zalewą i odstawiamy na noc. Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 20 minut, odsączamy z nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły
Apetyczna babeczkazamkniętym, później lekko otwartym. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Dekorujemy owocami. Latem polecam świeże maliny, super pasują też porzeczki- u mnie domowa, czarna porzeczka w syropie. Jeśli masz ochotę możesz zrobić małe tartaletki, zmniejszamy czas pieczenia spodu i sera o około 6-7 minut. Ja podałam z malinami ze słoika ale można polać czekoladą deserową
KuchcikoweLovejajka 70 g masła szczypta soli opcjonalnie czerwony barwnik w żelu Masa makowa: 1 puszka masy makowej HELIO 1 jajko 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy w syropie 2 łyżki mielonych migdałów Dodatkowo: Czerwony lukier Śnieżynki cukrowe Sposób wykonania: Ciasto:: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut
Wanilia i KardamonPRZYGOTOWANIE Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm. Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści zmniejszamy ogień i wkładamy plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia. Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej
Moje Kuchenne Rewelacjecukier ucieramy mikserem aż powstanie puszysta biała masa. Dodajemy jajka na przemian z serem. Na koniec porcjami dosypujemy mąkę. Całość miksujemy aż masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę, gdy będą lśniące dodajemy po łyżce cukru. Na schłodzony spód ciasta wylewamy masę serową. Układamy na niej brzoskwinie. Całość przykrywamy pianą
sierotka maRysia w kuchnidokładnie płuczę na durszlaku. Do garnka wsypuję cukier, dodaję wodę i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję , od czasu do czasu mieszając aby cukier się nie przypalił. Gdy syrop się zagotuje dodaję do niego agrest i sok z cytryny. Dżem smażę od czasu do czasu mieszając. Dżem smażę od momentu zagotowania około 60 minut, następnie gorący przekładam do słoików
Uwaga Babcia Gotujeprzesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny deser z jogurtu można przyrządzić w samemu. No i oczywiście zrezygnować z rafinowanego cukru. Deser można posłodzić modem lub syropem z agawy. Bogaty w witaminy, tłuszczowe kwasy i minerały. Same dobre rzeczy w tym deserze. Witaminy, kwasy tłuszczowe i minerały…Zdrowy i smaczny deser z jogurtu dla dzieci
codojedzeniawkładamy tam migdała i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w wiórkach kokosowych, lub w wersji luksusowej obtaczamy w dodatkowej białej czekoladzie… Smacznego! ** Lub ok. 10 łyżek cukru. Można też posłodzić syropem z agawy czy innym neutralnym w smaku słodzikiem. *** Następnym razem najpierw ubiję śmietankę mikserem, żeby masa była bardziej napowietrzona i jeszcze delikatniejsza
Bazując na smakujednym z nich jest napój Chia Fesca - 2 łyżeczki nasion chia należy wymieszać z 300 ml wody mineralnej niegazowanej, dodać sok z cytryny i coś do posłodzenia, np. miód, syrop z agawy. BŁONNIK WITALNY Właściwości: stosowany przy nadwadze, usprawnianiu funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest regulatorem poziomu cukru we krwi zapobiega miażdżycy oczyszcza z toksyn pomaga przy zaparciach i biegunkach
Zdrowie na języku :Pnieco osłodzić sobie życie nie popadając w chandrę z powodu szybko uciekającego światła słonecznego ;-) SKŁADNIKI na 4 porcje 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 1 puszka brzoskwiń w syropie miks mrożonych owoców np. jagody, czerwona porzeczka, jeżyna WYKONANIE Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczek. Do każdej miseczki wsypać miks owoców (bez odmrażania). Galaretkę przygotować według opisu
Passions hobbies lifewyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie potrząsać garnkiem), aż woda odparuje, a syrop przyjmie bursztynowy lub nieco ciemniejszy kolor (im ciemniejszy karmel, tym ładniejszy kolor pierniczków, należy jednak uważać, żeby nie spalić karmelu, bo będzie gorzki) - do karmelu dodać 1/4 szklanki wody (UWAGA
Smakołyki Berenikiorzeźwiająco :). I przy okazji można wykorzystać zeszłoroczne jagody i przygotować miejsce na tegoroczne :). Śniadaniowy truskawkowy koktajl Składniki (na 2 porcje) 3/4 kg truskawek Mały słoiczek jagód w syropie 0,5 szklanki lodowatej wody lub mleka 2 łyżki otrąb Galaretka o smaku jagodowym Winiary 1 szkl. wrzątku Przygotowanie Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w szklance wrzątku. Po przestudzeniu przelewamy galaretkę
Kuchnia w szuwarachmusztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry itd.. ) (vegan) "Leniwe" z batatów*, podsmażone z maśle z syropem klonowym, ricotta (*z gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą) jaglane buraczane kluseczki z brokułami, płatkami migdałowymi (vegan) szpinakowa tortilla ze szpinakiem, awokado, tuńczykiem, jajkiem i pomidorem
More food, love and dreamsbrązowego cukru 300 g mąki pszennej 1 łyżka golden syrupu lub płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy
bistro mamażadną inną, w przypadku tych bułek 1 szklanka mąki pszennej u mnie typ 650 2 łyżki oleju roślinnego (oliwa w smaku tu nie pasuje) 1,5 łyżki melasy (ciemnego syropu cukrowego – dla koloru, w przypadku gdy go nie mamy możemy dać więcej miodu) 1 łyżeczka miodu 15 gr świeżych drożdży 1 – 1,5 łyżeczki soli pół szklanki ciepłej
moj przepis na