łatwe i wygodne rozwiązanie, ale już nie tak zdrowe. W szerszej perspektywie wyniszczające organizm. Dlatego lepiej odsunąć od siebie destrukcyjne produkty żywieniowe współczesności i zwrócić uwagę na sposoby gotowania oraz składniki dań, które jadano dawniej. Tak robi Agata w swojej kuchni, proponując nam dzisiaj kulinarną wycieczkę do dawnych smaków. Zalety jedzenia dziczyzny Agata wyjaśnia, dlaczego warto jeść dziczyznę, która(...)tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu do czasu mieszamy, pod koniec gotowania trzeba częściej mieszać, ponieważ po odparowaniu większości wody może się bardzo łatwo przypalić. Podajemy z ziemniakami
KulinarneImpresje.pldodatek chrupkich warzyw – papryki i rzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój. Wiosenna sałatka jajeczna: 10 wiejskich, ekologicznych jajek 3 marchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)* ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego(...)kostkę. Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych w kostkę dodajemy szalotkę oraz 4 łyżki majonezu i 1 czubatą łyżeczkę
Poezja smakupieprz ja dodałam jeszcze pół puszki kukurydzy bo się ostała ;) 2 jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w paseczki lub kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę i cebulę przez około 3 minuty. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy, następnie wlewamy mleko(...)czas mieszając, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Podsmażoną cebulę i szynkę oraz pokrojone jajka na twardo wykładamy równomiernie na podpieczonym cieście. Do sosu dodajemy pozostałe 3 jajka (surowe) i dokładnie mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy na ciasto, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Tartę pieczemy przez 40 minut w temp
Pelusiowa Kuchniasól, pieprz Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy 3-4 minuty. Jaja gotujemy na miękko (ja zazwyczaj gotuję 6,5 minuty). Część ugotowanych szparagów zawijamy w szynkę parmeńską, resztę wkładamy do malaksera (lub moździerza) razem z listkami bazylii, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz orzechami włoskimi i miksujemy (lub ucieramy
Mango Papajaczasów studenckich, kiedy to gotowało się szybko, dużo i tanio. Wtedy szynkę zastępowały parówki i polewało się wszystko keczupem :-). Zapiekana jest bajecznie łatwa do przygotowania, dzieci także ją uwielbiają, a poza tym jest równie smaczna następnego dnia. Można więc jej przygotować trochę więcej, na zapas. Najprostsza zapiekanka makaronowa z szynką Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 400 g makaronu(...)łyżeczki suszonej bazylii ew. sól morska masło do posmarowania naczynia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szynkę kroimy w plasterki, a następnie w paski. Ser ścieramy na grubej tarce. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem producenta, ale skracamy czas gotowania o 3 minuty. Makaron musi być na prawdę al dente. Makaron odcedzamy zasłaniając garnek pokrywką, zostawiając jednak
Kulinarne przygody GatitySkładniki:200g makaronu funghetto500g brokułów170g kukurydzy konserwowej100g szynki drobiowej4 łyżki majonezuSól, pieprzPrzepis:Makaron gotujemy ok. 12 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie i również odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do makaronu dodajemy brokuły, kukurydzę, szynkę pokrojoną w kostkę i majonez. Wszystko
Emcia Pichciszczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc). W garnku zagotowujemy wodę, szynkę wyjmujemy z lodówki i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 45-50 minut na minimalnym ogniu ( woda w garnku ma tylko "mrugać"). Wyjmujemy szynkę z garnka i lekko studzimy. Mieszamy ze sobą miód, ocet balsamiczny
Miód i pieprzszynka gotowana, 30 dag baleron gotowany, 3 łyżki smalec, 1 łyżka kucharek, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 3 łyżki majeranek, 4 ząbki czosnek, - do smaku maggi, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie groch łuskany namoczyć na całą noc, będzie szybciej ugotowany zagotować wodę i dodać namoczony groch, liście i ziele, gotować z 20 minut na średnim ogniu dodać(...)pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków szynkę i baleron poświąteczny pokroić w kostkę, na smalcu podsmażyć z czosnkiem i dodać do zupy, gotować z 10 minut na koniec dodać majeranek, pieprz, maggi do smaku........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: na ciasto: takie same jak w TYM PRZEPISIE na farsz: 1 cebula 400-500g sera chudego białego Emilka sól, pieprz do smaku na skwarki: 100-200g szynki z indyka/kurczaka jogurt naturalny do polania Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobną kostkę lub mielimy w blenderze wrzucamy ją na teflonową rozgrzaną patelnie i smażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy(...)smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę i wrzucamy na teflonową patelnie, smażymy, aż się zbrązowi dolewamy odrobinę wody i wtedy wrzucamy na patelnie ugotowane pierogi, żeby trochę się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbulionu Sól do smaku Pieprz Natka pietruszki do dekoracji 1. Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 15 minut (do miękkości). 2. Filet kroimy na cieńsze płaty. Na desce rozkładamy szynkę szwarcwaldzką, na niej jeden płat kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Układamy ugotowaną kaszę i suszone śliwki. Przykrywamy(...)Roladkę zwijamy w rulon tak żeby szynka owinęła całość. Mięso przekładamy w folie aluminiową i szczelnie zwijamy. Pieczemy przez 40 minut w 180*C. 4. Sos śliwkowy: Świeże śliwki pestkujemy. W garnku gotujemy bulion i wypestkowane śliwki. Gotujemy do momentu zgęstnienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. 5. Roladki podajemy
VioletoweKucharzenieGotowanie takich lekkich gulaszy to sama przyjemność.Mają konsystencję kremową,pełne są cudownych aromatów i świetnie pasują do ziemniaków lub makaronów.Pod koniec gotowania możemy dodać ,aby ulepszyć smak, np.soczewicę już ugotowaną,fasolę , soję ,podgrzać i gotowe. Danie ma tylko 240 kcal. 30 dag.mięsa kurzego z piersi 1 strąk papryki konserwowej 3 cebulę 2 ząbki czosnku(...)krążki lub w kostkę.Paprykę odcedzić i pokroić w grubą kostkę.Czosnek i mięso podsmażyć na rozgrzanym o!eju ,dodać pokrojoną cebulę i paprykę, pokrojon szynkę,wymieszać,smażyć razem ok.5 minut,przyprawić.Zalać bulionem ,gotować razem jeszcze 10 minut,znów przyprawić do smaku.Zaprawic mąką ziemniaczaną i jogurtem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodsmażenia pora z czosnkiem 2 plasterki szynki lub boczku1 suszony pomidor w oliwieSposób przygotowania:Pora przekroić na pół i pokroić w paski grubości 1cm. Czosnek posiekać. W garnku (2,5/3 litry) roztopić masło i poddusić pora z czosnkiem pod przykrywką.Dolać wywar i wsypać groszek. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut(...)miękkości pod przykrywką.Zdjąć z ognia. Zmiksować dokładnie blenderem ręcznym.Doprawić solą i pieprzem. Wlać sok z limonki, wsypać parmezan. Postawić ponownie na ogniu. Gotować kolejne 10 minut bez przykrywki.W tym czasie podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę na odrobinie oliwy z oliwek i pokroić pomidora w cienkie paseczki.Zupę podawać z kilkoma plasterkami szynki i suszonego pomidora
W kuchni wieczoremjajka 6 szt. - szynka konserwowa 10- 15 dkg. - szczypiorek lub zielona cebulka - majonez - domowa wegeta lub sól, ( opcjonalnie pieprz ) Wykonanie Jajka gotuję na twardo 10 minut, studzę,obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, szynkę kroję w cieniutką kosteczkę, szczypiorek siekam. Dodaję wegetę, 3-4 łyżki majonezu, mieszam do całkowitego połączenia. Odkładam do lodówki, kiedy się schłodzi jest
Kuchnia z widokiem na ogródcebuli sałatkowej -jeden ogórek sałatkowy -6 plasterków szynki konserwowej -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -jedna łyżka majonezu -sól, pieprz do smaku Różyczki kalafiora gotujemy krótko ( 2-3 minuty ), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Papryki, ogórek, cebule i szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobnymi różyczkami kalafiora. Sos rozrabiamy z trzema łyżkami wody i łyżeczką cukru. Polewamy warzywa, dodajemy jeszcze majonez
Kulinarne przemyslenia