syrop - 6989 przepisów (strona:340/466)

Ciasto z brzoskwiniami 132

masę. Ciągle ucierając, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać jogurt i olej i wymieszać. Brzoskwinie pokroić na kawałki (jeśli owoce są z puszki najpierw dokładnie osączyć je z syropu). Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć owoce. Formę wstawić do nagrzanego do temeratury

MyCookBook.pl
Placuszki bananowe z otrębami owsianymi 135

smażymy placuszki z obu stron (przewracamy na drugą stronę, gdy zobaczymy dużą ilość bąbelków i zarumienione brzegi). Placuszki bananowe najlepiej smakują na ciepło. Można podawać je z miodem, syropem klonowym lub owocami, ale pyszne i wystarczająco słodkie są też bez żadnych dodatków :) Smacznego

MyCookBook.pl
Galaretka jeżynowa 161

wycisnąć z nich sok do ostatniej kropli :) Na każde 250 ml soku jaki otrzymaliśmy dajemy 200 g cukru. Sok jeżynowy przelewamy do garnuszka i dodajemy cukier. Od momentu zagotowania syropu, gotujemy go jeszcze 15-20 minut. Po tym czasie gorąca galaretkę rozlewamy do słoiczków, porządnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu galaretkę przenosimy w chłodne

MyCookBook.pl
Tort "Tutti Frutti" 155

powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia (na ok. 1-1,5 godziny). Masa jogurtowo-brzoskwiniowa: Świeże brzoskwinie obieramy i kroimy w kosteczkę. Brzoskwinie z puszki dokładnie osączamy z syropu i również kroimy na drobną kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Jogurt mieszamy z cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu do żelatyny

MyCookBook.pl
Pancakes na jogurcie naturalnym 304

średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie elektrycznej smażę na mocy 4 w ska li od 1 do 10.  Podajemy z: miodem, syropem klonowym, konfiturą, owocami, bakaliami :) Smacznego

bistro mama
Puree z dyni 137

sezonie na moim blogu dynia skradła prawie całą przestrzeń. Były zarówno słodkie, jak i wytrawne przepisy. Desery, kawy, syropy, risotto… A teraz czas na coś najważniejszego, czyli podstawę większości dyniowych przepisów czy puree z dyni.     Składniki: 1 nieduża dynia (o mocno pomarańczowym wnętrzu) np. hokkaido   Wykonanie: Dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek i obrać

Pasja Smaku
nalewka malinowa 162

cukru ½ l wody Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach odciskamy  maliny  przez gazę. (Uzyskujemy z tego sok z malin i spirytusu) Gotujemy syrop z cukru i wody. Studzimy razem łączymy z uzyskanym sokiem. Rozlewamy do butelek. Zostawiamy na 2 tygodnie

Darcia w kuchni
porterówka - nalewka z piwem 128

szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 ml spirytusu  Sposób wykonania: Do garnka wlewamy piwo, dodajemy cukier i cukier waniliowy, podgrzewamy aż się rozpuści, studzimy. Do tak przygotowanego, zimnego syropu wlewamy spirytus, mieszamy, rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce

Darcia w kuchni
Gruszki w sosie 237

tutaj poczułam satysfakcję, i dalej się nie zastanawiałam. Gruszki i karmel to bowiem połączenie wyborne, które podbiło niejedno podniebienie. Przygotowałam więc lekko korzenny karmel, w którym poddusiłam owoce. Pozostały syrop za pomocą niezbędnej w mojej kuchni kremówki zamieniłam w pyszny, gęsty sos. Nadal jednak czegoś brakowało... Szybko więc upiekłam bezy z dodatkiem cynamonu (sezon na korzenne przyprawy bowiem w pełni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 206

białego maku 10 dag łuskanych orzechów włoskich 5 łyżek mielonych migdałów ¾ szklanki cukru pudru 1 całe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej  w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami

Wanilia i Kardamon
Rogale świętomarcińskie 176

razy. W garnku roztapiamy masło z miodem, dosypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia (cały czas na ogniu). Dorzucamy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy, aż bakalie będą obtoczone syropem. Dodajemy zmielone migdały i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony mak i podsmażamy przez 5-10 minut mieszając na małym ogniu – należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Zostawiamy do ostudzenia. Dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Proste ciasto dyniowe 198

23x30 cm) 2 szkl. miąższu z dyni (startego albo podgotowanego) 2,5 szkl. mąki pszennej 4 jajka 1/2 szkl. roztopionego, ostudzonego masła lub oleju 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu klonowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów (choć włoskie pasują najlepiej) 3 łyżki rodzynek Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki miały temperaturę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ryż na mleku kokosowym z pomarańczami. 130

wsypujemy cukier i chwile smażymy do momentu aż cukier się rozpuści a sos lekko zgęstnieje. Ryż nakładać gałką do ziemniaków do pucharków, na wierzchu ułożyć kilka filecików pomarańczy z syropem i posypać posiekanymi orzechami. Orzechy można pominąć. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym 215

puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo domowe konfitury . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe mleko kokosowe 197

Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki. Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym. Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi. Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast lub deserów. Źródło przepisu:   Wegan Nerd

Gospodyni Miejska