szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:38/157)

Zupa dyniowa 156

łyżki masła, świeże liście szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty, przesmażone listki szałwii Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut.  Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy(...)ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii. Idealnie do tego pasuje grzanka z bagietki, przesmażona na oliwie pozostałej ze smażenia szałwii, oraz delikatnie przesmażona w mniejszych kawałkach szynka typu

Plate of Joy
Zupa z dyni z grzankami i szynką hiszpańską - CZAS NA DYNIĘ! 166

krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska szynka dojrzewająca. składniki na zupę - krem z dyni: - 1kg dyni - 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki - około 3 cm korzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry(...)rosołowej drobiowej   Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle w garnku- około 5 minut, dodajemy czosnek, dusimy około 10 minut, podlewamy wodą, tak aby cała dynia była zakryta w garnku. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz śmietanki). Gotujemy około 10 minut, po tym czasie za pomocą blendera, wszystko miksujemy, stawiamy na ogniu dodajemy śmietankę zagotowujemy. Gotowe! Grzanki

SMYKWKUCHNI
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 238

warzywa. Smażymy przez kolejne 10  minut, aż zmiękną. Dodajemy pomidora, pokrojone w paski pomidory suszone, przecier oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Gotujemy wodę w dużym garnku. Wrzucamy makaron do wrzątku, zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minuty. Ja gotuję po 4 sztuki, jeśli dodamy za dużo rurek na raz mogą się(...)Makaron nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem, a na wierzchu układamy szynkę włoską. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut

Mania Gotowania
Szybka zupa z soczewicy czyli Zupowy Wtorek odc.60 161

czerwonej soczewicy sok z cytryny sól, pieprz, majeranek dla mięsożerców plaster wędzonej szynki, pokrojony w kostkę W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, szklimy ją a następnie wlewamy bulion (nie musi być gorący). Wsypujemy soczewicę, marchewkę, ew. mięsny dodatek. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Soczewica powinna się rozpaść a marchewka zmięknąć. Po tym czasie dodajemy pieprz i majeranek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Minipizze z tortilli 262

garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę). 3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką i mozzarellą, na wierzch układamy kawałki pieczarek. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut

My Culinary Art
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ 187

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki: Około 1,5 kg zi emniaków, 20 dag żółtego sera, 2 średnie pomidory, 20 dag pieczarek, pęczek szczypiorku, około 10 plastrów szynki wiejskiej (lub innej), duża śmietana 18% (330 ml), 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołow a, rozmaryn. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Pizza nr 2 161

ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki.  Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku(...)czosnku 50 g cebuli 20 ml oleju sól pieprz oregano bazylia Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie przetrzeć przez drobne sitko. Powinno się ją piec w temperaturze 350*C, ja piekłam w 230*C przez ok 15 minut

The Sweet Damsel
Piątek: Ravioli w błyskawicznym kremie pomidorowym 161

lepienie pierożków. Jeśli macie czas i ochotę, tutaj znajdziecie przepis na doskonałe ciasto na ravioli. W potrawie użyliśmy świeżych, nie suszonych ravioli, które wymagają kilku minut na ugotowanie. Nadziane były serem ricotta i szynką parmeńską. Nadzienie okazało się na tyle aromatyczne i dobrze doprawione, że w ogóle nie użyliśmy soli do przyprawienia kremu. Przepis na danie pochodzi z bloga Cremedelacrumb(...)tartego do posypania kremu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w garnku, wlej do niego passatę, dodaj 4 łodygi bazylii, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Krok 2 W międzyczasie włóż pomidory do głębokiej misy i zalej je wrzątkiem. Odczekaj z minutę, odcedź je i przelej zimną wodą. Ściągnij skórki z pomidorów, pokrój

Niedzielny kucharz
Pieczeń z szynki wieprzowej w gęstym sosie. Soczysta i aromatyczna. 251

swoją podałam z sosem powstałym z duszenia mięsa i zaprawionym odrobiną śmietany i mąki. Wyszła bardzo soczysta, doskonała zarówno na codzienny jak i odświętny obiad. Polecam :) Składniki - 1 kg szynki wieprzowej ( w ten sam sposób można przygotować łopatkę, czy karkówkę ) - 2-3 ząbki czosnku - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa uniwersalna - majeranek - kminek mielony - papryka mielona - olej - 1 łyżka śmietany(...)mąką i odrobina wody. Mieszam i gotuję powstały sos jeszcze ok. 3 minuty aż zgęstnieje i ładnie się połączy. Jeśli podaję posiłek od razu to mięso na półmisku polewam gorącym sosem. Jeśli przygotowuję obiad wcześniej, mięso z półmiska przekładam do sosu, przykrywam pokrywką i przed podaniem podgrzewam. U mnie dziś szynkę w sosie podałam z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z camembertem, szynką i winną galaretką 161

mała cykoria 1 plaster włoskiej szynki gotowanej 5 cienkich plastrów camemberta owalnego lub okrągłego 2 łyżki balsamicznego octu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku 1. Płatki żelatyny namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody lub w białego wina, zostawić na 10 minut, żeby napęczniała. Wino lekko podgrzać, jak tylko(...)polecam tego sposobu, bo nieźle się nagimnastykowałam :), żeby kostki stężałego wina później wyjąć w całości!). Zostawić do stężenia w lodówce. 2. Cykorię pokroić w plastry ok. 0,5 cm, szynkę w paski ok. 1cm x 5cm. Wymieszać szynkę z cykorią. Plastry camemberta pokroić na 2 lub 3 części - wielkości mniej więcej galaretek winnych, ułożyć na cykorii i szynce. na każdym

Kuchnia Prezydentowej
Szparagi z jajem 126

najbardziej udany!Składniki: pęczek szparagów (500 gram) trzy ząbki czosnku 50 gram masła + łyżka oliwy z oliwek 3 jajka garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz świetnym dodatkiem jest szynka parmeńska  Zaczynamy od dokładnego umycia szparagów. Następnie odrywamy łykowate części szparaga od tych "zjadliwych". Robimy to w ten sposób, że każdego szparaga z osobna łapiemy mniej więcej w połowie łodygi(...)się rozgotowują. Gotujemy szparagi w wodzie z solą około 8 minut. Tak by nadal były dość chrupiące. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło z oliwą i posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, wrzucamy ugotowane, odcedzone szparagi, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3-4 minuty. W tym czasie na innej patelni smażymy jajka sadzone. Gotowe szparagi podajemy z szynką parmeńską, jajem

Mango Papaja
Kotlet szwajcarski babci Basi 226

indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych, sól, pieprz, brokuły . Sposób przygotowania : Mięso ( w moim przypadku piersi z kurczaka ) oczyścić z błon, opłukać. Włóż do miseczki , zalej mlekiem , wstaw do lodówki i mocz przez około 30 minut. Wymoczone mięso wyjmujemy , osuszamy i bardzo(...)niej rozbijać – dzięki temu zabiegowi, mięso nie będzie pryskało sokiem po całej kuchni ) rozbite kotlety delikatnie posól i posyp pieprzem. Na każdy kawał cienkiego rozbitego mięsa nakładamy plaster szynki i 2 plastry sera pokrojonego (lub grubszy z kawałka ) S znycle składamy na pół. W rondlu lub blaszce rozsyp frytki i piecz na złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko

Pysznosci Babci Basi
Makaron curry w połączeniu mięsno warzywnym 212

Gotowanie nie zawsze musi być zaplanowane i przewidziane co do minuty, co do produktu. Często jest tak, że poprostu przygotowujemy danie z tego co mamy w lodówce. Leniwi powiedzą, że nie ma co zjeść więc trzeba zamówić pizzę, zaś bardziej rezolutni zdołają przygotować przepyszne potrawy z podstawowych produktów.  Tak też było w przypadku tego przepisu. Miałam makaron, warzywa(...)kurczaka.  W samym czasie gotujemy makaron.  Drugą pierś przyprawiamy (sól, pieprz, oregano). W lodówce znalazłam kilka plastrów szynki więc dodatkowo nacięłam mięso i je nadziałam.  Pierś w całości smażymy na patelni. Ja zwykle obsmażam na oliwie, a później dolewam trochę wody, by pierś się dusiła. Wtedy nie jest sucha. Ok. 5 minut z każdej strony, przewracając

Mój Smak na Życie
Sałatka z surowego kalafiora z szynką parmeńską 202

Zawsze lubiłam surowe kalafiory. Dużo bardziej niż gotowane. Ta sałatka jest więc dla mnie idealna. Jeżeli chcemy aby kalafior nieco zmiękł, wystarczy wymieszać go z dressingiem i zostawić na ok 30 minut, zanim będziemy sałatkę wykańczać i podawać. Jeżeli całkiem surowy kalafior to nie nasz smak, można przez moment podgotować pokrojone warzywa na parze. Dosłownie przez chwilę, aby nie straciły(...)lekko podgotowanej, będzie smacznie. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki 1 mały kalafior (ok 300 - 400 g) ok 75 g szynki parmeńskiej lub innej podsuszanej szynki garść natki pietruszki  do posypania sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki płynnego miodu sok z cytryny - do smaku

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania