Kasztany to sezonowe owoce, w syropie naprawdę wyjątkowe. Proponuję turecki deser z kasztanów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki ½ kilo kasztanów woda do gotowania Składniki (sos) 2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie Kasztany gotować 10 min. Obrać razem z wewnętrzną skórą. Do innego garnka wlać zimną wodę, dodać cukier i zagotować. Dodać kasztany i gotować
Tureckie Przepisyszklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie). Przygotowanie: 1. Do głębokiej patelni lub garnka wsypujemy cukier i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny oraz syrop z puszki ananasa. Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż do zagotowania. 2. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki
two broke sistersostatnie odkrycie, makaron udon, genialny jest ^^ zapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) kuskus, inspirowana tą (vegan) makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym, z marchewką i brokułem (vegan) pieczone "samosy"*z farszem z ziemniaków, ciecierzycy, groszku z pomidorowym sosem mango (vegan) *z dodatkiem mąki z ciecierzycy miały być mniejsze
More food, love and dreamswędzonej papryki -1 łyżeczka kuminu - 2-3 łyżki oleju (np. ryżowego) - sól dressing - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki czerwonego octu winnego - 1 łyżka syropu z agawy -sól i świeżo mielony pieprz do smaku Olej ryżowy mieszamy z papryką, kuminem i 3-4 szczyptami soli. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki
Simple Dishpołowy cytryny i z połowy pomarańczy ,gotować na małym płomieniu około 15 minut,aż gruszki zmiękną .Nie mogą gotować się zbyt długo,bo będą jeszcze pieczone.Wyjąć z syropu i ostudzić.Następnie wydrążyć ostrym nożem środek gruszki z pestkami ,pozostawiając ogonki .Jeśli nie chcą stać w foremce ścinamy delikatnie spody gruszek. Składniki na ciasto: 250 G MASŁA 0,5 SZKLANKI
Ladylaura.płatków owsianych (Targroch) 200 g płatków jaglanych (Targroch) 120 g płatków jęczmiennych 100 g ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych
Zdrowie na języku :Pnajdzie Was ochota na coś słodkiego, ale zdrowego. Podziękowania dla również lubiącej gotować Martyny :). P.S. Jabłka w cieście świetnie smakują posypane cynamonem i cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dodatkiem jogurtu lub dżemu. Składniki: 4 jabłka 130-150 ml mleka 2 jaja 1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki zwykłego cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Qlinarnie i Qlinarniechociaż ten składnik stosowany jest już bardzo rzadko) lub z niewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy
Walijskie PichcenieMuffinki z owocami Składniki: 1,5 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki jaglanej 150 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie
nietadietastałe wpiszą się do moich częstych wypieków. (45-50 sztuk) 1 i 1/3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego (z Lidla ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki miodu lub płynnego syropu (użyłam cukru trzcinowego w płynie) 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz wiórek) zmiksować (malakserem/blenderem) na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe
Di gotujeodlewamy i obieramy ze skórek. Kaszę odlewamy i jeszcze ciepłą wsypujemy do malaksera o dużej mocy. Dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, olej i malibu (jeśli nie używamy, możemy użyć syropu barmańskiego o smaku kokosowym lub np. wody z kilkoma kroplami olejku kokosowego). Miksujemy/blendujemy aż składniki się rozdrobnią, a następnie połączą. Toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego, do środka wkładając migdał
Poezja smakumalinowego tłoczonego Pamuła ze sklepu KomuKomu Przygotowanie: Zaparzamy ulubioną kawę. Do wysokiej szklanki lub pucharka wlewamy dobrze spienione mleko. Następnie delikatnie wlewamy kawę. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki syropu malinowego (łyżka po łyżce). Odczekujemy chwilę nie ruszając pucharka, aby utworzyły nam się delikatne warstwy (mleko na górze, linia malinowa, kawa). Taką latte możemy przygotować zarówno w wersji na ciepło
Słodkie okruszkidokładnie mieszamy, a pod koniec dodajemy borówki. Na patelni z odrobiną tłuszczu obsmażamy nasze pancakes na lekko brązowy kolor z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy polane syropem klonowym. Smacznego
cookplgarnka pomarańczowe skórki i gotujemy je przez pięćdziesiąt minut. Ugotowane skórki wyjmujemy z garnka i układamy na ruszcie, odstawiamy na dziesięć minut ( pozwalając aby spłynął z nich nadmiar syropu) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni. W tej temperaturze trzymamy skórki przez 45-50 minut, następnie uchylamy piekarnik pozwalając by całość wystygła. Wystudzone skórki kładziemy na desce
Miód i pieprz