szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:29/157)

Galaretka z szynką i marchewką 195

pora zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut, na ostatnie 5 minut dodajemy brokuła, którego po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do szklanego podłużnego naczynia wkładamy posiekaną szynkę, plasterki marchewki, pokrojonego brokuła, szynkę, posiekaną natkę pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zimne cannelloni z mozarellą, ricottą, bakaliami i szynką parmeńską 189

Galbani 15 dag sera ricotta Galbani 8 dag szynki parmeńskiej w plastrach 5 dag suszonych fig 5 dag suszonych moreli 5 dag orzechów włoskich Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Makaron cannelloni   wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 minut, najlepiej aby pozostał jędrny i lekko twardy czyli al dente, delikatnie(...)Mozzarellę osączyć z zalewy , zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach , przełożyć do miski, wymieszać z serem ricotta, dodać pokrojone w kostkę bakalie i połowę pokruszonych drobno orzechów włoskich, szynkę parmeńską pokroić w kosteczkę ,   dodać do masy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość wymieszać. Wypełnić farszem cannelloni, pomagając sobie małą wąską łyżeczką, ułożyć na talerzu obtoczyć w pozostałych

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 157

sobie wodę) i czysty nóż, bez żadnych fragmentów ‚ciasta’. Tartę studzimy przez 5-6 minut, kroimy na porcje i podajemy. SKŁADNIKI Składniki na formę o średnicy 25cm   350g szparagów (waga po oczyszczeniu) 150g pora (tylko biała i jasnozielona część) 150g szynki gotowanej wędzonej, w kawałku 5 jajek L lub 6 jajek M (40g, waga w skorupkach) 250g naturalnego serka

Karo in the Kitchen
Sałatka z selera 327

Ulubiona sałatka mojego syna :) Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, nic nie trzeba gotować, smażyć itp. Czas przygotowania to ok 10-15 minut.  Ogólnie do tej sałatki nie dodaje się parówek ale tym razem zrobiłam wyjątek dla dzieci i dodałam ich ulubione parówki pokrojone w plasterki. Wy również możecie modyfikować sałatkę, np. zamiast kukurydzy jak ktoś nie lubi(...)dodać groszek :)  Składniki: seler paski (u mnie Rolnik) słoik 1700 ml  po odsączeniu 800 g puszka kukurydzy pół pora 200 g szynki w plasterkach  ananas 250-300 g majonez ok 5 łyżek   sól i pieprz Selera odsączam, kroje (ze względu na dzieci, ja sama uwielbiam długie nitki selera ) i wrzucam do dużej miski. Następnie kukurydzę

Kuchnia Viki
Warstwowa sałatka z tortellini. 161

limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek   Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, sok z limonki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i parmezan. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Pora kroimy w półtalarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy

DominikaDolci
Tosty z boczniakami 147

ostudziłem.   Chleb tostowy pełnoziarnisty posmarowałem cieniutką warstwą masła, na nich rozłożyłem plastry żółtego sera i szynki gotowanej, na niej ułożyłem podduszone boczniaki, cebulę wcześniej pokrojoną w cieniutkie plasterki i zeszkloną. Na wierzch dodałem plaster sera. Tak przygotowane tosty grilowałem kilka minut

R'n'G Kitchen
Smarowidło pasztetowe do słoików 184

listki liś cia laurow ego kilka ziarenek ziel a angielskie  PRZYGOTOWANIE : Do garnka wkładamy szynkę i podgardle, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. 171

wędlinie i jarmużu na 3 kokilki: 3 liście jarmużu 1 kiełbaska np. śląska lub kawałek szynki kawałek gotowanego mięsa, u mnie kurczak z rosołu (niekoniecznie) 1 cebula olej sól pieprz 3 jajka szczypiorek do dekoracji      Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do miękkości (bez przykrywki). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju, solimy, dodajemy pokrojoną

Rozpustne gotowanie
Żurek domowy z borowikami i jajkiem na wywarze z szynki wędzonej. 210

otrębami -pieczarki -suszone borowiki, namoczone przez noc -kiełbasa; użyłem pęta podwawelskiej -4 jajka -majeranek -wywar z szynki wędzonej Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażone na małej ilości masła, delikatnie posolone pieczarki i borowiki. Gotujemy 40 minut. Dolewamy zakwasu, przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeżeli jest taka konieczność solą. Gotujemy około 20 minut. Jajka gotujemy

BaRepas
Jajko w koszulce na rukoli z pistacją 210

Przepyszne połączenie smaków polecam na dobry początek dnia! Składniki: - garść rukoli - 10 pistacji - sól - jajko - szynka Serrano - świeży ogórek zielony W garnku gotujemy wodę, zmniejszamy gaz do minimum, wbijamy jajko gotujemy do momentu jak zobaczymy że białko się zsiadło, około 1 minuty. Wyjmujemy dużą łyżką. Rukolę mieszamy z oliwą z oliwek z posiekaną pistacją dodajemy sól i pieprz cytrynowy. Ogórek

SMYKWKUCHNI
Grillowana w szynce parmeńskiej pierś kurczaka z suszonymi pomidorkami, na szpinaku z groszkiem cukrowym. Letni obiad w stylu fi 136

więcej niż 15 minut.  Składniki (na 2 fit porcje): 350 gram piersi kurczaka 3-4 plastry szynki parmeńskiej  6-7 suszonych pomidorów świeży tymianek  oliwa z oliwek do smażenia  garść groszku cukrowego  sól, pieprz dwie garści szpinaku czosnek  masło klarowane do smażenia pomidorki koktajlowe do podania  dodałam jeszcze gotowaną na parze marchew

Mango Papaja
Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim 235

podam. Powstała wspaniała kolacja, do zrobienia której zapraszam również Was. Składniki: 10 białych szparagów 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka 1 łyżka octu 1 żółtko 100g masła sól pieprz Przygotowanie: Szparagi obieramy i gotujemy na parze. W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli i łyżkę octu. Wrzącą wodę mieszamy tak, aby na środku powstał(...)cukierka. Taki pakunek wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Żółtko mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Cały czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą. Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego

Jacob Tastes
Grillowana pierś kurczaka podana na risotto z batatem i żółtą marchewką ze szpinakiem, chipsem z szynki parmeńskiej i prażoną pi 189

maśle podsmaż posiekaną szalotkę z czosnkiem. Dodaj pokrojoną marchew i batata. Smaż składniki kilka minut. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Wlej wino i zredukuj jego ilość o połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeży szpinak(...)zarumienienia. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż  na bardzo dużym ogniu pieczarki doprawione solą i pieprzem z rozmarynem do zarumienienia. Dodatkowo na innej suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską do zarumienienia aż stanie się chrupka.  Porcję risotto podaj z piersią kurczaka, prażonymi pieczarkami. Całość posyp pokruszonym chipsem z szynki parmeńskiej i świeżym szpinakiem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa kremowa z białych warzyw 156

udusić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pietruszkę, seler i ziemniaki, podlać 1 litrem wody, doprawić i gotować 10 minut. – Następnie dodać kalafior podzielony na różyczki, dusić do miękkości – jeszcze ok. 15 minut. – Zmiksować zupę na jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia(...)Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami

To co kocham
Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy 203

garnku osoloną wodę. Włożyć ½ kg szparagów do gotującej się wody, na dwie minuty, wyjąć szczypcami i włożyć do lodowato zimnej wody na dwie minuty, następnie osuszyć na wyłożonych ręcznikiem papierowym drucianym stojaku, wycierając pozostałą wodę dodatkowymi ręcznikami papierowymi. Pozostawić w temperaturze pokojowej i powtórzyć czynność z kolejnym ½ kg szparagów. Trzydzieści minut przed podaniem ułożyć ładnie szparagi na półmisku, skropić sosem(...)opłukać dokładnie w zimnej wodzie. Odłamać zdrewniałe końce. Skropić lekko oliwą z oliwek. Szparagi grillować przez około 8 minut jednokrotnie obracając. Usunąć z grilla i lekko posolić. Następnie każdy plasterek szynki przekroić wzdłużnie na połowę. Owinąć dolną połowę szparaga plasterkiem szynki. Ułożyć na talerzu, skropić octem balsamicznym i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szparagi z grilla z sosem gruszkowym Składniki

naRuszcie

Proponowane wyszukiwania