świętami ;) Składniki: (na ok. 200 pierników) 1 kg mąki (+ do podsypania stolnicy i trochę gdy ciasto wyjdzie za rzadkie) 350 g cukru 2 łyżeczki sody 200 g miodu (dałam syrop z mniszka, w oryginale było 400 g ale pomyliłam się w wykonywaniu i w sumie nie wyobrażam sobie jak rzadkie byłoby ciasto z taką ilością) 2 opakowania przyprawy do piernika
W kuchni bez szafekForemki natłuszczamy, napełniamy ciastem, i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut. Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, studzimy, dodajemy rum. Babeczki zanurzamy w syropie i posypujemy podprażonymi bakaliami. Smacznego
Ostra na Słodkopatelni podsmażam cebulkę, dodaję kaszankę. (ja miałam swojską kaszankę) Kroję większe kawałki gruszki marynowanej, jeśli macie świeżą jeszcze lepiej, tylko podgotować ją by była miękka . Kaszankę podlewam syropem ze śliwek , wtedy ma ona lekko słodki smak, ale zarazem jest bardzo aromatyczna
Kuchcikowoasi...Kawałek mnienajlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam , zalewamy galaretką. Wkładam do zamrażarki, ponieważ mój pojemnik jest szczelnie zamknięty . Trzymam tam około 20 min. W lodówce potrwa to trochę dłużej.Wyciągamy, zalewamy koleją galaretką , u mnie żółta
Kuchcikowoasi...Kawałek mniewięc na zbliżające się święta będzie jak znalazł. Ale wracając do bułeczek upiekłam je z lekkimi modyfikacjami i z połowy składników. Dodałam tylko cukier muscovado, dodatkowo dałam do masy syrop trzcinowy, dodałam rodzynki a lukier zrobiłam z cukru na polewy jaki ostatnio dostałam w prezencie od Diamantowej Kuchni. Bułeczki są smaczne i oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSkładniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków migdałowych lub orzechów 12 dag cukru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki soli konfitura lub syrop owocowy papier do pieczenia Wykonanie: Masło roztopić i sklarować, dodać grysik, dokładnie wymieszać stale mieszając i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnie dodać ½ litra gorącej wody, aromat, sól
Tradycyjna Kuchniabezlaktozowe, nie rośnie- nie opada i rozpływa się w ustach. P.S: wiecie,że batat to wilec ziemniaczany? :) SKŁADNIKI: - 1 kg batatów - 3 jajka - 300 ml mleczka kokosowego - 50 ml syropu klonowego - 50 g cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cynamony cejlońskiego - sok z połowy limonki - cukier puder do dekoracji - w persymona do dekoracji OBIERZ BATATY i pokrój je na kawałki, mniej więcej
Kuchnia bezglutenowa Loliczosnku szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT pomidorki koktajlowe Dressing jedna czwarta szklanki oliwy sok z połowy małej cytryny ząbek czosnku 2 łyżeczki syropu z agawy SKWORCU pół łyżeczki suszonego estragonu lub oregano pół łyżeczki musztardy pełnoziarnistej opcjonalnie Jarmuż oczyść ze stwardniałych części i zalej na 4 minuty wrzątkiem, następnie odcedz i wysusz
Z Kuchni Do Kuchnimnie z nieznaczną przewagą migdałów) 3 i 1/2 szklanki wody 1 mała laska wanilii (można zastąpić łyżeczką naturalnego ekstraktu) 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego stewia w płynie lub syrop z agawy do smaku (u mnie 20 kropel stewii w płynie) Sposób przygotowania Orzechy zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na noc. Rano, namoczone orzechy wraz z wodą przelewamy do wysokiego
Fill The Bowltarce o dużych oczkach. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia: warstwę jasnego ciasta, warstwę ciemnego ciasta i jeszcze jedną ciasta jasnego. Na trzeciej warstwie układamy odsączone z syropu kulki agrestu. Całość zakrywamy bezą ubitą z białek i cukru trzcinowego (na ksylitolu beza się nie uda- będzie gumiasta). Białka umieszczamy w misie miksera, ubijamy na pół-sztywno, a następnie dodajemy
Smaczne Zdrowemoże być trochę mniej) 8 łyżeczek żelatyny sok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki) odrobina aromatu waniliowego herbatniki do wyłożenia formy opcjonalnie 1 łyżka syropu malinowego lub 1 łyżeczka kakao Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Formę 23 x 33 cm wyłożyć papierem
Świat CiastaLubicie musli?.... ale czytając skład produktów sklepowych widnieje przede wszystkim syrop glukozowo-fruktozowy czy olej roślinny a na dalszym miejscu są zboża i suszone owoce? Nie zniechęcaj się, zróbmy sami domowe musli, GRANOLA. Idealne do jogurtu naturalnego na śniadanie. Składniki na duży słój: 2 szklanki płatków owsianych garść jagód goji garść żurawiny garść śliwek suszonych 3 łyżki słonecznika łuskanego
Bike By Lifewłaściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i delikatnie wykrztuśne. Wspomaga powrót do zdrowia chorych na anginie, zapalenie oskrzeli, a nawet płuc. Z uwagi na działania wykrztuśne często dodaje się go do syropów na kaszel. Miód ten ma też silne działanie przeciwzapalne. Zawiera najwięcej spośród wszystkich miodów soli mineralnych, dlatego jest zalecany osobom cierpiącym na reumatyzm. Wielokwiatowy Kolor - jasnożółty (gdy został wytworzony z wiosennych
Ciastka - domowe słodkościodporność, poprawia nastrój a smakuje tak, że nie da się od niego oderwać. Zapraszam! SKŁADNIKI NA SZKLANKĘ: - 2 plastry pomarańczy - 2 plastry imbiru - 2 goździki - laska cynamonu - łyżka syropu z pigwy z kawałeczkami pigwowca - łyżeczka miodu - przegotowana woda o temp. 80 stopni C Pić póki ciepłe! Smacznego! Zapraszam na Instagram i na Fanpage Smyk_W_Kuchni
SMYKWKUCHNIposypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki , a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym. Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ), ale nie mieści się w diecie niskowęglowodanowej ani SCD . Poza miodem wszystkie składniki są dozwolone w diecie FODMAP
PaleoSMAK