szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:14/157)

Sałatka ze szparagami i granatem 291

pieprzem ziołowym. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka.   Szparagi gotujemy na parze około 5-7 minut, mają być al dente. Pomidorki kroimy w ćwiartki, dymkę siekamy, a granat przekrajamy na pół i wyciągamy „nasionka”. Do dużej

Mania Gotowania
Tosty z szynką, serem i jajkiem poszetowym 128

przygotowanie! Składniki: chleb tostowy szynka  ser Bluedino Jadel wędzony, dostępny w Lidlu masło jajka woda z octem szczypiorek Przygotowanie: Wodę 1 l gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu. Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko. Gotujemy 2-3 minuty na wolnym ogniu. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z groszkiem i marchewką 124

opakowanie ciasta francuskiego 200 g  mrożonej  marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki konserwowej 2 jajka 200 g śmietany 18% 1 kula mozzarelli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mleko do malowania ciasta Wykonanie: Zamrożone warzywa wrzucamy na wrząca wodę, gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, formę smarujemy olejem i wykładamy nią ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem

Kulinarne przygody Gatity
Szynka wieprzowa sous vide 361

kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Produkty zapakowane próżniowo można też dłużej przechowywać w warunkach chłodniczych i co ważne nie zajmują one wiele miejsca. Dziś zapraszam Was na szynkę wieprzową przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po ugotowaniu szynkę podpiekamy jeszcze w piekarniku, żeby nabrała nieco kolorów, ponieważ mięso przygotowane tą metoda zawsze jest bardzo blade. Warto wybrać szynkę z tłuszczykiem(...)stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia. Przed pokrojeniem zdejmujemy z niej siatkę

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowo- szafranowe risotto z roladką drobiową w szynce parmeńskiej 139

czubryca  6-7 plastrów szynki parmeńskiej  szczypta soli  Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj ryż oraz szafran i całość smaż jeszcze chwilę. Wlej wino i zredukuj je o połowę. Dodaj bulion i gotuj ryż aż będzie lekko miękki. Na koniec gotowania dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodaj masło

Mango Papaja
Jajecznica z szynką i ananasem 123

Oto kolejny eksperyment z jajecznicą. Jajecznicę jadłam już z różnymi dodatkami, ale takiej kombinacji jeszcze nie było. Od sałatki z konserwowanego selera zostało mi kilka plastrów

Codzienne Gotowanie
Szynka peklowana pieczona w niskiej temperaturze 2607

ziarenek kolendry 6 ziarenek jałowca sól do peklowania w ilości zgodnej z przepisem na opakowaniu ( u mnie 80 g/lwody) przygotowanie peklowanie Szynkę umyć. Zagotować 1 litr wody do której wrzucamy przyprawy  i czosnek. Gotujemy około 15 minut  do pół  godziny. Studzimy i dokładamy sól peklową. Jeżeli chcemy by mięso ładnie się zapeklowało, warto zrobić tzw "nastrzyk". Przy(...)całkowicie pokryć mięso, ale nie powinno ono w niej pływać, tak więc należy używać naczyń o takich wymiarach, by mięso w nim było ułożone w miarę ściśle.  Najlepiej szynkę trzymać w takiej zalewie 7 dni w temperaturze 4-7 stopni (lodówka), ilość soli skutecznie zakonserwuje mięso sprawiając że będzie kruche i różowe.  Podczas peklowania należy mięso przewracać

Stare Gary
szynka parzona - peklowana domowa wędlina 443

wsypujemy łyżeczkę gorczycy, ziarna kolendry, oraz zmiażdżone nożem ziarna jałowca, całość zlewamy dwoma litrami wody i zagotowujemy. Wodę z przyprawami gotujemy przez pięć minut, a następnie zmniejszamy płomień, dodajemy musztardę i całość mieszamy. Teraz do garnka wkładamy wcześniej przygotowane szynki, uważając by szynki były całkowicie zanurzone w wodzie i nie były w garnku ściśnięte ( jeżeli jest potrzeba to dolewamy

Miód i pieprz
Gulasz z szynki z groszkiem 163

przyjściu z pracy pozostaje mi ugotować ziemniaki i zrobić surówkę. 30 minut i obiad jest już gotowy! Fast food w zdrowym wydaniu…Wszystko świeże i przyrządzone od podstaw bez zbędnego trudu i wiedzy. Gulasz z szynki Składniki: na 4-5 porcji 600 g wieprzowiny, od szynki 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 150 g zielonego groszku, mrożonego(...)dodaj do gulaszu z posiekanym koprem. Gotuj gulasz jeszcze przez 5 minut. Przygotuj surówkę. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, sok z cytryny. Przypraw solą i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Wymieszaj. Ugotuj ziemniaki. Zmiksuj na puree z dodatkiem masła i mleka. Gotowe! The post Gulasz z szynki z groszkiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami 229

nadzienie: 1 jajko 1 białko 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany sól, pieprz 1 łyżka chrzanu tartego 1 cebula masło klarowane szczypior rzeżucha 6 jajek przepiórczych 8 plastrów szynki pieczonej Przepis na cztery sztuki Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto do lodówki na godzinę(...)dodaję chrzan, jajko, białko, sól, pieprz. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam po łyżce farszu. Układam po dwa plastry szynki tak żeby wychodziły powyżej ścianki tarteletek. Wylewam resztę farszu, posypuję pokrojonym szczypiorem, układam połówki obranych jaj. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Niskokaloryczny oraz zdrowy krem z dyni z chipsami z szynki. 165

czosnek. Dodaj przyprawy, tarty imbir oraz kurkumę i jeszcze chwilę podsmażaj. Następnie do garnka dorzuć pokrojoną dynię i zalej bulionem. Gotuj około 45 minut. Na koniec zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Serwuj z jogurtem greckim oraz pieczonymi plasterkami szynki

wysmienity
Sałatka warstwowa z makaronem 185

osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Brokuł podzielić na małe różyczki i w osolonej wodzie gotować około 5 minut ta by różyczki również był al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku zimną wodą. Szynkę i paprykę pokroić w paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Majonez wymieszać z śmietaną. W szklanych pojemnikach Raptor układać kolejno warstwami. Makaron

Ala piecze i gotuje
Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 286

jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP  z jesiennymi warzywami w adżice Składnik na 4 porcjeCzas przygotowania: 70 minutSkładniki: 500 g szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan 1 mała czerwona papryka 1 cebula 300 g zielonej fasolki szparagowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Adzika(...)papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje.Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut.Szynk

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z brokułem, szynką i serem 231

różyczeksos czosnkowy (z tego przepisu)sól, pieprz, ewentualnie zioła (np.prowansalskie)Wykonanie:Brokuła rozdzielamy na malutkie różyczki i gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Bagietkę przecinamy wzdłuż i każdą z części smarujemy masłem. Na to kładziemy plasterki szynki, na to ugotowanego brokuła i na samą górę posypujemy startym serem. Można posolić i doprawić pieprzem

Anielska Kuchnia Ani

Proponowane wyszukiwania