wolnym ogniu, mieszając. Najpierw cukier przybierze formę płynną, następnie zmieni się w dość twarde grudki. Podgrzewać nadal mieszając od czasu do czasu. Kiedy grudki się roztopią tworząc bursztynowy syrop wsypać orzeszki. Mieszać do momentu, aż karmel równomiernie je oblepi. Całość przelać na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki. Uwaga! Nie dotykać
talerz przyjemnościmleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek
Ostra na Słodkododać daktyle i dokładnie zblendować. Powstałe mleko dobrze przecedzić przez drobne sitko wyłożone gazą, aby dokładnie oddzielić mleko od pulpy. Daktyle można pominąć lub zastąpić innym środkiem słodzącym np. syropem klonowym. Mleko przelać do butelki. Zakręcić. Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z powstałych składników powstaje około 750 ml mleka roślinnego. Powstałe mleko należy przechowywać w lodówce
Gospodyni MiejskaKasztany to sezonowe owoce, w syropie naprawdę wyjątkowe. Proponuję turecki deser z kasztanów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki ½ kilo kasztanów woda do gotowania Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie Kasztany gotować 10 min. Obrać razem z wewnętrzną skórą. Do innego garnka wlać zimną wodę, dodać cukier i zagotować. Dodać kasztany i gotować
Tureckie Przepisyostatnie odkrycie, makaron udon, genialny jest ^^ zapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) kuskus, inspirowana tą (vegan) makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym, z marchewką i brokułem (vegan) pieczone "samosy"*z farszem z ziemniaków, ciecierzycy, groszku z pomidorowym sosem mango (vegan) *z dodatkiem mąki z ciecierzycy miały być mniejsze
More food, love and dreamswędzonej papryki -1 łyżeczka kuminu - 2-3 łyżki oleju (np. ryżowego) - sól dressing - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki czerwonego octu winnego - 1 łyżka syropu z agawy -sól i świeżo mielony pieprz do smaku Olej ryżowy mieszamy z papryką, kuminem i 3-4 szczyptami soli. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki
Simple Dishpołowy cytryny i z połowy pomarańczy ,gotować na małym płomieniu około 15 minut,aż gruszki zmiękną .Nie mogą gotować się zbyt długo,bo będą jeszcze pieczone.Wyjąć z syropu i ostudzić.Następnie wydrążyć ostrym nożem środek gruszki z pestkami ,pozostawiając ogonki .Jeśli nie chcą stać w foremce ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI
Ladylaura.płatków owsianych (Targroch) 200 g płatków jaglanych (Targroch) 120 g płatków jęczmiennych 100 g ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych
Zdrowie na języku :Pnajdzie Was ochota na coś słodkiego, ale zdrowego. Podziękowania dla również lubiącej gotować Martyny :). P.S. Jabłka w cieście świetnie smakują posypane cynamonem i cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dodatkiem jogurtu lub dżemu. Składniki: 4 jabłka 130-150 ml mleka 2 jaja 1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki zwykłego cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Qlinarnie i Qlinarniechociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy
Walijskie PichcenieMuffinki z owocami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej 150 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie
nietadietastałe wpiszą się do moich częstych wypieków. (45-50 sztuk) 1 i 1/3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego (z Lidla ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki miodu lub płynnego syropu (użyłam cukru trzcinowego w płynie) 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz wiórek) zmiksować (malakserem/blenderem) na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe
Di gotujeodlewamy i obieramy ze skórek. Kaszę odlewamy i jeszcze ciepłą wsypujemy do malaksera o dużej mocy. Dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, olej i malibu (jeśli nie używamy, możemy użyć syropu barmańskiego o smaku kokosowym lub np. wody z kilkoma kroplami olejku kokosowego). Miksujemy/blendujemy aż składniki się rozdrobnią, a następnie połączą. Toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, do środka wkładając migdał
Poezja smakumalinowego tłoczonego Pamuła ze sklepu KomuKomu Przygotowanie: Zaparzamy ulubioną kawę. Do wysokiej szklanki lub pucharka wlewamy dobrze spienione mleko. Następnie delikatnie wlewamy kawę. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki syropu malinowego (łyżka po łyżce). Odczekujemy chwilę nie ruszając pucharka, aby utworzyły nam się delikatne warstwy (mleko na górze, linia malinowa, kawa). Taką latte możemy przygotować zarówno w wersji na ciepło
Słodkie okruszki