syrop - 6989 przepisów (strona:338/466)

Syrop z pigwy 150

dokładnie szorujemy a następnie kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Duże cząstki siekamy na małe kawałki. Wsypujemy do dużego słoju i zasypujemy cukrem. Mieszamy całość kiedy owoce puszczą sok. Syrop jest dodatkiem do herbaty i bazą do sporządzenia nalewki

Qchnia po prostu
Drink cytrynowo-miętowy 196

Składniki: wódka sprite cytrynki z miętą Eterno  Na jedną porcję wlewamy 50 ml wódki, dopełniamy sprite'm do 3/4 wysokości kieliszka i dodajemy 2 cytrynki oraz 2 łyżeczki syropu ze słoika. Lekko mieszamy. Dekorujemy plasterkiem cytryny

My simple kitchen
Pomarańcze kandyzowane 156

swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie. Zbliżające się święta zawsze „pachną” pomarańczą, zróbmy więc pomarańcze kandyzowane. Kandyzowanie jest niczym innym, jak konserwowaniem całych lub pokrojonych owoców poprzez smażenie ich w syropie, dzięki czemu zachowują one pożądany kształt. Składniki: - 3 pomarańcze - 1,5 szklanki cukru * - 2 i ¼ szklanki wody * * Szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml   Pomarańcze bardzo dokładnie

mojewypiekiinietylko
Placuszki czekoladowo bananowe. 165

banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana.  Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem trzcinowym lub klonowym. Można też posypać startą czekoladą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 212

zielonej i gunpowder. W Stanach i Europie Starbucks (którego nie jestem i którego w żaden sposób nie zostanę fanem) króluje ze swoim Chai Latte robionym na przeokropnie słodkim, cukrowym syropie (ach, żeby to tylko był cukier…). Ta herbata zawsze pijana jest z mlekiem i zawsze na słodko . W Indiach używa się do niej mleka bawolic – jest ono zdecydowanie bardziej

Karo in the Kitchen
Rodzinne pierniczki (dojrzewające dzień) 212

świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka, w oryginale było 400 g ale pomyliłam się w wykonywaniu i w sumie nie wyobrażam sobie jak rzadkie byłoby ciasto z taką ilością) 2 opakowania przyprawy do piernika

W kuchni bez szafek
BABECZKI DROŻDŻOWE – PONCZOWE Z KOKOSEM I ORZECHAMI 176

Foremki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum. Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami. Smacznego

Ostra na Słodko
Kaszanka inaczej niż zwykle 145

patelni podsmażam cebulkę, dodaję kaszankę. (ja miałam swojską kaszankę) Kroję większe kawałki gruszki marynowanej, jeśli macie świeżą jeszcze lepiej, tylko podgotować ją by była miękka . Kaszankę podlewam syropem ze śliwek , wtedy ma ona lekko słodki smak, ale zarazem jest bardzo aromatyczna

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Letni deser z owocami, idealny na upały, oraz dla dzieci 190

najlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam , zalewamy galaretką. Wkładam do zamrażarki, ponieważ mój pojemnik jest szczelnie zamknięty . Trzymam tam około 20 min. W lodówce potrwa to trochę dłużej.Wyciągamy, zalewamy koleją galaretką , u mnie żółta

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Cynamonowo - czekoladowe bułeczki z rodzynkami 132

więc na zbliżające się święta będzie jak znalazł. Ale wracając do bułeczek upiekłam je z lekkimi modyfikacjami i z połowy składników. Dodałam tylko cukier muscovado, dodatkowo dałam do masy syrop trzcinowy, dodałam rodzynki a lukier zrobiłam z cukru na polewy jaki ostatnio dostałam w prezencie od Diamantowej Kuchni. Bułeczki są smaczne i oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciastka grysikowe 143

Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków migdałowych lub orzechów 12 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki soli konfitura lub syrop owocowy papier do pieczenia Wykonanie: Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie dodać ½ litra gorącej wody, aromat, sól

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z batatów 153

bezlaktozowe, nie rośnie- nie opada i rozpływa się w ustach. P.S: wiecie,że batat to wilec ziemniaczany? :) SKŁADNIKI: - 1 kg batatów - 3 jajka - 300 ml mleczka kokosowego - 50 ml syropu klonowego - 50 g cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cynamony cejlońskiego - sok z połowy limonki - cukier puder do dekoracji - w persymona do dekoracji OBIERZ BATATY i pokrój je na kawałki, mniej więcej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sałatka jaglana z tuńczykiem ,jarmużem i mnóstwem zdrowia 172

czosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta szklanki oliwy sok z połowy małej cytryny ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu z agawy  SKWORCU pół łyżeczki suszonego estragonu lub oregano pół łyżeczki musztardy pełnoziarnistej opcjonalnie Jarmuż oczyść ze stwardniałych części i zalej na 4 minuty wrzątkiem, następnie odcedz i wysusz

Z Kuchni Do Kuchni
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 182

tarce o dużych oczkach. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia: warstwę jasnego ciasta, warstwę ciemnego ciasta i jeszcze jedną ciasta jasnego. Na trzeciej warstwie układamy odsączone z syropu kulki agrestu. Całość zakrywamy bezą ubitą z białek i cukru trzcinowego (na ksylitolu beza się nie uda- będzie gumiasta). Białka umieszczamy w misie miksera, ubijamy na pół-sztywno, a następnie dodajemy

Smaczne Zdrowe
Ptasie mleczko na herbatnikach 5483

może być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Formę 23 x 33 cm wyłożyć papierem

Świat Ciasta