szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:103/157)

Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 245

wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana 2  jajka, lekko roztrzepane 50 g bułki tartej 70 g suszonych grzybów (podgrzybki prawdziwki) 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki sól  świeżo zmielony czarny pieprz ok 500 ml bulionu śmietana - opcjonalnie przygotowanie Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody - nalać tyle aby grzyby były zakryte. Gotowałam w szybkowarze. Odcedzić(...)pulpecików.  Wywar z gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem.  Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu  przez ok 20 minut.  Można sos doprawić na koniec śmietaną

Stare Gary
Galantyna z kurczaka i papryki na parze 263

Galantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam

Smaki Ewy
Najlepsza domowa pizza 261

pleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu lub cokolwiek innego, na co właśnie macie ochotę :) SPOSÓB WYKONANIA Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Stopniowo dolewać letnią (!) wodę i mieszać. Po dolaniu całej wody, wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i zacznie łatwo odchodziło od stolnicy(...)przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Pod koniec gotowania dodać bazylię i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym. Odstawić do wystudzenia. Blachy do pieczenia

DefinicjaSmaku
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1507

Rolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać

Taste Of My Day
Żurek według Blondynki :) 222

płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy w całości. Podczas gotowania zbieramy tworzące się szumowiny. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. W momencie gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je, wykładamy na deskę do krojenia i przytrzymując widelcem (żeby się nie poparzyć;)) kroimy w większą kostkę, którą ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy(...)kiełbasę i smażymy chwilę. W między czasie obieramy czosnek i siekamy bardzo drobno. Do wywaru wrzucamy czosnek i podsmażoną kiełbasę. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Ja żurek podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i czerstwym chlebem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą 276

domowej kapusty 2 marchewki  1 pietruszka domowa wegeta do smaku  sol do smaku  pieprz do smaku  bułka tarta 0.8 kg fileta z indyka 0.7 kg szynki wieprzowej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać(...)wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.  Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę

Krakowskie smaki Ani
Koszyczki z niespodziankami 219

Dziś mam dla Państwa fajny pomysł na pyszną przekąskę z chleba tostowego. Koszyczki są bardzo dobre, a robi się je naprawdę szybko. Kiedy pokazałam je córce

Gotuję Testuję
Kominy z serkiem Almette 288

Witajcie w sobotę, w słoneczną i piękną... I kto by pomyślał, że mamy wrzesień. A jednak... Jako, że pora śniadania się zbliża pomyślałam, że dziś zaserwuję

Gotuję Testuję
Wieprzowina w Sosie Słodko-Kwaśnym do Ryżu Kaszy lub Ziemniaków 319

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną

Uwaga Babcia Gotuje
Walentynkowa pizza 191

Szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad takim dniem jak Walentynki, może dlatego, że uczucia trzeba pielęgnować zawsze, nie tylko od święta, a może dlatego, że

dom-agi.pl
Gulasz wieprzowy wg Jamiego Olivera 217

podróży . Zapraszam wszystkich do dodawania przepisów kulinarnych do tej akcji, razem może stworzyć internetową biblioteczkę przepisów Jamiego Olivera inspirowanych podróżami :)  Składniki (4 porcje)*: - oliwa - 0,6 kg surowej szynki wieprzowej bez kości pokrojonej na kawałki o boku 1,5 cm** - ok. 70 ml czerwonego wina - 1/2 łyżki czerwonego octu winnego - 1/2 pora pokrojonego w grube plasterki - 1 czerwona papryka(...)przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym samym czasie na osobnej patelni z oliwą podsmaż marchewkę, paprykę, pora oraz oregano(i inne zioła) przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kawałki mięsa będą złote z obu stron, dodaj wino i ocet winny. Duś wszystko przez 5 minut, aż 2/3 płynu wyparuje. Wtedy

Corner With Recipes
Muffiny pomidorowe z serem i szynką (z soku pomidorowego) 173

Przepis autorski (mój). Muffiny smakują rewelacyjnie (wręcz obłędnie) i posiadają pyszną, pomidorową nutę. Dodatkowo są miękkie i delikatne bezpośrednio po upieczeniu - jak również na drugi dzień

Di gotuje
Przekąski na imprezę. 341

Dziś chciałam Wam przedstawić trzy szybkie i proste a zarazem efektowne przekąski na imprezę. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie parę minut. Przekąska z tortilli.  Do jej

Pani domowa
Muffinki a'la pizza 322

drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 7 sztuk dużych pieczarek 1 duża cebula ½ puszki kukurydzy 15 dag szynki gotowanej ½ papryki czerwonej 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka masła Zioła prowansalskie do smaku Sól do smaku  Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać(...)wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego sera, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat

Wanilia i Kardamon
ROGALIKI Z WODY 226

ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy trójkąty Układamy ser i szynkę. Posypujemy szałwią,lub bazylią. Formujemy rogaliki. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C............ SOS ....Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule(...)części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania