syrop - 6989 przepisów (strona:331/466)

Placki z bzem 158

plackach. Placki w bzie. Powoli przekonuję się do kwiatów na talerzu (głównie przez ich wygląd :P). Pancakes (placki) z kwiatami bzu, podane z zimnym mlekiem, kwiatami bzu i syropem klonowym Przepis: /1 porcja/ własny 40 g mąki pszennej 30-40 ml mleka jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru trzcinowego kwiaty bzu* (u mnie duża garść) *bez musi być

tost z dżemem
Cykoria z patelni 171

średnim ogniu (1-2 min) Gotowe! Uwagi Ciekawą wersją jest także opcja „na słodko” – podczas smażenia dodajemy na patelnię łyżkę miodu lub miodku majowego. Szczególnie z syropem mniszka cykoria komponuje się świetnie! Osobiście lubię także połączenie cykorii z marchewką, która dodaje trochę słodyczy. Słonecznik można wymienić na orzechy, to również dobre połączenie

Mr. Taste
Kurczak z brzoskwiniami 209

ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :) Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku z puszki 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz curry olej do smażenia  Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać

Ugotować
Tort komunijny 209

cukier puder i sok z cytryny, dalej ubijać. Odłożyć 1 łyżkę  masy maślanej do opłatka. Poncz : Wodę połączyć z cukrem, sokiem z cytryny,  wymieszać. Brzoskwinie odlać z syropu, osączyć na sicie, pokroić w kostkę. Przełożenie tortu : Tort przekroić na 3 placki. Pierwszy krążek nasączyć ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego, posypać pokrojonymi brzoskwiniami. Tak samo postąpić z drugim krążkiem

Kuchnia Danusi
Naleśnikowa rozpusta 189

więcej, dogodzić sobie wczoraj postanowiliśmy zrobić z chłopakiem i współloktorką takie o to połączenie: W środku mamy banany pomarańczę kiwi mango orzechy nutellę śmietanę dżem rabarbarowy a wszystko polane syropem klonowym Przyznam, że warto było, bo wyszły genialne. Co prawda wyszły trochę kaloryczne... no ale w końcu były tam też owoce

Idę coś wszamać
Domowe płatki drożdżowe 221

Przepis  pochodzi z serwisu puszka.pl i jest autorstwa Martiny.  Składniki:  2 kostki drożdży ( 200 g) ok. 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody  5 g syropu z agawy/melasy/cukru  15 g cukru  Potrzebny będzie także litrowy słoik, papier do pieczenia, gumka recepturka, wykałaczka  oraz duża forma do pieczenia. Przygotowanie: Drożdże ogrzać

wegujemy
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1533

warzywami i słodkim sosem chilli Jeżeli jesteś osobą, która lubi jeść śniadanie na słodko to spokojnie, też znajdziesz coś dla siebie:) Świetnie na śniadanie sprawdzą się upieczone bataty polane syropem klonowym lub posypane cukrem. Można także rozgnieść bataty widelcem i dodać cukier, cynamon lub ew. kakao :). (Taką masę można zamrozić i jeść jako lody!!!)  Rozgnieciony batat z dodatkiem cukru

wegujemy
Jogurtowo migdałowo waniliowe ciasto do góry nogami z rabarbarem 155

kawałki i układałam małe kwadraty raz pionowo raz poziomo (zdjęcie), następnie gotujemy je chwilę (uważając żeby się nie rozmiękły) w wodzie z miodem, imbirem i wanilią (nie wylewamy powstałego syropu, może się przydać np do przyrządzenia dżemu), tak przygotowany rabarbar (nie musi być miękki) układamy na spodzie kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto, miksujemy masło  z żółtkami

zdrowa vege kuchnia
Warstwowy mus owocowy z jarmużem. 203

spód dajemy najcięższą warstwę, a na nią następne. Będziemy się wtedy cieszyć sukcesem :) Składniki: Warstwa czerwona: 250 g mrożonych owoców leśnych sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3-4 łyżki syropu trzcinowego (opcjonalnie) Warstwa biała: 2 banany 200 g jogurtu naturalnego Warstwa zielona: 80 g świeżego jarmużu (bez zgrubiałych łodyg) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Wykonanie: Każdą z warstw należy przygotować

zadanie-gotowanie
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 145

marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka syropu klonowego/ daktylowego/ z agawy opcjonalnie sok z limonki cząstki limonki/ cytryny do podania W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy

Mango Papaja
Płatki śniadaniowe inaczej. Mlekołakowe batoniki. 312

jadłaby je, kilkanaście razy dziennie, z czego już tak zadowolona nie jestem. Bo mimo, że dobre płatki, to zdrowe źródło błonnika i energii, to jednak często zawierają cukier lub syrop glukozowy. Czyli, płatki jedzone 5xdziennie, to już masa cukru, ponadto takie selektywne jedzenie w ciągu dnia nie jest niczym dobrym (warzyw tam przecież nie wsadzę). ale.. lepszy rydz niż

Farmażony
Czekoladowy pudding chia 123

mleka migdałowego (lub innego) 1/2 szklanki nasion chia 2 kopiaste łyżki masła migdałowego 1/4 szklanki dobrego kakao bez cukru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub miodu Dodatkowo: Świeże owoce, orzechy 1. Wszystkie składniki na pudding przełożyć do miski, wymieszać. Nakryć i ostawić w chłodne miejsce na około 4-5 godzin

Mała Cukierenka
Kalendarz przetworów 283

musów,  galaretek,  konfitur,  win i nalewek. W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:  jagody;  porzeczki;  agrest; morele;  orzechy włoskie (na nalewki i syropy);  kalarepę;  fasolkę szparagową;  groszek; ogórki.  Przetwory w sierpniu  Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie

Ukojenie Podniebienia
Ciasteczka proteinowe 183

kcal/ 7g białka/ 1,3g wegli/ 0,7g tłuszczu/) białko z jednego jajka 50g  odtłuszczonej mąki migdałowej   30g odżywki białkowej  KULTURYSTA 85% Whey Protein 20g  syropu VITAFIBER około łyżka wody (tak żeby ciasto się ładnie skleiło) Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą suche produkty  białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do suchych składników razem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego - miód z mniszka 130

odcedzamy płyn przez płótno lub gazę, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż część wody wyparuje ( około dwóch godzin), na koniec gotowania dodajemy sok z cytryny Jeszcze gorący syrop rozlewamy do słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy do góry dnem na 10-12 godzin. Sprawdzamy szczelność zamknięcia słoików ( zakrętka musi być lekko wklęsła) i odstawiamy do spiżarni

Miód i pieprz