szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:5/157)

Zupa chrzanowa 160

świeżego, tartego chrzanu 1/3 szklanki śmietanki 36% 400 gram białej, surowej kiełbasy sól i pieprz majeranek do podania: jajka ugotowane na pół-miękko (gotowane około 5 minut, od zagotowania wody z jajkami), rzeżucha, chipsy z szynki parmeńskiej (na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupka), biała kiełbasa pozostała z gotowania zupy(...)białą, surową kiełbasę w całości i gotuję przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągam kiełbasę z zupy, dodaję chrzan, sól, pieprz, majeranek oraz śmietanę. Zupę ściągam z ognia i miksuję na gładki krem. Ponownie podgrzewam zupę, jeśli jest taka konieczność to doprawiam do smaku. Gotową zupę podaję z chipsami z szynki parmeńskiej, ugotowanymi jajkami, pokrojoną białą kiełbasą

Mango Papaja
Świąteczna szynka glazurowana w winie i miodzie 232

nastrajający do świąt. Chałupka już ogarnięta, a dziś jedziemy na plantację choinek wybrać jakiś ładny świerk lub jodłę. Strojenie, pieczenie... plan przede mną jeszcze ambitny :)Składniki:1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej4 średnie marchewki1/2 pora1 cebula1 mały seler1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki laurowe1 łyżeczka soli (opcjonalnie)Glazura(...)miodugarść goździkówCukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.Szynkę włożyć do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą tak, aby zakrywała całą szynkę, dodać włoszczyznę i wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Zagotować, zmniejszyć moc palnika, odszumować i następnie gotować w na wolnym ogniu

Delicious Titbits
SAŁATKA ZE SŁONECZNIKIEM 167

majonezu, trochę jogurtu i musztardy, dodajemy pieprz i dobrze mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki żeby się ,, przegryzła,, Jeśli jest taka potrzeba dosalamy. Smacznego :) MAŁA RADA: Brokuła gotujemy ok 3-4 minuty. Jeśli nasza szynka jest słona uważajmy żeby sałatki nie przesolić

Pani na deser
Borowiki z jajek – kuchnia podkarpacka 185

Jajka obieramy i odcinamy 1/3 od dołu. Z obu części wyjmujemy żółtka. W garnuszku lub małym garnku zaparzamy mocną herbatę. Wkładamy do niej mniejsze części białka. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Szynkę i ser drobniutko siekamy. Mieszamy z żółtkami, natką pietruszki i majonezem. Farsz powinien być zwarty. Doprawiamy go solą i pieprzem. Białe części – trzony grzybków – napełniamy farszem

Trzeci talerz
Klasycznie – szparagi, młode ziemniaczki i jajko sadzone 213

koperek łyżka masła jajka sól – ja użyłem soli himalajskiej -> możecie ją kupić TUTAJ pieprz Przepis: Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzątku ok. 2 minuty. Następnie każdy z nich owijam w szynkę. Szparagi następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Koperek drobno siekamy. Na patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bakłażan z sałatką makaronową 172

minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany

wesoła kuchnia
Zapiekanka z cykorii 124

mleka czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki masła pieprz,sól,gałka muszkatołowa opcjonalnie – 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej wykonanie: Główki cykorii gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy make i mieszając czekamy aż nabierze złotego koloru. Dodajemy musztardę,mleko,piwo,przyprawy i mieszamy składniki trzepaczką (intensywnie(...)czas mieszając, na niedużym ogniu czekamy aż beszamel zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Cykorię kroimy wzdłuż na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi

Sezonowy Garnek
Szparagi z jajkiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej 195

szparagów 3 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka octu By danie było udane najważniejsza jest technika przygotowywania poszczególnych elementów. Po pierwsze szparagi. Odrywamy zdrewniałe końce szparagów i myjemy je dokładnie. W wąskim i wysokim garnku gotujemy wodę i umieszczamy we wrzątku szparagi, które gotujemy jedynie 3-4 minuty. Następnie odcedzamy i doprawiamy szczyptą(...)miseczki a następnie przelewamy w sam środek wiru. Ważne by zrobić to szybko i sprawnie, jednym ruchem. Po około minucie wyławiamy jajko delikatnie łyżką cedzakową. Gotujemy w ten sam sposób resztę jajek. Szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce. Całość delikatnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 165

szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy(...)Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru

Szczęśliwa kuchnia
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 190

szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku. Składniki: 1 duża cukinia 250 gramów dyni 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy(...)Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut Gdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jesienny kociołek różności z szynką i fasolą 193

garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Dodaję do fasoli. Cebulę obieram, kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do gotującej się fasoli. Razem gotuję około 30 minut. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidora kroję(...)ósemki. Szynkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Warzywa i szynkę dodaję do wywaru. Następnie dodaję przyprawę warzywną oraz koncentrat. Całość gotuję około 15 minut.  3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodaję do gotującej się potrawy. Gotuję 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z groszkiem i ricottą 135

folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. Cebulę obierz, pokrój w kotkę i podsmaż na pozostałym maśle, dodaj groszek, pokrojoną w paseczki szynkę, 100 ml ciepłej wody i gotuj około 15 minut. Wymieszaj ricottę z jajkami,solą, pieprzem, posiekanymi listkami mięty, pozostałym parmezanem, śmietanką i 2/3 ugotowanego groszku. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości

Calzonella.com
Pieczone szparagi w szynce 209

szparagi trzy plasterki szynki) 50g parmezanu Pieczone szparagi w szynce – przepis Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i dokładnie myjemy. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4 minuty Każde dwa szparagi zawijamy w trzy plasterki szynki. Szparagi układamy w naczyniu do zapiekania i zapiekamy przez ok. 8 minut w temperaturze ok. 160 st. C. Upieczone szparagi posypujemy startym parmezanem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z ryżem, brokułem i szynką szwarcwaldzką. 149

wrzenia. Do wrzątku wkładamy różyczki brokuła, grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut al dente. Wyjmujemy z garnka, odsączamy i studzimy.Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. A pomidory kroimy na 4 mniejsze części. Ryż basmati gotujemy 10 minut w saszetce, w dużej ilości wody z dodatkiem

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka z ryżem, brokułem i szynką szwarcwaldzką. 213

wrzenia. Do wrzątku wkładamy różyczki brokuła, grubą łodygą do góry, tak aby wszystkie różyczki były zanurzone w wodzie i gotujemy 5-7 minut al dente. Wyjmujemy z garnka, odsączamy i studzimy.Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. A pomidory kroimy na 4 mniejsze części. Ryż basmati gotujemy 10 minut w saszetce, w dużej ilości wody z dodatkiem

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania