłam się znudzić. Polecam!! Spaghetti all'Amatriciana             Składniki: 6-7 plasterków szynki włoskiej 8-9 plasterków włoskiego salami 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek 1 papryczka chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ cebuli 200 ml przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku(...)koncentrat pomidorowy. Sos zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie od czasu do czasu mieszamy sos. Na koniec doprawiamy go sosem worhestershire , sosem sojowym, ziołami,  pieprzem i ewentualnie solą. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Szynkę oraz salami kroimy w dość cienkie paski. Oliwki kroimy na 4 części. Podsmażamy na patelni

Mania Gotowania
Pizza ze szparagami 161

jakby jednak nie było go w sklepie można zastąpić serkiem śmietankowym) 3 łyżki oliwy pęczek zielonych szparagów prosciutto (jest to rodzaj włoskiej szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką) dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło) sól, pieprz, ulubione przyprawy Ciasto na pizze: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej(...)można wyrzucić. W pozostałej części odcinamy główki. Myjemy szparagi i główki pod bieżącą wodą. Nastawiamy wodę i czekamy aż zacznie się gotować. Wrzucamy szparagi i odliczamy około minuty, wrzucamy główki. Czekamy kolejne 2 minuty i wyjmujemy szparagi. Szynkę rozdrabniamy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Ciasto wałkujemy i układamy na blaszce. Na to układamy

Kolizje Smaków
Zupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką 610

pokrój szynkę w paski i dodaj do kiełbasy. Na drugiej patelni rozgrzej masło i zrumień pieczarki. Jeśli pieczarki są duże podziel je na pół lub jeszcze drobniej. Smaż w kilku podejściach tak aby grzyby nie gotowały się. Dodaj grzyby do reszty usmażonych składników. Wlej bulion, pomidory i oliwę. Dodaj suszone oregano. Dopraw solą. Gotuj zupę przez 15 minut. Przed podaniem

codojedzenia
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 205

olej z marynowanych karczochów , 1/4 szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz dodatkowo : śmietanka kremówka, ew. szpinak, cukinia, mięta, czosnek czy bazyliowe pesto Ziemniaki oczyścić pod bieżącą wodą i włożyć w łupinkach do garnka - ugotować(...)groszek i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu, aż groszek będzie miękki, a następnie dodajemy szynkę podzieloną na mniejsze kawałki i doprawiamy solą i pieprzem. Dla większej rozpusty dodajcie śmietankę kremówkę

Plate of Joy
Torcik spaghetti 171

zaufać instrukcji na opakowaniu :) Makaron jest idealny po upływie podanego czasu. W moim przepisie czas gotowania został jednak skrócony, ponieważ całość jest jeszcze zapiekana. Dzięki temu składniki i ich faktury doskonale się mieszają tworząc wspaniałą fuzję smaków. Po upieczeniu trzeba odczekać 5- 10 minut przed pokrojeniem. Dla mnie, to czas akurat na zrobienie zdjęć. Za to żeby zostawić ukrojony kawałek(...)boki), tak żeby boki wystawały ok. 1 cm ponad formę. Odstawić. Spaghetti włożyć do 1½ litra wrzącej osolonej wody i gotować na niewielkiej mocy 2 minuty krócej, niż podane jest na opakowaniu (czyli w przypadku makaronu omnomnom 8 minut). Odcedzić, wymieszać z oliwą. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Rukolę i szpinak umyć, osuszyć i grubo pokroić. Pomidorki umyć

Pełny talerz
SAŁATKA HAWAJSKA 237

bardzo szybka do przygotowania sałatka z dodatkiem ananasa. SKŁADNIKI: słoiczek selera konserwowego puszka ananasa puszka kukurydzy 30 dag szynki konserwowej lub gotowanej 30 dag żółtego sera 5 jajek 1-2  pory majonez jogurt naturalny sól, pieprz WYKONANIE: Jajka gotujemy 10 minut, odcedzamy i zalewamy zimną wodą, obieramy.  Następnie razem z serem żółtym ścieramy na tarce na dużych oczkach

Pani na deser
Tagliatelle z prosciutto, w kremowym sosie pomarańczowym 230

około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy sok z pomarańczy i czekamy aż sos zacznie się gotować. Gdy zacznie bulgotać — wrzucamy starty parmezan, dodajemy świeży, grubo mielony pieprz (czarny lub kolorowy) i delikatnie solimy sos. Mieszamy całość dokładnie i chwilę wszystko razem gotujemy — 2-3 minuty. Wkładamy do rondla z gotującym

Karo in the Kitchen
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 187

drobno pokroić i poddusić przez kilka minut na maśle lub oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dusić jeszcze przez około 5 minut. Przełożyć do garnka. Na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu podsmażyć przez 2 - 3 minuty różyczki kalafiora i przełożyć do garnka. Warzywa zalać bulionem, tak aby były całkowicie zakryte i gotować do miękkości (około 30 - 40 minut). Ugotowaną(...)pokrojone ziemniaki, różyczki kalafiora i bulion i gotować przez 30 minut w temperaturze 100ºC  z prędkością 2.  Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, d odać pokruszony ser i powoli wlać do zupy. Całość zmiksować używając prędkości "turbo" Zupę krem z kalafiora z serem pleśniowym można podawać z chipsami z szynki parmeńskiej lub grzankami. Zupa krem z kalafiora

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jajka zapiekane ze szpinakiem i szynką w kremowym sosie 117

śmietanki 30% 150 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej 2 duże garście świeżego szpinaku ok. 100 g szynki (np. gotowanej) 1 łyżka startego parmezanu kilka łodyżek świeżego tymianku sól pieprz masło (do posmarowania foremek) Wykonanie: Szpinak opłukujemy, a następnie wkładamy go na minutę do wrzącej wody, odcedzamy i siekamy. Szynkę kroimy w kosteczkę. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy

MyCookBook.pl
Kukurydziane gofry z jajkiem po benedyktyńsku 176

u0105gle ubijaj\u0105c do momentu zg\u0119stnienia.\r","Pozosta\u0142e jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a nast\u0119pnie wrzucamy jedno po drugim do gotuj\u0105cej si\u0119 wody z octem. Gotujemy przez 3-4 minuty, a nast\u0119pnie wyjmujemy na talerz wy\u0142o\u017cony r\u0119cznikiem kuchennym do delikatnego ods\u0105czenia.\r","Na ka\u017cdym gofrze uk\u0142adamy mozzarell\u0119(...)zgęstnienia. Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody z octem. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do delikatnego odsączenia. Na każdym gofrze układamy mozzarellę, szynkę oraz pomidory ze szczypiorkiem. Na górę kładziemy jajko i całość polewamy naszym sosem. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego

Mostek w kuchni
Szparagi zawijane 295

twarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam

mojewypiekiinietylko
Szparagi zawijane 295

twarde, zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 szparaga). Cienko obieramy pomijając główki (młode i cienkie zielone szparagi, w zasadzie, nie wymagają obierania). Gotujemy w niewielkiej ilości posolonej wody ok. 3 minuty (mają być al dente). Przygotowujemy cienkie plastry sera żółtego i szynki szwarcwaldzkiej. Na plaster szynki kładziemy wzdłuż plaster sera żółtego. Na ser układamy szparagi – ilość na 1 rolon dowolna. Ja dałam

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania