szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:2/157)

Jesienny makaron z grzybami, kurczakiem i szynką parmeńską 158

więcej niż 20 minut! :) Do przepisu użyłam mieszanki przypraw o nazwie "czubryca". To moje ostatnie okrycie, które świetnie podkreśla smak wytrawnych, ciężkich potraw. Nie jest ona niezbędna do wykonania dania  i można zastąpić ją majerankiem w tym przepisie.  Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti Lubella 250 gram piersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej(...)oliwie podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i dopraw solą, pieprzem i czubrycą. Do podsmażonych składników dodaj rozmrożone grzyby i gotuj całość kilka minut. Na osobnej patelni usmaż szynkę parmeńską na chrupko. Do sosu grzybowego dodaj śmietanę i gotuj składniki kilka minut. Dopraw na koniec do smaku. Makaron podaj z sosem. Wierzch posyp rozkruszonymi chipsami

Mango Papaja
Chrzanowy żurek wielkanocny 180

ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i  domowym chlebem . Chrzanowy

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet ze śliwką 244

laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy mięso będzie miękkie całość zdejmujemy

Kolizje Smaków
Wędliny domowe, czyli nowa pasja Madzi. Podejście pierwsze: szynka z szynkowara. 167

kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianku. Zamiast tych wszystkich składników można też użyć gotowej mieszanki ziół do peklowania. I przypominam, że to są składniki na 2 kg szynki.   Całość gotujemy 10 minut. Do wystudzonej zalewy dodajemy 4 g saletry potasowej, 200 g soli, 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy strzykawkę z igłą o grubości(...)kamiennym lub emaliowanym garnku i zalewamy resztą zalewy. Mięso musi być całkowicie przykryte zalewą. Trzymamy minimum 3 dni w lodówce, przekręcając na drugi bok każdego dnia. I potem wkładamy szynkę do worka, worek do szynkowara, szynkowar do wysokiego garnka z wodą i podgrzewamy przez 2 godziny. Pilnujemy żeby woda utrzymywała temperaturę 80-90 stopni. Potem wyjmujemy szynkowar z garnka

Marder&Marder Manufacture
Bułgarska szynka w słoikach 147

spostrzeżenia! Szynka jest pyszna, doprawiona bułgarską mieszanką przypraw. Istne niebo na kanapce! Po wyjęciu jej ze słoika, w bardzo prosty sposób,można ją kroić w plasterki ;) Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej 5 g soli 5 g peklosoli, można zastąpić zwykłą solą  10 g przyprawy Kebabczeta (przyprawa turecka na bazie kminku i tymianku) Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy i zostawiamy(...)ogniu przez 50 minut od momentu zagotowania się wody. Po 24 h ponownie gotujemy słoiki,tym razem 40 minut. Kolejnego dnia, jeśli nie zamierzacie zjeść szynki w przeciągu 2-3 miesięcy, gotujemy 30 minut. Przyprawa podlinkowana jest do sklepu,w którym możecie ja kupić. Smak mięsa przy jej użyciu jest na prawdę warty poświęcenia chwili na dokonanie zakupów w sklepie

MamaOskarka
Pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, z ziemniaków gotowanych 210

Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków 500g mięsa mielonego (ja ugotowałam zmielone już mięso wieprzowe z łopatki, ugotowane z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach, ziela angielskiego, gotowałam ok. 40 minut ) mąka ziemniaczana sól pieprz szynka 1 cebula oliwa Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującej i osolonej wody i gotujemy do miękkości.  Po odlaniu wody(...)akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego. Po ugotowaniu przełożyłam do mniejszej miski. Sprawdzam na smak, jeśli jest ok zostawiacie

Gotuj z Mąką
Zupa kukurydziana i kilka słów o zupowarze 155

klasyczna - garnkowa Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski. Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut. Gotową zupę podajemy ze szczyptą

Gotowanie i blogowanie
Zupa gulaszowa z cieciorką 187

Akurat w szafce zalegała mi cieciorka więc też trafiła do zupki i idealnie się do niej wpasowała. składniki: 700-800 g wieprzowiny, ja dałam karkówkę ale może byż też szynka lub łopatka* 1 szklanka cieciorki 1 duża cebula 2 czerwone papryki 450 g obranych ziemniaków 3 listki laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej(...)przyprawy oprócz soli. Gotować aż składniki będą miękkie ok 40-50 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok 10 minut. * Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki

Monia miesza i gotuje
Szparagi w mundurkach 175

Szparagi w mundurkach Danie Śniadania Porcje 2 osoby Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 11 minut Składniki 1 paczka szparagów (najlepiej zielonych) 1 paczka szynki surowej podsuszanej (np. parmeńska, serrano) 4 szt. jajek 20 g masła (roztopionego) Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki (jeśli używamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać). Szparagi gotować

Wypieki i Rumieńce
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 275

ziela angielskie. Zalewamy ok. 1,5 litra wody i gotujemy przez ok. 1,5-2 godziny na małym ogniu bez przykrycia. Na ostatnie 20 minut gotowania wywaru wkładamy do niego boczek, kiełbasę oraz szynkę. Na końcu lekko solimy. W tym czasie namaczamy też grzyby w 1 szklance wody (tyle, aby grzyby zostały przykryte) przez ok. 1 godzinę, a następnie podgotowujemy(...)uznania). Warzywa z gotowania nie będą potrzebne. Mięsa lekko studzimy, osuszamy. Boczek i szynkę kroimy na niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju boczek do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, a na patelnię wrzucamy kiełbasę, szynkę, pokrojoną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Po 3-4 minutach podsmażania wlewamy wino

Poezja smaku
Galaretka z szynką i warzywami 144

wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :)Składniki:Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą30 dag szynki1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja)1,5 litra rosołu drobiowegonatka pietruszkiodrobina oleju do smażeniaDo gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę

Bon Appetit Małgorzaty
ROSÓŁ Z PULPETAMI 160

gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz  Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała cebulę nad palnikiem. Absolutnie nie obieramy(...)ziele i łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i  przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy

KuchcikoweLove
Makaron z pieczarkami i szynką 143

kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla 10 pieczarek bez ogonków dwa duże plastry szynki średnia cebula 50 g parmezanu 50 g sera Grana Padano 150 ml śmietanki(...)smaku Przepis 1 Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle i oleju. 2 Szynkę kroimy w cienkie paseczki, cebulę w kostkę i dodajemy do zrumienionych pieczarek - podsmażamy kilka minut, aby cebulka się zeszkliła. 3 Całość zalewamy śmietanką, dodajemy sery, gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. 4 Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę, natkę oraz koperek - gotujemy

Kuchnia Bazylii
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 177

pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł na coś pożywnego. Ja bardzo często przygotowuję tego typu sałatki do pracy – to wspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis(...)szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy

Kuchnia Bazylii
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 302

pewno ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku minut, ponieważ niczego wcześniej nie podsmażamy, gotujemy czy pieczemy. To szybki pomysł na coś pożywnego. Ja bardzo często przygotowuję tego typu sałatki do pracy – to wspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis(...)szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy

Kuchnia Bazylii