szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:24/157)

Cordon Bleu z bakłażana. 187

Cordon Bleu with eggplant. Składniki. 1 bakłażan 4 plasterki wędzonego białego sera 4 plasterki szynka gotowana sól pieprz tymianek zioła prowansalskie olej do smażenia 0,5 szklanki bułka tarta 1 jajko Wykonanie. Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać(...)pieprzem i ziołami, położyć  na papierowy ręcznik, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Na 4 plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Kulinarny karnet Christophera
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 164

obieramy  kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasteki. Wodę gotujemy, dodajemy bulion i mieszamy, aż się rozpuści. Szynkę szwardzwaldzką kroimy na cienkie paseczki. Podsmażamy i przekładamy na talerz.  Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy(...)być ugotowany al dente, cała sztuka polega na tym aby był kremowy, a nie zrobiła się z niego nieapetyczna papka).  Cały proces trwa zwykle około 20 minut. Najlepiej w trakcie gotowania kosztować ryż i sprawdzać jego stopień ugotowania. Jeśli uznamy, że ryż jest już odpowiedni, a dalej zostaje nam bulion to nie dodajemy go już do ryżu. Ryż musi

Mania Gotowania
Jajka faszerowane na 3 sposoby 237

przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki(...)plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie --> Jajka faszerowane pieczarkami: --> Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, studzimy. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy wystudzone pieczarki, musztardę, sól i pieprz

Marta Gotuje
Jajka faszerowane na 3 sposoby 224

przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu -sól, pieprz -łyżeczka słodkiej papryki -1- 2 łyżki majonezu -koperek Jajka faszerowane szynką: -4 jajka -4 rzodkiewki(...)plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie --> Jajka faszerowane pieczarkami: --> Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, studzimy. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy wystudzone pieczarki, musztardę, sól i pieprz

Marta Gotuje
MAKARON W 15 MINUT - Z SZYNKĄ I SOSEM ŚMIETANOWYM 146

sól, curry, papryka słodka, papryka ostra, bazylia, garść posiekanego szczypiorku, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Papryki kroję w małe paseczki, pieczarki w plasterki, szynkę w paski. Na dużej patelni podsmażam paprykę i pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu około 5 minut. Dodaję szynkę, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie wrzucam ugotowany makaron, dodaję śmietanę i przyprawy

JejKuchnia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ I SOSEM SPAGHETTI 150

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki:  300 g makaronu, większa cukinia, nieduży por (biała i jasnozielona część), 10 plastrów szynki, łyżka oleju, opakowanie mozzarelli, sól, oregano, odrobina pieprzu cayenne, bazylia, 350 g sosu spaghetti w słoiku. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w kostkę, pora(...)oleju z dodatkiem soli, cayenne, oregano i bazylii. Kiedy lekko zmiękną dodaję szynkę i smażę jeszcze chwilę. Następnie dodaję sos, jeszcze przez chwilę gotuję na małym ogniu. Makaron dokładnie mieszam z sosem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układam półplastry mozzarelli. Całość zapiekam około 15-20 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 181

zupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu.  Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut. Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.  Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Bigos pieczony z czerwonym winem 176

czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię i na wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam(...)większe kawałki (przecinam je tylko na pół). Karkówkę, szynkę oraz wołowinę tnę w dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość. Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego

Gotowanie i blogowanie
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 191

zioła prowansalskie Dodatkowo: oliwa garść rukoliokoło 40 g tartej mozzarelli około 60g sera gorgonzola Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 40g masła i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy semoline. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się grudki i masa się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę parmezanu i przyprawiamy(...)Dodajemypomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Szynkę włoską podsmażamy na osobnej patelni

Mania Gotowania
Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską 174

szparagami Makaron z sosem szparagowym Tarta z zielonymi szparagami Tarta ze szparagami i pomidorami Tartaletki ze szparagami Szparagi gotowane na parze Pizza z zielonymi szparagami Zielona pizza ze szparagami Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńska Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 125 g szynki parmeńskiej 1 cytryna oliwa  z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Kapustka włoska z szynką parmeńską 172

głęboką patelnie , bądź garnek , dodajemy naszą kapustę , do naszej kapusty dodajemy obraną i posiekaną cebulę , posiekany koper , oraz pokrojona szynka , wszystko razem przesmażamy około 15 minut ciągle mieszając , po tym czasie kapustę zalewamy wodą tak aby przykryła nam kapustę , gotujemy wszystko na małym ogniu aż kapusta będzie bardzo miękka , moja kapusta gotowała się około 1,5 godziny . Kiedy nasza kapusta

Mój Smak
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 372

cebulę i smażyć do miękkości, dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Po chwili dodać wywar z gotowania szynki, uzupełnić wodą do ok.2l. Dodać warzywa (włoszczyznę w słupki oraz pokrojony seler naciowy) doprowadzić do wrzenia i gotować ok.20 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy całość ok.20 minut. Doprawiamy solą oraz świeżo

Smaczne Zdrowe
Roladki schabowe z ricottą 340

plaster na całej powierzchni oprócz brzegów grubą warstwą ricotty. Posypujemy rozmarynem – świeżo posiekanymi listkami lub suszonym. Przykrywamy plastrem szynki, a następnie zwijamy roladki. Zawijamy je ścisło w folię aluminiową. Wkładamy do wrzątku, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy przestygną rozwijamy z folii. Panierujemy w jajku roztrzepanym ze szczyptą soli i pieprzu

Poezja smaku
Pizza hawajska 129

mozzarelli, a następnie zawijamy ją w ciasto tworząc zaokrąglony brzeg.Środek pizzy smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy następnie szynkę, ananasa oraz ser żółty. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika na +/- 20 minut. Smacznego!!!Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe

W mojej holenderskiej kuchni
Pstrąg w szynce szwarcwaldzkiej z limonką i kolendrą 159

miałam czasu na długie gotowanie dlatego wybór padł na strągi. Obiad lekki i zdrowy był gotowy w mniej niż 30 minut :) Składniki: 2 świeże pstrągi 3 ząbki czosnku sok z połowy limonki sól morska  dwie spore garści świeżej kolendry 6-8 plasterków imbiru 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej  Pstrągi oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania