szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:20/157)

Czy kucharz ma być grzeczny? Bruschetta z bobem. 170

smakuje najlepiej! BRUSCHETTA Z BOBEM ok. 300-400 g bobu 1-2 pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej lub serrano bryndza owcza oliwa z oliwek ocet balsamiczny kilka kromek pieczywa, najlepiej czerstwego  Bób gotujemy w osolonej wodzie - nie za długo, ja gotuję ok. 5 minut. Ugotowany należy odcedzić i lekko ostudzić, a następnie obrać z łupinek (młody bób często serwowany

KUCHARNIA
Pierogi z selerowym nadzieniem 199

wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne, potem przykrywamy ściereczką aby nie wyschło i zostawiamy na 15 minut. Farsz: seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę a następnie gotujemy do miękkości. Obieramy czosnek i cebulę. Przepuszczamy przez maszynkę ugotowany i odcedzony seler, czosnek, cebulę i szynkę gotowaną. Następnie doprawiamy: jogurtem, papryką, solą, pieprzem, kurkumą i bułką tartą. Dokładnie mieszamy ze sobą farsz(...)już zrobimy wszystkie pierogi to w dużym garnku wstawiamy na gaz dużą ilość wody, dodajemy sól i olej i zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy partiami pierogi i po wypłynięciu na powierzchnię wody gotujemy je ok. 5 minut. Gotowe pierogi przekładamy na chwilkę do miski z zimna wodą i od razu na talerz. Dekorujemy jogurtem naturalnym i natką pietruszki które

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym 179

smak tych bakłażanowych roladek pozytywie mnie zaskoczył! Są wyraziste i bardzo aromatyczne - po prostu pyszne. To idealne, rozgrzewające danie na jesień!   Składniki: 1 duży bakłażan 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 kulka mozarelli 1 puszka pomidorów drobno krojonych Mutti 1 ząbek czosnku 1/2 białej cebuli 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki miodu oliwa(...)cebulę z czosnkiem. Zalać drobno pokrojonymi pomidorami z puszki. Doprawić solą, pieprzem, miodem, płatkami chili, natką. Wszystko gotować razem przez kilka minut. Przelać do niedużego żaroodpornego naczynia.   Plastry bakłażana lekko posolić i  ułożyć na każdym kawałki mozarelli, szynkę parmeńską i zawijamy w roladki. Można je spiąć wykałaczkami, ale trzeba pamiętać, aby je wyjąć przed podaniem. Roladki

Kulinarne Inspiracje
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim 151

wrzenia . Wkładacie do niego pionowo , tak żeby łebki wystawały ponad powierzchnię szparagi , przykrywacie , gotujecie około 10 minut , jeśli były cienkie , krócej , grubsze nieco dłużej . Wyjmujecie , wylewacie wrzątek , zalewacie zimną wodą z lodem . Ostawiacie do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie , szparagi osuszacie ręcznikiem papierowym i owijacie szynką parmeńską, pojedynczo lub po kilka . Moje były z własnej uprawy , nie przerośnięte , cieniutkie(...)pieprzem do smaku. Sosu nie wolno odgrzewać , bo zrobi się jajecznica. Tak więc , szparagi zawinięte w szynkę grillujemy w międzyczasie ( w tym samym , kiedy przygotowujecie sos i jajka Wiem , karkołomne ale wykonalne ) , na patelni grillowej do momentu aż się zrumieni szynka . Jajka w koszulce : Należy przygotować je jednocześnie z resztą. Ułatwieniem jest , przed wbiciem na wrzątek z octem , wybić jajko

Ogrodnik w podróży
Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck) 145

salato dello speck. Ve lo consiglio di cuore! SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u    2 szalotki 2 jabłka  500 ml bulionu warzywnego 80 g szynki wędzonej tzw. speck 40 g masła  3-4 gałązki tymianku s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 250 g di riso 2 scalogni 2 mele(...)ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu.  W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w drobną kostkę, podobnie kroimy szynkę. Na patelni z 1-2 łyżkami oliwy podsmażamy szynkę oraz jabłka, dodajemy gałązki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z brokuł 235

brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz, sól Przygotowanie : 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę (nie taką drobną). 2. W garnku gotujemy wodę. Wrzucamy szczyptę soli. Brokuły myjemy i zanurzamy całe przez 5 minut we wrzątku. Parzymy je. Wyciągamy z wody, studzimy

Kuchnia smaków
Czarny makaron z małżami i prosciutto 142

mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby dodaję sól (parmezan i prosciutto

Cook&Love
Kalafior w mięsie mielonym 212

smaku wegeta do smaku sól do smaku łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej plastry szynki bądź boczku 10 dag startego żółtego sera Wykonanie: Kalafiora obrać i wymyć. W całości wsadzić go do gotującej się wody i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć go z wody i przestudzić. W między czasie przygotować mięso. Jeżeli mamy mięso

Krakowskie smaki Ani
Sałatka z makaronem spaghetti 238

łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz łyżka oleju Przygotowanie Makaron łamiemy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Por kroimy w kostkę i zalewamy gorącą wodą, po 10 minutach odcedzamy. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Warstwowa sałatka brokułowa 207

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki *** ***Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Na spód miski wykładamy połowę brokuła, połowę jajek i połowę pomidorków *** *** Szynkę kroimy w niedużą kostkę i połowę jej wykładamy na sałatkę *** *** W miseczce mieszamy majonez z jogurtem

Blog z Apetytem
Schab w ziołach z szynkowara 357

garnka wyłóż ścierką kuchenną. Zalej wrzątkiem aż do górnego poziomu i zacznij delikatnie gotować szynkę. Nie musi bulgotać i raczej nie powinna, gdyż nie należy dopuścić, aby gotująca woda dostała się do foremki. Musi spokojnie pyrkać na gazie. Od momentu zagotowania wody - 65 minut. Następnie wyłączyć gaz. Wyciągnąć delikatnie formę- wylać z niej sos, który się wytworzył i wstawić, najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki serowe z pieczarkami (i szynką) 144

Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy czy ser jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go z woreczka i zlepiamy w jedną kulką

Smakowy Raj
Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami 236

będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Dodajemy fetę. Podgrzewamy do momentu, aż lekko się rozpuści. Przyprawiamy i łączymy wszystko z szynka i makaronem. Posypujemy startym parmezanem

Mania Gotowania
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM CARBONARA Z SZYNKĄ PARMEŃSKA 156

szybkę parmeńską podsmażamy cebulę. Cebulę zalewamy winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok 5 minut. Żółtka mieszamy ze 120 ml śmietanki oraz serem. Pozostałą śmietankę dolewamy do cebuli. Dodajemy podsmażoną szynkę parmeńską. Zmniejszamy ogień na mały. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy aż sos zgęstnieje.  Makaron mieszamy z sosem. Podajemy na ciepło Wpis sponsorowany przez

Kuchnia w oparach
Pieczarkowe rolady z szynki 174

wyłączamy gaz , odstawiamy je do wystygnięcia . Na rozbitych kawałkach szynki układamy farsz , delikatnie solimy i pieprzymy , zwijamy w roladki . Podsmażamy na tłuszczu z obu stron aż się przyrumienią , a następnie zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy , dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i dusimy pod przykryciem , na wolnym ogniu około 30-40 minut , aż będą kruchutkie i miękkie . W razie potrzeby podlewamy(...)okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem , kaszą , ziemniakami lub soczewicą . Smacznego Post Pieczarkowe rolady z szynki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży