jajko 2 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów laskowych 1/4 awokado kilka rzodkiewek kawałek sera feta dressing: łyżka soku z cytryny, łyżka oleju z orzechów włoskich, łyżeczka musztardy francuskiej, odrobina syropu klonowego, szczypta soli i pieprzu Szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie myję i gotuję we wrzątku 3 minuty, następnie przelewam zimną wodą i kroją wzdłuż(...)ćwiartki. W niewielkim garnku rozgrzewam wodę. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki, następnie przelewam jajko do gotującego się wrzątku pewnym ruchem. Jajko gotuję do 2 minut, wyławiam. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni, na tej samej patelni smażę szynkę parmeńską aż stanie się chrupka. Na talerzu układam szparagi oraz pokrojone w plastry awokado i rzodkiewki, ugotowane jajko w koszulce i pokruszone
Mango Papajapedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)Składniki:ugotowane ziemniakikilka plasterków szynki1 cebula1 marchewkasłodka śmietankasklarowane masłosól, pieprzkoperekWykonanie:Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę
Walijskie Pichceniemałe zostawić w całości) i włożyć do gotującej się wody. Gotować 8 minut. W międzyczasie obrać marchewkę, pokroić w krążki i 3 minuty przed końcem gotowania się ziemniaków włożyć do garnka. Odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną szynkę oraz 2 ząbki czosnku i odłożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz przełożyć warzywa i smażyć do zarumienienia. Na sam koniec wycisnąć
Kraina Miodem Płynącaobieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy 15 minut do miękkości. Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni. Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu. Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle
Pyza i Surówkaokoło 30 minut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy - 3 średnie cebule - łyżka smalcu - 6 łyżek tartego parmezanu Cebulę podsmażamy z liściem laurowym, dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy i pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi(...)dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiczubate łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego gęstego sól, pieprz Przygotowanie Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy i studzimy. Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Kukurydzę odsączamy na sitku. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę
e-PrzepisyKulinarnecukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie (ja nie dawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem(...)Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniacukinia 120 gramów szynki (u mnie końcówki wędzonek) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz sól - opcjonalnie (ja nie dawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem(...)Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i natkę pietruszki, mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy patelnię i odstawiamy na 2 minuty Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compatelni grillowej skropionej oliwą z oliwek. Szparagi smażyłam po minucie z każdej strony. Na tej samej patelni podsmażyłam trochę szynkę parmeńską. W rondelku zagotowałam wodę z octem i szczyptą soli. Z bardzo małej wysokości wbiłam jajko i gotowałam je 4 minuty. Ułożyłam je na szparagach i posypałam czerwonym pieprzem. Jajko przecięłam, tak by wypłynęło z niego żółtko
Aga w kuchnismaku:) Najlepiej smakują polane sosem. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 sztuk (3 porcje) Składniki: 3 jajka 50 g szynki drobiowej 3 – 4 sztuki suszonych śliwek 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki tartego chrzanu Przygotowanie: Jajka gotować przez 10 minut w słonej wodzie, wystudzić przelewając zimną wodą i obrać. Przekroić jajka na pół i oddzielić żółtko
KuchniaWeDwoje.plszklanka tartej mozzarellasól morska KamisWykonanie:Porom obcinamy zielone części, zostawiamy tylko białe kawałki.Układamy pory w garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie
Z Majeczką w kuchnidługości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster sera a potem szynki. Na szynkę kładziemy plasterek masła i zapiekamy 10 minut. Pod koniec wkładamy na szynkę plasterki sera do czasu jego roztopienia. Przed podaniem
Jadło i czytadłoszybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować około 45-50 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Taką szynkę możecie przygotować w zwykłym garnku, tj. dusić(...)koniec szynkę i liście laurowe wyjąć z garnka, a sos zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt rzadki to możecie go zredukować (gotować bez przykrycia na małym ogniu) bądź zagęścić 1 łyżką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Przed podaniem szynkę pokroić w grube plasterki i polać sosem
Ugotowaćsapore in più ci penserà poi l’aggiunta del rosmarino. Buon appetito :) SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 150 g kapusty włoskiej 100 g szynki parmeńskiej 2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 40 g masła 3-4 gałązki rozmarynu s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni(...)ziarenek i napowietrzenia ryżu. Risotto powinno być kremowe a ryż nie rozgotowany. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut, w zależności od rodzaju ryżu. Do ugotowanego risotto dodajemy szynkę pokrojoną w paseczki oraz resztę masła. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1-2 minuty. Risotto dekorujemy świeżym pieprzem
La grande e la piccola cuocabiałego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego Młode ziemniaki szoruję i gotuję w całości przez 20-25 minut do miękkości. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Układam na nich świeżą bazylię i oregano i owijam plastrami szynki parmeńskiej. Pozostałe plastry szynki parmeńskiej kroję na mniejsze paski i owijam nimi umyty i osuszony(...)patelni rozgrzewam masło i olej. Siekam szalotkę i smażę na tłuszczu do zarumienienia. Dodaję owinięty szynką groszek i smażę go po minucie z każdej strony. Wyciągam usmażony groszek i wlewam na patelnie wino, które redukuję o połowę. Dodaję bulion, serek Apetina oraz śmietanę. Całość gotuję na wysokim ogniu do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem
Mango Papaja