szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:19/157)

Szparagi w szynce parmeńskiej z awokado 149

Składniki: 8 zielonych szparagów, gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut 1/4 awokado, kroimy w plasterki garść roszponki 4 plastry szynki parmeńskiej sól, pieprz oliwa z oliwek Ugotowane szparagi, po dwa, oraz kawałek awodako zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. Na talerzu kładziemy odrobinę roszponki, zawinięte szparagi. Całość doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i gotowe

Mango Papaja
Rolada z żółtego sera z kolorowym farszem 207

serka śmietankowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1/2 papryki zielonej 2 korniszony 100 g szynki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżeczka majonezu   PRZYGOTOWANIE: W garnku gotujemy wodę, wyłączamy i wkładamy do niej ser w opakowaniu. Przykrywamy pokrywką i trzymamy w garnku ok 40 minut. Serek śmietankowy przekładamy do miski. Wszystkie papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowa szynka z indyka 272

wlewam ok 3 cm poniżej pokrywki szynkowaru) i ustawić na małym ogniu. Po zagotowaniu się wody, szynkę gotować jeszcze przez 40 min . Po tym czasie szynkowar wyciągnąć i zostawić do przestygnięcia. Wędlina nie musi całkowicie ostygnąć (ale z 10-15 minut należy obowiązkowo odczekać przed krojeniem). Ja uwielbiam, jak jest jeszcze lekko ciepła :) Sosik zgromadzony w szynkowarze zlać do słoiczka

Moja Delicja
Pizza, różne wariacje w dodatkach 229

cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś kolejne 5 minut, dopraw i zmiksuj.Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym oleju pieczarki, nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę.Minęło już około 30 min. ciasto podrosło

Pasje Jolki
Zapiekanka makaronowa z szynką 147

mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 marchew 1 garść świeżej bazylii 350 ml bulionu warzywnego 100 g szynki parmeńskiej (plastry) 70 g sera cheddar szczypiorek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy, mieszając

R'n'G Kitchen
Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e ch 205

timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki.  Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietan ę  wymieszan ą  z passat

La grande e la piccola cuoca
Zupa ogórkowa z chipsami serrano 123

natka pietruszki, solimy i gotujemy wywar.  Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do wywaru gotujemy 10 minut po czym wsypujemy ryż. Na koniec wlewamy wodę z ogórków i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanej teflonowej patelni podpiekamy szynkę serrano uzyskując chrupiące chipsy.  Zupę podajemy z chipsami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, CEBULOWO- SZYNKOWA + FILMIK 148

zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik.       SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz do smaku 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków odrobina oleju naczynie do zapiekankia(...)PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzamy, studzimy. Cebulę podpiekamy na odrobinie oleju, aż będzie miękka, ale nie spieczona. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy i studzimy. Szynkę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 815

ziarenek czarnego pieprzu kilka gałązek rozmarynu Przzygotowanie: przygotować marynatę. Zagotować 1 litr wody z przyprawami, gotować około 15 minut. Sól wymieszać z saletrą potasową, wsypać do wody. Jak się rozpuści, zestawić z ognia i ostudzić wybrać odpowiednie naczynie, najlepiej szklane lub kamionkowe. Szynka musi być ułożona ciasno, nie może pływć w solance. By mięso równo się zapeklowało najlepiej zrobić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kapusta z dodatkami 156

czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę prosciutto ( klasycznie byłby boczek ), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze(...)kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek

R'n'G Kitchen
Sałatka ze szparagami, suszonymi pomidorami, botwiną, fetą, groszkiem i boczkiem 120

Liście botwiny myję. W garnku gotuję wodę i wrzucam na wrzątek pokrojone szparagi i liście botwiny na minutę. Po tym czasie odcedzam warzywa i przelewam zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę

Mango Papaja
Domowa wędlina :Gotowana szynka 170

przygotować zalewę: wodę połączyć z solą i resztą przypraw, zagotować na wolnym ogniu i przestudzić. Następnie do zimnej zalewy włożyć mięso szynki i powoli doprowadzić do wrzenia, przykręcić gaz i na delikatnym ogniu gotować mięso ok 15-20 minut. Po tym czasie mięso wraz z zalewą zostawić do samodzielnego wystudzenia. Po wystudzeniu, znów podgrzać zalewę i gotować mięso kolejne

Aromatyczne Podróże
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 240

pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie:  Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka

Walijskie Pichcenie
Najprostszy sos serowy do makaronu 278

ogień był mały, inaczej śmietana może się nam zważyć. Gdy serki się rozpuszczą dodajemy pokrojoną  w kostkę szynkę i starty żółty ser. Dalej delikatnie podgrzewamy przez 5-10 minut. Przyprawiamy pieprzem. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę na makaron. makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po tym czasie go odcedzamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby makaron pozostał

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z bobem i szynką Serrano 180

gotowania. Obierz bób ze skórek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania