szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:10/157)

Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej z jajkiem 188

plastrów szynki szwarcwal dzkiej 3 jajka łyżka masła świeżo zmielony pieprz     Przygotowanie: Szparagi myjemy i wrzucamy do gotującej się wo dy na 4 -5 minut.   O dce dzamy szparagi i zawijamy je w plastry szynki. Na patelni rozpuszczamy masło i ukła damy szparagi, obwinięte w szynce. Smażymy z każ dej strony do lekkiego zarumienienia. Wbijamy jajka

ChilliJemy
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 119

holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem. Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim. Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis. Polecam! Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 147

konieczne.Sos holenderski przygotowujemy ubijając żółtka z sokiem cytrynowym na gładką masę. Dodajemy powoli rozpuszczone masło I ubijamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą I pieprzem.Szparagi gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie.Na talerzu układamy liście sałaty, plaster szynki, szparagi I skrapiamy sosem holenderskim.Idealnie pasuje do tego kieliszek Chablis.Polecam! Smacznego

Kulinarna rozmowa
Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 135

smaku. Ciepłe bułki, kremowy sos holenderski, chrupiące chipsy z szynki, karmelizowane szalotki, płynne żółtko jaja. Te wszystkie składniki dadzą Ci pełne smaku śniadanie, które powielisz wielokrotnie. I gwarantuję, że każda minuta spędzona w kuchni, najlepiej u boku najbliższej Ci osoby, nie będzie zmarnowana.  I na koniec dodam tylko, że gotowanie w męskiej koszuli narzeczonego ma wiele plusów, ale najważniejszą(...)łyżka cukru trzcinowego  szczypta soli  3-4 plastry szynki parmeńskiej  2 jaja  W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz

Mango Papaja
Żur sandomierski 193

szczypta cukru 1 łyżka oleju 130 ml wody letniej przepis na żur: 1/2 litra bulionu drobiowego 1 garść suszonych grzybów 2 białe kiełbasy 10 dkg boczku wędzonego 10 dkg szynki surowej wędzonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku 250 ml zakwasu na żurek natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany(...)namaczam przez noc i gotuję do miękkości około godzinę. Cebulę, obieram i przesmażam na oleju, Do garnka wlewam bulion, dodaję cebulę, boczek, szynkę pokrojoną, kiełbasę, grzyby, ziele, liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Na koniec dodaję zakwas, trochę wody od gotowania grzybów i śmietanę. Doprawiam majerankiem, pieprzem, solą. Podaję w chlebie z jajkami ugotowanymi i natką

wesoła kuchnia
GOTOWANA SZYNKA 278

krąży w internecie,  ale nie ukrywam, że z pewną dozą nieśmiałości :))  Myślałam: gotować tylko 5 minut??! Przecież ona będzie surowa - szkoda marnować mięsa :( Aż w końcu zdecydowałam- teraz albo nigdy.  I bardzo się cieszę, że w końcu nastąpiło to TERAZ bo szynka jest rewelacyjna.  Mięciuteńka, soczysta, różowa w środku - rewelacyjna na zimno kanapki zamiast sklepowych wynalazków(...)kawałek to po prostu wkładamy ją do zalewy, a jeśli nasza szynka nie jest idealnie okrągła to przed włożeniem do garnka należy ją związać kuchennym  sznurkiem, aby nadać jej ładnieszy kształt. Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od momentu zagotowania przez 5-7 minut, po czym wyłączamy gaz i odstawiamy w chłodne miejsce

Walijskie Pichcenie
Sałatka z brązowego ryżu na ostro 208

szynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut).  W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy

Taste Therapy
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 194

się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli  Porcje: 4     Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini(...)gotowania jest uzależniony od odmiany fasoli. Ugotowaną odcedzić na sicie. Jeśli używacie fasoli z puszki pomijacie ten etap przygotowań. W międzyczasie na suchej patelni wysmażyć szynkę pokrojoną w cienkie paski, odłożyć na talerz. Szalotkę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości z gałązkami ziół i solą (ok. 10 minut

SzczyptaSmaQ
Makaron po włosku z kurczakiem i szynką 178

kurczaka doprawiamy wegetą, papryką w proszku oraz pieprzem, po czym smażymy na oliwie aż będzie gotowy. Na tą samą patelnie dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty, po czym dodajemy kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron gotujemy al dente. Do patelni wsypujemy około 1 łyżki ziół prowansalskich i dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotowy makaron mieszamy porządnie

Klasyka Gotowania
Zupa krem z porów 168

smażymy całość 10 minut a następnie zalewamy szklanką bulionu. Podduszamy lekko i przekładamy do dużego garnka gdzie dodajemy resztę bulionu i mleko. Gotujemy 40 minut i całość jeszcze doprawiamy dorzucając zmiażdżony czosnek. Całość blendujemy. Szynkę i pozostawionego pora podsmażamy i dodajemy do zupy. Można dodać też trochę śmietany ale nie jest to konieczne

Lubczyk i Wanilia
Tarta ze szpragami, kozim serem i szynką parmeńską 115

smaku. Składniki: gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu pęczek szparagów 3-4 plastry koziego sera 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 3-4 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy

Mango Papaja
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 177

ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając każdą porcję perliczki octemMoje

Stare Gary
Młode ziemniaczki zapiekane z szynką w sosie musztardowym 124

ziemniaków, ok. 50 dag wędlin (szynki, wędzonki, boczku), 2 cebule (ok. 20 dag), 3 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki pszennej, szklanka bulionu, szklanka mleka, 2 łyżki ostrej musztardy, majeranek świeży lub suszony, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki obrać, umyć jeśli są za duże przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok 15 minut. Wędlinę pokroić(...)dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki (ja pokroiłam trochę drobniej), zeszklić na maśle, oprószyć mąką, wlać bulion i mleko. Dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przyprawić musztardą, solą, pieprzem i majerankiem. Ziemniaki i szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przyrządzonym sosem. Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym

Państwo Wojtczuk gotują
Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem 409

urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę(...)żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 138

natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy szumowiny). Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Nie dodajemy żadnych przypraw. Schab, szynkę i boczek kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy liść(...)jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki wkładamy połowę masy mięsnej, układamy śliwki, przykrywamy resztą pasztetu i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C, środkowa półka, termoobieg

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania