syrop - 6989 przepisów (strona:346/466)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 284

przez ok 15 min. Uwolni się wspaniały aromat. Mieszamy amarantus/kaszę, mak i pozostałe składniki, jeśli wytworzy się nadmiar płynu odlewamy go i gotujemy, aż zgęstnieje i wytworzy się syrop. Wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zdrowy wegański majonez z nerkowców 126

nadaje się idealnie nie tylko do świątecznych sałatek. Można go przechowywać w lodówce kilka dni. Składniki: - 75 g nerkowców - 1 łyżka musztardy - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka syropu z agawy/klonowego/ew.miodu - 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (u mnie olej z ostropestu) - 1 mały ząbek czosnku - 5 łyżek przegotowanej wody - 1/2 łyżeczki soli himalajskiej - szczypta pieprzu   Nerkowce zalewamy

Smakuje zdrowo
Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem 144

pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo syropu z agawy 1 garść rodzynek olej słonecznikowy albo ryżowy 100 ml whisky Pieprz do smaku 1 duże jabłko Świeże gałązki natki pietruszki do dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy

Bon Appetit Małgorzaty
Piernikowe dzwonki. 142

bliskich. Dzwonki się ładnie prezentują a dodatkowo są jadalne! Składniki na 6 dzwonków; 40 dag mąki pszennej 12 dag cukru pudru 16 dag miodu ( ok. pół szkl.) ja użyłam syropu z mniszka lekarskiego 6 dag masła 2 jajka płaska łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier; ok. pół szklanki cukru pudru ok. 1 łyżki gorącej wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Nalewka z tarniny, tarninówka 180

słoja przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. 2. Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę soku

Apetyczna babeczka
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 133

łyżeczki sody - 2 łyżeczki przyprawy pienikowej (moja jest bardzo intensywna, bez dodatku cukru i mąki) - 125 g masła (lub margaryny bezmlecznej) - 100g karobu lub innego słodkiego syropu (np. z agawy, klonowy, itp.) - 70g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 jajko - szczypta soli + mąka gryczana do podsypywania Masło stopić w rondelku dodając do niego ksylitol i przyprawę piernikową. W misie miksera umieścić

Smaczne Zdrowe
Orzechowy nugat 81

tyle, żeby potem można było nią zawinąć nugat. Dno formy wykładamy herbatnikami. W czystej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pozostałe 10 g cukru. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białka, cały czas ubijając. Masę ubijamy kolejne 5 minut. Dodajemy do niej bakalie i delikatnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, bo tylko wtedy stwardnieje

Kulinarne przygody Gatity
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 184

rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy przepołowioną laskę wanilii. Stawiamy garnek na mały ogień i czekamy, aż z cukru i soku zrobi się syrop – potrwa to około 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy i uważamy, bo owoce żurawiny lubią sobie strzelać i przy okazji pryskać. Część z nich się porozpada, w niczym

Karo in the Kitchen
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 177

czym różnią się od siebie i do czego najlepiej daną mąkę wykorzystać. Solidne informacje o jajkach - rozmiarach i wagach, itp. Poza tym całe mnóstwo informacji o tłuszczach, cukrach, miodach, syropach, orzechach i bakaliach. Są jeszcze informacje o mleku i maślance, dostępnych spulchniaczach, aromatach i potrzebnych oraz przydatnych sprzętach kuchennych. Kolejny dział to przepisy podstawowe i są to faktycznie przepisy podstawowe

Plate of Joy
Strucla z makiem, zawijaniec 452

zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły

Apetyczna babeczka
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 132

zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u  mnie domowa,  czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać czekoladą deserową

KuchcikoweLove
Drożdżowa strucla makowa 155

jajka 70 g masła szczypta soli opcjonalnie czerwony barwnik w żelu Masa makowa: 1 puszka masy makowej  HELIO 1 jajko 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w syropie 2 łyżki mielonych migdałów Dodatkowo: Czerwony lukier Śnieżynki cukrowe Sposób wykonania: Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut

Wanilia i Kardamon
Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie 136

PRZYGOTOWANIE Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.  Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia. Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej

Moje Kuchenne Rewelacje
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 190

cukier ucieramy mikserem aż powstanie puszysta biała masa. Dodajemy jajka na przemian z serem. Na koniec porcjami dosypujemy mąkę. Całość miksujemy aż masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będą lśniące dodajemy po łyżce cukru. Na schłodzony spód ciasta wylewamy masę serową. Układamy na niej brzoskwinie. Całość przykrywamy pianą

sierotka maRysia w kuchni
Przepis na Dżem z Agrestu – bez dodatku żelfixu 140

dokładnie płuczę na durszlaku. Do garnka wsypuję cukier, dodaję wodę i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję , od czasu do czasu mieszając aby cukier się nie przypalił. Gdy syrop się zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania