Drożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a
Mama Gotujekurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z chorizo i jajkiem poche Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 250 g makaronu spaghetti(...)wbij do miseczki, każde osobno. Za pomocą łyżki zrób w garnku wir, mieszając energicznie w jedną stronę. Jajko wlej z miseczki do środka wiru i przestań mieszać. Jajko powinno gotować się 3-4 minuty, po czym wyjmij je łyżką cedzakową i zrób drugie do drugiej porcji. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj. Możesz dodać nieco pietruszki i parmezanu jeśli lubisz Makaron
nietylkopasta.plpikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka czerwonej papryki zioła prowansalskie(...)pastę paprykową, chwilkę wszystko razem dusimy, wlewamy wodę w której moczyły się smardze i gotujemy aż woda odparuje, a mięso zmięknie. Wlewamy do garnka z mięsem rosół lub bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażone smardze z cebulą i gotujemy zupę na wolnym ogniu ok. 15 minut. Zupę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, wlewamy śmietankę, podgrzewamy, ale już
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone(...)ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3 szklanki pieczonej dyni 1 duża cebula 1 szklanka bulionu 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki
Kulinarne przygody GatityPizza to prawdopodobnie najbardziej ulubione danie na świecie. No może przynajmniej w Europie i Ameryce :) Ja z całą pewnością bardzo ją lubię. Zawsze mi się wydawało
Pyza i SurówkaBardzo krucha, soczysta i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek
Ala piecze i gotujeJednocześnie bardzo ucieszyło mnie to, że moi rodzice nie są skostniali i lubią próbować nowych rzeczy i poznawać nowe smaki. Bardzo żałuję, że nie mam możliwości częściej dla nich gotować. Krzyśkowi bardzo spodobała się wizja takiej pizzy, szybko poczynił niezbędne zakupy i już od ponad tygodnia wiercił mi przysłowiową "dziurę w brzuchu", kiedy w końcu zrobię tę pizzę ;) Pizza(...)cieniutkim, chrupiącym cieście z dodatkiem szynki parmeńskiej, rukoli i parmezanu. Polecam Wam serdecznie tę pizzę - jest po prostu rewelacyjna! Jezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra
Codzienne GotowanieZapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Currywurst. Ale tutaj nie będzie ani keczupu, ani curry. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu. Przepis Składniki: 1,25 kg ziemniaków 2 cebule łyżka masła 125g boczku, lub szynki pokrojonej w kostkę pół kilo mieszanki mrożonej na zupę łyżka bulionu w proszku 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 500 kilo parówek pół pęczka pietruszki Oczywiście może ktoś powiedzieć(...)lenistwa. Bulion natomiast z czystej oszczędności i również lenistwa. Jeżeli potrzebuję go niewiele, nie będę gotował rosołu. Zresztą pewnie jak ktoś śledzi nasze przepisy to na pewno zauważy, że my nie silimy się na jedzenie bardzo zdrowe, gotujemy tak jak się gotuje w domu, oszczędnie i szybko. Przygotowanie berlińskiej zupy ziemniaczanej: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej
KasiaiKrzysiu.pljeśli potrzeba solą i białym pieprzem, na koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Sos odlane mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku(...)Jeśli nie chcemy się bawić w smażenie na głębokim tłuszczu, a ja nie chce, to możemy użyć frytkownicy. Nagrzewamy ją do 180*C i smażymy najpierw pietruszkę ok 2 minut tak by miała złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości. Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej
Piekielna Kuchnia PatiLubię połączenia mięs i owoców i dziś przedstawiam Ci mój autorski przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową w szynce parmeńskiej z musem z mandarynek. Składniki (2-3
Oka w rosole czyli KaFka gotujemąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku ½ 120 ml śmietany sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon i zmieliłam(...)dziurką, podobne do uszek. Wyszło mi około 80 sztuk Zagotowałam w dużym rondlu osoloną wodę i na wrzątek wkładałam partiami pierożki. Gotowałam je na średnim ogniu jeszcze około 3 minuty od wypłynięcia ich na wierzch. Wybrałam łyżką cedzakową i od razu przełożyłam do salaterki. Pielmieni podaje się gorące z kleksem śmietany. Okrasiłam je jeszcze skraweczkami stopionymi
Kuchnia u KrysiTutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C. Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy zapeklowane mięso, skręcamy moc ognia na minimum(...)Mięso można parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy
kawawszklancejest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :) Porcja: 4-6 osób Składniki: 1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler 200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych(...)wolnym ogniu dusimy ok 20 minut, dodajemy liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek. Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem
Niezły MłynekSaltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca - skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów - ich smakowitości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!