syrop - 6989 przepisów (strona:350/466)

Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 233

Możliwości macie nieograniczone.   Próbujemy co nam wyszło na każdym etapie tej okołoalkoholowej didżejki. Jeśli jest Wam za mało słodko, możecie teraz dosłodzić to co powstało. Miodem, stewią, cukrem, syropem klonowym lub z agawy. Ja nie dosładzam. Wolę bardziej owocowy niż cukierkowy smak. Uzupełniamy całość lodem. Wygodnie go kupić w workach, pakowany po kilogram, dwa, np. w Żabce czy sklepach

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 399

żeby mąka była świeża, nie zawilgotniała. Cukier Każdy drobny biały cukier będzie dobry do biszkoptu. Nie da się robić biszkoptowego ciasta na miodzie, brązowym cukrze, stewii, Muscovado czy na syropie z agawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie

Karo in the Kitchen
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 235

godziny, a najlepiej – przez całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy. Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie

Karo in the Kitchen
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 220

cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 65 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do migdałów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni 152

gotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania.  2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia.  3. Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia" na min. 6 tygodni, ale najlepsza jest po odstaniu 6-12 miesięcy

Apetyczna babeczka
Nalewka z czarnej porzeczki 142

Pełna aromatu delikatna nalewka Składniki • 0,5 l nektaru z czarnej porzeczki przepis na nektar w mojej kolekcji( lub syropu ) • 250 ml wódki  Sposób przygotowania 1. • Do nektaru z czarnej porzeczki naleć wódkę  zostawić na kilka tygodni by się połączyły smaki

W królestwie smaków Beaty
Letnia sałatka owocowa 133

Przygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości. Banana pokroić w plasterki. Miód rozmieszać z sokiem z cytryny. Polać tym syropem owoce. Odstawić na 15 minut do lodówki

Magiczne Życie Marty
lody szpinakowe 168

składniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml miodu lub syropu klonowego (lub więcej, do smaku) ok. 140 g kostek lodu wykonanie: Kostki lodu wkładamy do Thermomixa i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowy rabarbarowiec z migdałami 147

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią wyrośnięte ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni w trybie grzania dolnego.  Rabarbar odcedzić/wycisnąć ( a syrop który powstał śmiało można wykorzystać jako napitek doobiadowy, czyli zalać wodą, dużą ilością wody - by był odpowiednio słodki ), posypać mąką i wymieszać. Tak obklejone kawałki rabarbaru układamy dociskając na cieście

Karczma Honorietty
Ananasowo-imbirowe lizaki lodowe z płatkami ryżowymi 157

płatków ryżowych błyskawicznych  1 cm świeżego imbiru łyżka powideł śliwkowych kakao instant do posypania Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy miód z syropem/zalewą z ananasa. Redukujemy do  gęstego syropu i dodajemy płatki ryżowe. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy ją rondelka razem z powidłami śliwkowymi i czekamy chwilkę. Masa musi być zwarta, by dobrze trzymała się w foremkach

Karczma Honorietty
Owsianka z malinami, syropem klonowym i orzechami 116

Kolejna w naszej kolekcji letnia edycja tradycyjnej owsianki na śniadanie. Dziś wersja lekko słodka dzięki zawartości syropu klonowego, z malinami dla orzeźwiającego smaku i dodatkiem orzechów, żeby posiłek był bardziej sycący i ... chrupiący

Milion Smaków
sernikowa tarta z wiśniami 163

następnie w twarogowej masie. Całość wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dodajemy  do rondla z syropem i resztą owoców wiśni, które pozostały po gotowaniu. Całość dokładnie mieszamy i studzimy. Studzimy również wyjętą z piekarnika tartę, a kiedy już ostygnie, wykładamy jej wierzch tężejącą wiśniową galaretką, przed

Miód i pieprz
.1058. pod ciężarem owoców 162

migdałowy omlet biszkoptowy z malinami i domowymi jagodami w syropie~ Dziękuję wszystkim za wczorajsze życzenia! ♥ Uwielbiam Was :) Od razu ciepło się na serduszku robi :D Wczoraj po powrocie z pracy rodzice też mnie miło zaskoczyli - dostałam wielki bukiet pięknych róż - było ich dokładnie...18! :) A dzisiaj długi dzień...i cały poza domem

breakfast of dreams
Wytrawna tarta z karczochem, piersią kurczaka, wędzonym boczkiem i białym winem PRZEPYSZNA! 167

tymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy

Życie zamknięte w smaku
Waniliowa panna cotta 162

sześciu pojemników (np. filiżanek). Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. By wyjąć panna cottę zanurzamy filiżankę na 3 minuty w ciepłej wodzie. Podajemy z dowolnymi owocami i syropami. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku