Krótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak
NA MOIM TALERZUpszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka) ok. 200 g gotowanej wołowiny bez kości (np. pręga, rozbratel, rostbef) ok. 300 g gotowanego kurczaka (np. pierś, wytrybowane udka) 2 cebule 3 jajka sól pieprz Dodatkowo: olej cebula (ilość wedle uznania) – jako okrasa do knedli Wykonanie(...)wyczerpania składników. W dużym garnku zagotowujmy lekko osoloną wodę (można dodać też łyżkę oleju). Knedle wrzucamy do wody partiami, po kilka sztuk. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 5-8 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową, osączamy i nakładamy na talerze. Knedle doskonale smakują z podsmażoną cebulką. Smacznego
MyCookBook.plKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na
Karo in the Kitchencytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia lub posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowe roladki wyjmij z garnka, powstałego wywaru nie wylewaj Sos Składniki cały wywar z gotowania kotletów, przecedź przez sitko ok. 150 ml zimnego mleka 25 g mąki pszennej 25 g zimnego masła garść parmezanu lub więcej (parmezan zetrzyj na najdrobniejszych oczkach, gdyż szybciej rozpuści się podczas gotowania) Przygotowanie rozpuść
Szybko Szybkowarjednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią(...)ziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos.Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną
Codzienna kuchnia niecodziennaWspomnienie wczorajszego wieczoru ... Wczorajszy dzień - dla jednych wyjątkowy, dla innych zwyczajny - niczym nie różniący się od pozostałych dni roku. Ja mam w zwyczaju, w dniu Walentynek
kolorowotorcikowoaromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem. Przelicznik wygląda następująco(...)smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona zaczną przybierać jasnozłoty kolor i wydzielać orzechowy aromat. Dodać olej i podgrzewać na małym ogniu przez 7-10 minut uważając, aby nie przypalić sezamu. Otrzymany półprodukt przestudzić, przelać do blendera, dokładnie zmiksować i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie przelać zawartość blendera na sitko wyłożone złożoną kilkukrotnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest miękki. W tym celu wyjmij dwa różnej wielkości boby i spróbuj. Jeśli bób dalej jest twardy, gotuj aż zmięknie. Starszy bób trzeba gotować troszkę dłużej (nawet 30 minut). Młody gotuje się wręcz "ekspresowo". 5. Ugotowany bób odcedź i przelej zimną wodą. 6. Podawaj od razu jako przekąskę lub wykorzystaj do ulubionego dania. Rada: Bób ugotowany "al dente" możesz zamrozić(...)jednak umiar. Jeśli zjesz na raz 1kg bobu wzdęcie nieuniknione, może zatem warto zajadać bób z umiarem. :) 3. Bób trzeba gotować w zimnej wodzie - yyy... nigdy tego nie robię, bób szybko się gotuje i nie rozgotowuje. 4. Do wody na gotowanie bobu trzeba dodać cukru - a ja się pytam po co? Pozdrawiam cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób
Ale ProsteDomowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony
Gotowanie i blogowaniedelikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej 400 g chudej wieprzowiny (np. szynki) 250 g salami w kawałku 350 g kiełbasy, np. głogowskiej garść grzybów suszonych ok. 6 śliwek suszonych (pominęłam) 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ziarnistego kilka ziaren ziela angielskiego(...)Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie. Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych minutach bigos
Czerwień i błękitWbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotlety mielone to danie które gości na każdym polskim stole, praktycznie ta sama receptura a u każdego smakują inaczej. Kotlet mielony, ziemniaczki, mizeria lub czerwone buraczki
Mania GotowaniaJeśli nie macie czasu na gotowanie i szukacie przepisu na obiad na szybko, proponuję pyszne placuszki z szynką, papryką i serem żółtym. Nie wymagają one wielu składników, ani nakładu pracy. Kiedy ostatnio mąż zadzwonił, że udało mu się wcześniej wyrwać z pracy i za pół godziny będzie w domu, otworzyłam lodówkę, nie bardzo mając pomysł, co można zrobić na szybko(...)obiad. Zobaczyłam kawałek sera, szynkę i paprykę. Najpierw pomyślałam o tostach, ale ponieważ pieczywa też nie miałam zbyt wiele, padło na placuszki z szynką i serem. Wyszły bardzo smaczne i zaskakująco syte – udało mi się wcisnąć tylko dwa. Podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym (majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz), ale każdy inny sos też
e-PrzepisyKulinarnewyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień(...)Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (ciasto, które zostanie zamrażamy), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy dwie galaretki – studzimy. Szykujemy masę budyniową. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki alkoholu (niekoniecznie
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną i kruchą szynkę pieczoną w rękawie. Tak przygotowana szynka jest o wiele smaczniejsza niż taka sklepowa, także polecam wypróbować
Uwaga Babcia Gotuje