szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:9/157)

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z szynką i brokułem 249

odrobina masła do wysmarowania formy Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w nim makaron - nie gotować go, ma być surowy.  Szynkę pokroić w kostkę lub paseczki. Wysypać ją na makaron. W garnku zagotować wodę i do wrzątku włożyć brokuła na około pół minuty Wyjąć, przelać zimną wodą i odsączyć dokładnie. Różyczki brokuła ułożyć w naczyniu. Ja zapiekałam w okrągłej(...)Całość posypać 3 łyżkami startego parmezanu.  Wodę i śmietankę połączyć w garnuszku razem z zawartością opakowania. Doprowadzić do wrzenia i gotować (mieszając) przez około 1 minutę. Sos zdjąć z ognia i wylać go na makaron z szynką i brokułem. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 170 stopni) i zapiekać przez 35 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem 169

sosie beszamelowym. Składniki: 3 cykorie łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/4 l mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę(...)rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia.  Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać resztą beszamelu.  Zapiekać przez 30 minut

W kuchennej krainie
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 228

przypomina Zapraszam do obejrzenia zdjęć i przepisu. SKŁADNIKI: 5 plastrów szynki gotowanej gotowa mieszanka mrożona z marchewki i groszku 4 łyżki kukurydzy z puszki, 4 jajka 6 łyżek majonezu 10 łyżek śmietanki 30%, 150 ml rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, pieprz sól WYKONANIE:  Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut , przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia. Szynkę kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka zacierkowa z porem 224

soli Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy  ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.  Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Pobite gary Barbary
Szparagi w szynce i cieście francuskim 185

dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 op ciasta francuskiego 1 jajko czarnuszka  PRZYGOTOWANIE: Z zielonych szparagów odłamujemy twarde zdrewniałe końcówki i gotujemy je ok 3-4 minuty na parze. Po ostudzeniu każdego szparaga owijamy plasterkiem szynki.  Ciasto francuskie kroimy na ok 1,5-2 cm paski i każdego szparaga owijamy jednym paskiem ciasta.  Jajko roztrzepujemy i smarujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapustka z wędzoną szynką oraz żurawiną 154

tarce jarzynowej o grubych oczkach, listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy kroimy w półksiężyce podsmażamy na maśle.  Szynkę kroimy w kostkę dodajemy do podsmażonej cebuli,  smażyć razem około 10 minut. Przekładamy do gotującej się kapusty, dodajemy opłukaną żurawinę,  sos paprykowo-pomodorowy  oraz  pieprz ziołowy. Pod koniec gotowania doprawiamy octem winnym solą oraz pieprzem

kgwjanczewo
Buraczane spaghetti z boczniakami 165

wzór sałatki. Z racji kolorystyki, śmiało możecie zaserwować to danie ukochanej/ukochanemu podczas kolacji walentynkowej. Składniki: 1 opakowanie spaghetti z buraka Fit&Easy 200 g boczniaków 4-5 plasterków szynki dojrzewającej około 100 g sera camembert 2 łyżki zielonego pesto ( możecie przygotować sami - PRZEPIS ) 3 łyżki oliwy łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Boczniaki oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni(...)tłuszcz wrzucić pokrojone grzyby i smażyć na rumiano. Pod koniec smażenia boczniaki doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie zagotować wodę, lekko ją posolić. Na gotującą się wodę wrzucić spaghetti z buraka i gotować max. 2 minuty.  Odcedzić. Ser camembert pokroić w nieduże kawałki, szynkę porwać na nieduże kawałeczki. Na półmisku lub talerzach ułożyć buraczane spaghetti, następnie ułożyć kawałki sera

kolorowotorcikowo
Makaron z bobem, suszonymi pomidorami i mascarpone 199

potrawie te cuda natury. Dzisiaj bardzo stary przepis, który od dawna jest na blogu, zmieniony na taki z udziałem bobu :) Zapraszamy Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4-5 Składniki: Bób – opakowanie Szynka łagodnie wędzona – opakowanie ½ słoika suszonych pomidorów (najlepiej w oleju) Cebula Ząbek czosnku Makaron dla 4 osób ( u nas tagliatelle pełnoziarniste) Na patelni rozgrzewamy nieco oleju z suszonych(...)praskę czosnek. W międzyczasie nastawiamy wodę na bób. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy nieco soli, wrzucamy strączki i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą by zachował kolor. Nastawiamy też wodę na makaron, gotujemy go al dente. Suszone pomidory i szynkę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię. Po chwili dodajemy opakowanie mascarpone. Czekamy, aż ser się rozpuści. Dorzucamy ugotowany

Kolizje Smaków
Muffiny angielskie z jajkiem po benedyktyńsku 235

roboty. Serdecznie polecamy.   Składniki: Ciasto na muffiny : - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku - szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże(...)Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy z obu stron na suchej patelni. Jajko wbijamy do szklanki wyłożonej folią spożywczą.  Formujemy kulkę i dokładnie zawiązujemy. Gotujemy przez około 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka. Szynkę podsmażamy z obu stron. Składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy.  Muffiny przecinamy na pół, smarujemy masłem i układamy szynkę, jajko i liście szpinaku

Pan i Pani Smith w kuchni
Maccheroni al ferretto w sosie Alfredo z indykiem i szynką Serrano. 157

rozgrzanej patelni (bez tłuszczu!) podsmażamy plastry szynki Serrano. Wytopiony tłuszcz odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek. Podsmażamy ok. 40 sekund. Dodajemy kremowy serek i topimy. Wlewamy śmietankę i doprawiamy. Gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Ściągamy z ognia, wrzucamy parmezan

DominikaDolci
Kurczak na zielonej łące... 224

czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy fasolkę, posypujemy bułką tarką i mieszamy. Do smaku dodajemy odrobinę pieprzu i soli. PODANIE

Mój Smak na Życie
Szynka gotowana 195

przygotowane mięso przełóż na blachę (do brytfanny lub naczynia żaroodpornego) i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 230°C. Całość piecz przez 15 minut. Szynka będzie gotowa, gdy jej skórka ładnie się przyrumieni. Tak przygotowaną szynkę gotowaną podawaj np. z sosem wiosennym. Szyneczka wyszła smaczna, lekko słodkawa przez natarcie miodem, musztardą i brązowym cukrem. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym

blog.moje-pasje.info
Makaron z brokułami w sosie śmietanowym 223

pieprz do smakuPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodajemy bazylię i oregano oraz 300 ml śmietanki, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrabiamy mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką

Emcia Pichci
MAKARON ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 200

Makaron ze szparagami, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to pyszny, sycący posiłek, który przygotujecie w kilkanaście minut. Wszystko po kolei podsmażamy na patelni, na koniec dodając ugotowany al dente makaron i posypując tartym parmezanem. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, po podsmażeniu będą idealne - intensywnie zielone i lekko chrupiące.  Dodadzą daniu świeżości i odrobiny lekkości. Szynkę parmeńską możecie zastąpić inną(...)mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy na sicie. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę (około  2 minuty, na umiarkowanym ogniu, często mieszając). Dodajemy pokrojone szparagi i smażymy przez kolejne 3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i ostrej papryki. Dodajemy starty czosnek, pokrojone pomidorki i szynkę parmeńską. Mieszamy, smażymy

cool and minty
Zapiekanka z szynką oraz krakersami 112

olej do formy Żaroodporną formę natłuścić, wyłożyć podwójną warstwą krakersów. Cukinię umyć i ze skórką pokroić w długie plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, gotować 5 minut w osolonym wrzątku i osączyć. Pomidory pokroić w ósemki a szynkę w paseczki. W miseczce połączyć cukinię, kalafior, pomidory, oliwki oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania