syrop - 6989 przepisów (strona:336/466)

Schab w sosie barbecue 522

zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Studzimy. 3. W misce umieszczamy schab, cebulę i sos. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tak by każdy kawałek schabu i cebuli pokryty

Szefowa kuchni
Pudding z nasion chia (z nutą czekolady) 181

smaku. (2-3 porcje) 500 ml mleka (zwykłego, roślinnego, smakowego - wg gustu) 7 łyżek nasion chia ( ekoMalwa ) 3-4 łyżki miodu (do smaku; może być inna substancja słodząca, np. syrop z agawy, klonowy, czy zwykły cukier) Dodatkowo: 1 łyżka kakao ( Skworcu ; można więcej) 4-5 kostek gorzkiej czekolady (*) Mleko przelać do większego naczynia, wsypać kakao i nasiona chia. Wszystko razem

Di gotuje
Czekoladowe pankejki bananowe 142

słodkie nie potrzeba, więc cukru).  Do składników mokrych dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i kakao. Masę mieszamy, a następnie smażymy na patelni placki. Podajemy z owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem. sos: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy

Bon appetit mon amie
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 180

poczułam wiosnę. Za oknem wielkie kałuże, ale to słońce już takie prawie wiosenne, a ja? Nie umiałam dziś wyjść z kuchni. A to kajzerki ,a to obiad, a to syrop, a to może jeszcze słodkie drożdżowe.  Na słodkim drożdżowym się tu zatrzymam. Taki kwiatek, kiedyś często widywałam taki w sklepie. Takie bułeczki do odrywania, idealne do szklanki mleka, idealne

Blondynka Gotuje
Domowe mleko owsiane 151

mleko owsiane jest tanie, szybkie i łatwe w przygotowaniu Powstałą pulpę owsiano można wykorzystać np. do owsianki czy musli. Mleko można osłodzić dodając daktyle lub inny środek słodzący np. syrop klonowy, miód. Źródło przepisu:   Wegańska babeczka

Gospodyni Miejska
Czekoladowo-kawowy pudding chia 127

łyżki nasion chia /szałwii hiszpańskiej/ (20 g) 1 czubata łyżka kakao  50 ml ostudzonej kawy 70 ml mleka sojowego   opcjonalnie coś do posłodzenia: cukier puder, syrop klonowy, z agawy etc. Wieczorem w miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Do swojego puddingu dodałam garść rozmrożonych w mikrofali malin. Wstawić na całą noc do lodówki, Rano gotowy pudding chia podawać

tost z dżemem
Eterno 198

Firma Eterno to iście owocowy raj. Koneserzy wytrawnych smaków również znajdą coś dla siebie. Krótko o historii Kolejna firma kultywująca rodzinne tradycje. Konfitury, syropy i przetwory oparte są na unikalnych recepturach, które producenci przekazują sobie od pokoleń. Dzięki nim jakość … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto jogurtowe z mandarynkami 530

Lekkie i orzeźwiające ciasto na bazie jogurtu. Królują w nim mandarynki skąpane w lekkim syropie a galaretki utrzymują zwartą całość. Składniki ciasto ( forma 25 x 40 cm ) 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl oleju 2 szkl … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ekologiczny placek śniadaniowy orzechowo-kakaowy 191

drugą stronę (można go delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić) i smażymy jeszcze przez ok minutę. Gotowy placuszek podajemy z ulubionymi dodatkami (jogurt naturalny, dżem, miód, syrop klonowy, masło orzechowe, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe) i koniecznie ze świeżymi owocami

Zawsze głodna!
Czekoladowa owsianka 124

poranek. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka 50 gram jogurtu naturalnego 4-5 kostek gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%) 2 łyżki syropu klonowego do podania: karmelizowany banan, kandyzowany ananas, babka płesznik lub inne ulubione owoce np. owoce leśne Płatki zalewam mlekiem i gotuję przez 10-12 minut, aż wchłoną płyn całkowicie. Ściągam

Mango Papaja
Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską 213

zale wamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118 "C, najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy także udekor owa ć ciast o standardową bezą , którą za piekamy

Luźna Kuchnia
Tosty z masłem orzechowym i bananami 196

wystarczy porównać oba produkty pod względem składu i zobaczyć co stoi na pierwszym miejscu w obu przypadkach. Możemy dodatkowo po tostach polać miodem albo syropem klonowym Post Tosty z masłem orzechowym i bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto Snickers (oryginalna wersja) 629

wolnym ogniu, mieszając. Najpierw cukier przybierze formę płynną, następnie zmieni się w dość twarde grudki. Podgrzewać nadal mieszając od czasu do czasu. Kiedy grudki się roztopią tworząc bursztynowy syrop wsypać orzeszki. Mieszać do momentu, aż karmel równomiernie je oblepi. Całość przelać na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Gdy całkowicie ostygnie połamać na niewielkie kawałki. Uwaga! Nie dotykać

talerz przyjemności
PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem – NAJLEPSZE! 203

mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia. Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek

Ostra na Słodko