Możliwości macie nieograniczone. Próbujemy co nam wyszło na każdym etapie tej okołoalkoholowej didżejki. Jeśli jest Wam za mało słodko, możecie teraz dosłodzić to co powstało. Miodem, stewią, cukrem, syropem klonowym lub z agawy. Ja nie dosładzam. Wolę bardziej owocowy niż cukierkowy smak. Uzupełniamy całość lodem. Wygodnie go kupić w workach, pakowany po kilogram, dwa, np. w Żabce czy sklepach
Karo in the Kitchenżeby mąka była świeża, nie zawilgotniała. Cukier Każdy drobny biały cukier będzie dobry do biszkoptu. Nie da się robić biszkoptowego ciasta na miodzie, brązowym cukrze, stewii, Muscovado czy na syropie z agawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie
Karo in the Kitchengodziny, a najlepiej – przez całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy. Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie
Karo in the Kitchencukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 65 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotujemy w 3 litrach wody przez 30 minut od zagotowania. 2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. 3. Studzimy, do zimnego syropu dolewamy spirytus, mieszamy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do ''przegryzienia" na min. 6 tygodni, ale najlepsza jest po odstaniu 6-12 miesięcy
Apetyczna babeczkaPełna aromatu delikatna nalewka Składniki • 0,5 l nektaru z czarnej porzeczki przepis na nektar w mojej kolekcji( lub syropu ) • 250 ml wódki Sposób przygotowania 1. • Do nektaru z czarnej porzeczki naleć wódkę zostawić na kilka tygodni by się połączyły smaki
W królestwie smaków BeatyPrzygotowanie : Mango, brzoskwinie i arbuza pokroić w kostkę. Winogrona można wybrać małe i zostawić w całości. Banana pokroić w plasterki. Miód rozmieszać z sokiem z cytryny. Polać tym syropem owoce. Odstawić na 15 minut do lodówki
Magiczne Życie Martyskładniki: 250 g mrożonego szpinaku ok. 100 g miąższu z awokado 60 ml mleka 50 g zmielonych migdałów 1 łyża soku z cytryny ok. 25 ml miodu lub syropu klonowego (lub więcej, do smaku) ok. 140 g kostek lodu wykonanie: Kostki lodu wkładamy do Thermomixa i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na gładką masę
Domowy Smak JedzeniaDużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią wyrośnięte ciasto i rozprowadzić równomiernie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni w trybie grzania dolnego. Rabarbar odcedzić/wycisnąć ( a syrop który powstał śmiało można wykorzystać jako napitek doobiadowy, czyli zalać wodą, dużą ilością wody - by był odpowiednio słodki ), posypać mąką i wymieszać. Tak obklejone kawałki rabarbaru układamy dociskając na cieście
Karczma Honoriettypłatków ryżowych błyskawicznych 1 cm świeżego imbiru łyżka powideł śliwkowych kakao instant do posypania Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy miód z syropem/zalewą z ananasa. Redukujemy do gęstego syropu i dodajemy płatki ryżowe. Plastry ananasa kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy ją rondelka razem z powidłami śliwkowymi i czekamy chwilkę. Masa musi być zwarta, by dobrze trzymała się w foremkach
Karczma HonoriettyKolejna w naszej kolekcji letnia edycja tradycyjnej owsianki na śniadanie. Dziś wersja lekko słodka dzięki zawartości syropu klonowego, z malinami dla orzeźwiającego smaku i dodatkiem orzechów, żeby posiłek był bardziej sycący i ... chrupiący
Milion Smakównastępnie w twarogowej masie. Całość wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i dodajemy do rondla z syropem i resztą owoców wiśni, które pozostały po gotowaniu. Całość dokładnie mieszamy i studzimy. Studzimy również wyjętą z piekarnika tartę, a kiedy już ostygnie, wykładamy jej wierzch tężejącą wiśniową galaretką, przed
Miód i pieprzmigdałowy omlet biszkoptowy z malinami i domowymi jagodami w syropie~ Dziękuję wszystkim za wczorajsze życzenia! ♥ Uwielbiam Was :) Od razu ciepło się na serduszku robi :D Wczoraj po powrocie z pracy rodzice też mnie miło zaskoczyli - dostałam wielki bukiet pięknych róż - było ich dokładnie...18! :) A dzisiaj długi dzień...i cały poza domem
breakfast of dreamstymianek, bazylię. Podsmażamy chwilę i dolewamy wino oraz bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i odparowujemy do połowy objętości płynu - wtedy dorzucamy karczochy. Gotujemy do chwili, kiedy sos osiągnie konsystencję syropu. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną nieco większą od drugiej. Większą wykładamy formę do tarty. Podpiekamy ciasto w 180 stopniach przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i wykładamy
Życie zamknięte w smakusześciu pojemników (np. filiżanek). Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. By wyjąć panna cottę zanurzamy filiżankę na 3 minuty w ciepłej wodzie. Podajemy z dowolnymi owocami i syropami. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku