szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:107/157)

Domowy pasztet 155

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików(...)całości włożyć do garnka. Dodać obranego selera i cebulę. Dorzucić  ziele angielskie, listek laurowy i goździki. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę  i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy

Gosia gotuje
Najprostszy sos pieczarkowy 377

pieczarek mogą być istotnym składnikiem leczenia wielu nowotworów. O bniżają także poziom trójglicerydów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Warto też wspomnieć, że neutralizują przykry zapach czosnku. Wartość odżywcza  gotowanych pieczarek (w  100 g) Wartość energetyczna (kcal) 28 Tłuszcz 0,5 g       Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g           Kwasy(...)pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Krokiety z pieczarkami Placki ziemniaczane z pastrami Omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami Kapusta z grzybami Gryczotto z grzybami ----------------------------------------------------------- Najprostszy sos pieczarkowy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g pieczarek 300 ml śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane

Kulinarne przygody Gatity
Pizza 209

wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi, rozgotowanymi na gęstą zupę. Często tłuste mięsa, cukier, miód i nabiał w ogóle na sześć tygodni znikały z kuchni. Zatem w sumie poza salami nasza pizza(...)oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką 208

szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała się z grzybami. Danie nie należy do najłatwiejszych. Przygotowanie ryżu jest czasochłonne, musimy poświęcić mu sporo uwagi ale dla takiego efektu naprawdę wartoJ  Polecam!!  Risotto z grzybami i szynką szwardzwaldzką Składniki dla 2 osób(...)szklanka ryżu do risotto (używam arborio) ·       2 łyżki masła ·       100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ·       ½ czerwonej cebuli ·       1 ząbek czosnku ·       około 1,5  litra wody spod suszonych grzybów

Mania Gotowania
Knedle ze śliwkami na słono i fioletowe dodatki od westwing 218

mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki na gulasz: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości 1 cebula pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego  5 ziarnek pieprzu 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)strony ale nie spalić).  Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte. Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy  pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi. Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 242

Urocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt. jabłko 1 szt. olej do smażenia (użyłam rzepakowy) około 5 łyżek koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) 1 słoik 200 g brązowy cukier 2 łyżki woda  2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano(...)można dodać również podsmażoną cebulę oraz 2 ząbki czosnku, doprawić dodatkowo papryką i pieprzem.  Pogotować kilka minut,  dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę (może być też skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt

głodny alergik
Zapiekanka ziemniaczana z parówkami. 1064

"Mniam, mniam, mniam..." - powiedziała żona po pierwszym kęsie. I powtórzyła to jeszcze kilka razy, aż talerz został wyczyszczony do ostatniego okruszka. Co by tu więcej napisać

zadanie-gotowanie
Lekka sałatka z pomidorem, rzodkiewką i chia 233

Uwielbiam sałatki. W sezonie letnim stanowią większą część moich posiłków. Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim pomysłem na szybką, zdrową, a zarazem lekką sałatkę z

Słodkie okruszki
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 143

Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 172

robię. Jajka wychodzą zawsze idealne i łatwo się je obiera. Do rondelka wsadzam jajka, dosypuję dwie duże garście soli i zalewam zimną wodą. Zaczynam gotować. Od momentu zagotowania wody daję im osiem minut gorących kąpieli. Odlewam wrzątek i potrząsam garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać(...)kawałkiem łososia i koperkiem. 3. Żółtka, feta, szczypiorek, bazylia, ogórek zielony – żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy do jajka. 5. Żółtka, ser żółty, szczypiorek, szprotki – tak jak wcześniej połączyć wszystko, doprawić i nałożyć do jajek. 6. Żółtka, serek kanapkowy, kindziuk, drobno

ladykitchen
Jego Wysokość Kabaczek. 216

także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony majeranek maggi zioła prowansalskie Wykonanie: Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować. Przydadzą się do innych wspaniałych(...)miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez jajka również smakuje wybornie. Jak zrobić jajko

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 265

opakowanie śmietany 18%- sól, pieprz, bazylia, oregano- szczypta gałki muszkatołowej- tłuszcz do smażenia i smarowania naczynia Ziemniaki gotujemy. W tym czasie doprowadzamy resztę składników do stanu, w którym widzimy je powyżej - obrane pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, mozarellę w plastry, szynkę targamy na małe kawałki, a ser ścieramy na grubych oczkach tarki(...)Mamy teraz czas na przygotowanie sosu - w misce mieszamy razem śmietanę, jajko, cały starty żółty ser i wszystkie przyprawy. Gdy nasz sosik się przegryza, szynkę wrzucamy na patelnię, na niewielką ilość tłuszczu. Powiecie, że wędzonej szynki się nie smaży, a ja powiem, że to rewelacyjnie uwydatnia jej smak ;) Podsmażamy tak, by tylko lekko się zarumieniła, nie chcemy, by nam wyschła

Kulinarne zapędy Kokosa
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 221

Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania.   SKŁADNIKI: 20 dag kurek 20 dag mięsa mielonego z szynki 100 g ryż Parboiled Kupiec, 1 cebula 150 ml rosołu kapusta: 6 liści kapusty chili w młynku Kotanyi sól  do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała(...)podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową z dodatkiem siekanego koperku. PRZYGOTOWANIE: Gotujemy 1 torebkę ryżu Parboiled, lubimy ten ryż gdyż nigdy się nie rozpada, nie idzie go przegotować. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cukinii 280

pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była gęściejsza i bardziej sycąca, oraz(...)czosnek. Szklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażamy przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Wlewamy wodę, dodajemy domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka Pieczona na Kanapki i Nie Tylko! 622

Łatwo i prosto, czyli tak jak lubimy. Mięso nacieramy przyprawami i zostawiamy w lodówce na dzień, albo trzy. Jak długo marynujemy to wszystko zależy od nas

Blondynka Gotuje
Langosz 204

Langosz to specjalność kuchni węgierskiej, popularne również na Słowacji i w Czechach. To drożdżowy placek smażony w głębokim oleju. Jada się go najczęściej z dodatkiem śmietany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięsiwo w słoiku 9522

przyprawami ale też wielkością kawałków mięsa w składzie. Smaczne, aromatyczne mięsko otoczone pyszną galaretką. Składniki: U mnie 6kg mięsa od łopatki wieprzowej ale może to być mięso mieszane ( łopatka, szynka, boczek surowy) = 14 słoiczków 500ml Na każdy kilogram mięsa po : 19g soli peklującej ( można również zastąpić ją zwykłą solą kuchenną, niejodowaną ale mięso nie będzie już tak ładnie różowe(...)kulce ziela angielskiego oraz po listku laurowym. Układać mięso ciasno zostawiając wolny margines około 2 cm od góry. Słoiki zakręcić i gotować w 24godzinnych odstępach : pierwszego dnia 60minut, wystudzić, drugiego dnia   kolejne 45 minut, wystudzić i trzeciego dnia 30 minut. Takie gotowanie przedłuża okres przydatności do spożycia ( nawet do kilku lat ) przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych

W garach u Gosi
Soczysta pieczeń z "rękawa" w sosie pomarańczowym 193

Soczysta pieczeń wieprzowa zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Nie napracujesz się zbytnio, bo całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania