Blik 1 duża cebula 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 łyżka oregano od Skworcu 2 łyżki przyprawy do mielonego od Skworcu sol , pieprz do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie : Kapustę myjemy wycinamy głąb , wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż liście będą miękkie ale nie mogą się(...)rozpadać. Kaszę wsypujemy do garnka zalewamy wrzącą wodą tak na 3 cm powyżej kaszy , gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż kasza będzie miękka. W rondlu rozgrzewamy oliwę dodajemy mięso startą na tarce jarzynowej cebulę , przyprawy i podsmażamy . Do ugotowanej kaszy przekładamy mięso i dobrze wszystko mieszamy , przyprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem . Usmażone mięso lekko blendujemy
Sama słodycz i szczypta chiliwieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2 jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić(...)pulpecików. Wywar z gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Można sos doprawić na koniec śmietaną
Stare GaryGalantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam
Smaki Ewypleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu lub cokolwiek innego, na co właśnie macie ochotę :) SPOSÓB WYKONANIA Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Stopniowo dolewać letnią (!) wodę i mieszać. Po dolaniu całej wody, wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i zacznie łatwo odchodziło od stolnicy(...)przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Pod koniec gotowania dodać bazylię i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym. Odstawić do wystudzenia. Blachy do pieczenia
DefinicjaSmakuRolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać
Taste Of My Daypłuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy w całości. Podczas gotowania zbieramy tworzące się szumowiny. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W momencie gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je, wykładamy na deskę do krojenia i przytrzymując widelcem (żeby się nie poparzyć;)) kroimy w większą kostkę, którą ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy(...)kiełbasę i smażymy chwilę. W między czasie obieramy czosnek i siekamy bardzo drobno. Do wywaru wrzucamy czosnek i podsmażoną kiełbasę. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Ja żurek podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i czerstwym chlebem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedomowej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka domowa wegeta do smaku sol do smaku pieprz do smaku bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać(...)wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia. Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę
Krakowskie smaki AniDziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce
Gotuję TestujęWitajcie w sobotę, w słoneczną i piękną... I kto by pomyślał, że mamy wrzesień. A jednak... Jako, że pora śniadania się zbliża pomyślałam, że dziś zaserwuję
Gotuję TestujęWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną
Uwaga Babcia GotujeSzczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad takim dniem jak Walentynki, może dlatego, że uczucia trzeba pielęgnować zawsze, nie tylko od święta, a może dlatego, że
dom-agi.plpodróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :) Składniki (4 porcje)*: - oliwa - 0,6 kg surowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona papryka(...)przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy
Corner With RecipesPrzepis autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień
Di gotujeDziś chciałam Wam przedstawić trzy szybkie i proste a zarazem efektowne przekąski na imprezę. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie parę minut. Przekąska z tortilli. Do jej
Pani domowa