szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:34/157)

Sałatka z awokado z serem pleśniowym i pomidorkami 296

także polać ją sosem vinegret, sosem mursztardowo-miodowym czy sosem balsamico. Wersja z oliwą jest jednak lżejsza i wymaga od nas mniej pracy. Zrobienie sałatki zajęło mi dosłownie kilka minut. Ser z pleśnią dodany do składników ciekawie podkręcił jej smak. Oczywiście, jeżeli nie lubicie sera pleśniowego, możecie użyć dowolnego rodzaju – jak wiecie moje przepisy nie są szablonowe, uważam(...)jego wykorzystaniem. Zobaczcie też: Kanapki z awokado | 3 proste przepisy Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z awokado i krewetkami Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z awokado, serem pleśniowym i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki kilka liści sałaty rzymskiej awokado 10 pomidorków koktajlowych kawałek sera

Kuchnia Bazylii
Domowa pizza 184

łyżka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 8 dużych plastrów szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 300 g żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 2 pomidory świeże listki bazylii Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą(...)ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić  ponownie do wyrośnięcia. Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek.  Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu

Gosia gotuje
Domowa pizza najpyszniejsza 238

łyżeczka  koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku Dodatki: 4 duże plastry szynki pokrojone w paseczki 500 g pieczarek 2 duże cebule 250 g plastrów żółtego sera ( ja użyłam morskiego) 2 p omidory świeże listki bazylii Sposób przygotowania:  Drożdże wymieszać w miseczce(...)ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić  ponownie do wyrośnięcia. Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek.  Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu

Gosia gotuje
16.Ciepło, pożywnie i smacznie - czyli kukurydziana zupa krem nieco inaczej! 300

gałkę muszkatołową, starty imbir i ok.1/2 odsączonej kukurydzy.  Kolejno doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu, pod przykryciem ok.20 minut – często mieszając i uważając by mleko nie przypalało się od dołu. Ziarna słonecznika umieszczamy na rozgrzanej patelni i prażymy przez około 3 minuty, uważając by ziarna się nie przypaliły.  Gdy ziemniaki osiągną pożądaną miękkość wyjmujemy(...)całość zagotowujemy stale mieszając. Końcowo doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i ziarna prażonego słonecznika. Całość ostatecznie mieszamy.  Zupę podajemy w miseczkach posypujemy ją posiekanym szczypiorem, pokrojoną szynką, prażonym słonecznikiem i niewielką ilością ziaren kukurydzy. Smacznego

Symfonia Smaków
Pizza 198

cebula- ser (według uznania np.)- kukurydza- szynka - ananas- pierś z kurczaka itp.Sposób przygotowania:1.Ciasto:Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji. Pozostawić na 10 minut pod ściereczką.2.Sos:Do garnka wlać wodę, gdy zacznie się gotować , dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać

Gotuj Z Muzyką
Warkocz z nadzieniem brokułowym 363

pieczarek 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka) 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów sól, pieprz, zioła prowansalskie   Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodajemy do niego drożdże i cukier. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie nasze mleko zacznie się "pienić", więc warto, do robienia(...)wkładamy brokuła, "koroną" do dołu, łodygą do góry- jak, kto woli ;-)) Gotujemy 8-10 minut. Pora i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody. Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora i pieczarek- dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy. Dodajemy ją do warzyw. Następnie dodajemy

Czerwona Porzeczka
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 158

Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w temperaturze(...)oleju. Gdy zeszklą się, wsypujemy pęczaki chwilę smażymy, po czym dolewamy wodę po szynce w ilości 2:1. Cały czas mieszamy. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła , soli i pieprzu cytrynowego. Jeśli potrzeba to podlewamy pęczak wodą. Pod koniec gotowania, dodajemy ugotowane warzywa, żurawinę i lekko posiekane orzechy. Wszystko razem

na moim stole...
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 189

właścicielką cudownego wynalazku , jakim jest szybkowar, przygotowywałam gołąbki partiami w mikrofali. Czas gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania.   Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule(...)łyżce masła lub oleju kokosowego. Odstawić do przestygnięcia. Kapustę obrać , tzn. oderwać delikatnie całe liście. Te lepsze umyć, ściąć delikatnie zdrewniałe części od strony głęba i obgotować kilka minut we wrzątku. Przy kapuście starszej- włoskiej , nacinam liście przy głębie, poluzowuję delikatnie i zdejmuję ostrożnie warstwami, żeby ich nie podziurawić. Przy młodej liście nie są jeszcze tak zwarte, więc jest trochę

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka makaronowa z maślanymi pieczarkami, serem i szynką 154

wędzonej    100g szynki typu parma 200ml śmietanki 30% 50ml wody (opcjonalnie) 6 plasterków sera gouda szczypta soli Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, gdy wystygnie układamy na nim plasterki żółtego sera.  Na patelni rozpuszczamy masło, pieczarki kroimy w półplasterki i wrzucamy na pieniące się masło. Podsmażamy przez kilka minut na wolnym ogniu, dodajemy pokrojoną(...)pieczarek 50ml wody, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. Usmażone posypujemy szczyptą soli. Wlewamy na patelnię śmietankę, łączymy z pieczarkami i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia. Szynki kroimy na plasterki, układamy je na warstwie serowej. Całość zalewamy sosem pieczarkowym, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut od momentu, gdy piekarnik rozgrzeje się

Gotowanie i blogowanie
Placuszki z szynką, pieczarkami i serem 201

Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka(...)zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10 minut, następnie wyciągamy na sitko i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i przyprawy, mieszamy mikserem na gładką masę. Pieczarki kroimy w grubą kostkę, dodajemy do masy razem z cebulą, szynką i żółtym serem, wszystko

Sama słodycz i szczypta chili
fasolka z szynką po bretońsku 191

rosołową ) i gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki fasola nie zmięknie. W tym czasie kroimy boczek na plastry i wrzucamy je do garnka, smażąc  na niewielkim ogniu. Następnie do  garnka wrzucamy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz posiekany czosnek, całość lekko szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy smalec i mięso z szynki, całość smażymy przez 10 minut, dokładamy  przecier(...)garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania  część

Miód i pieprz
Roladki z kurczaka zawijane w szynkę w sosie szparagowym 136

pieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy kawałek piersi owijamy plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli odparuje zbyt dużo płynu, można uzupełnić wodą. Po ugotowaniu szparagów, miksujemy

Smaki Ewy
Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi 308

Rozgrzej patelnię, dodaj niewielką ilość oleju i wlej nasz omlet. Przykryj pokrywką, smaż 5 minut aż spód omletu nie osiągnie złotego koloru. Podaj na talerzach dekorując omlet szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Omlet ze szczypiorkiem, szynką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 148

garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie w sosie sojowym z dodatkiem syropu klonowego i szczypty pieprzu przez 15 minut. Po tym czasie grillujemy na łyżce oliwy polędwicę po 2-3 minuty z każdej strony aż uzyskamy charakterystyczne paski. Odkładamy polędwicę na kilka minut by przestygła. Następnie kroimy w cienkie plastry(...)konieczność dolewamy więcej oliwy. Przygotowanie grzanki Kromki bagietki grillujemy na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu

Mango Papaja
Grzanki z polędwicą wołową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej podane z Porterem bałtyckim 233

garnka, wlewamy bulion i gotujemy przez 15 minut. Wyciągamy polędwicę, osuszamy ręcznikiem papierowym i marynujemy ponownie w sosie sojowym z dodatkiem syropu klonowego i szczypty pieprzu przez 15 minut. Po tym czasie grillujemy na łyżce oliwy polędwicę po 2-3 minuty z każdej strony aż uzyskamy charakterystyczne paski. Odkładamy polędwicę na kilka minut by przestygła. Następnie kroimy w cienkie plastry(...)konieczność dolewamy więcej oliwy. Przygotowanie grzanki Kromki bagietki grillujemy na rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie każdą kromkę smarujemy pastą z suszonych pomidorów i kładziemy na niej plaster sera pleśniowego. Kolejno układamy na grzance chips z jabłka oraz chips z szynki parmeńskiej. W następnym etapie układamy na każdej grzance po kilka listków rukoli i na końcu

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania