manny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka mleka 3.2% 5 łyżeczek cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150g leśnych borówek 30g masła Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki Sposób przygotowania: Kaszę manną błyskawiczną zalewamy szklanką mleka na ok pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy
Kuchnia w czekoladziearonii, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając a po 5 minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli
Tradycyjna Kuchniawprowadzeniu Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła
SzczyptaSmaQcukier i gotujemy przez 30 minut po czym studzimy. Do garnka (kadzi, lub dużego słoja) wlewamy odsączony, przez grube płótno nastaw z owoców aronii (odrzucając owoce), dodajemy, również odsączony, syrop z wygotowanych liści i cukru, oraz dodajemy miód, wymieszany z wódką ( dobrze jest zrobić to kilka godzin wcześniej). Miłośnicy wersji mocniejszych, mogą dodać więcej spirytusu ( zmieniając część wódki
Miód i pieprztych właśnie płatków. Składniki na 1 duży słój: 100 g ekologicznego orkiszu ekspandowanego Symbio 50 g ekologicznego prosa ekspandowanego Symbio 50 g ekologicznego amarantusa ekspandowanego Symbio 4-5 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu 2 szczypty cynamonu Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Zawsze głodna!robiłam pyszne bezy, tym razem dużo prościej :) Składniki (na 2 porcje): - woda z ciecierzycy (może być z puszki), - coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód), - 9 kostek gorzkiej czekolady, - garść borówek, - 1 figa Wykonanie: Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód
Co na wege obiad?chyba najważniejsze - smaczne! :) Wielokrotnie już zostały przeze mnie użyte w wielu przepisach kulinarnych, które dla Was przygotowywałam choćby na blogu i zawsze byłam z nich bardzo zadowolona. Cudowny syrop malinowy, niespotykane cytrynki z rumem czy żurawiną, pyszne soki oraz ketchupy. Dla mnie jakość produktów, ich pochodzenie i sposób wykonania mają bardzo duże znaczenie. Można powiedzieć, że jestem bardzo wymagająca
Garniec Magaliepłynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny. Do tego przepisu radzę Wam kupić mięso u rzeźnika, a nie paczkowane kotlety z marketu – gotowe, porcjowane mięso na tackach jest pokrojone zdecydowanie za cienko. Kotletów
Karo in the Kitchensmaku i konsystencji. SKŁADNIKI puszka 400ml gęstego mleka kokosowego – polecam Lidl- Vitasia (aż 82% kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa) 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii 2 łyżki masła orzechowego 5 pokruszonych herbatników w czekoladzie
Karo in the Kitchenrówne, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru, mieszamy dokładnie. W taki tłusty i gorący syrop wkładamy całe plasterki cebuli i na wolnym ogniu karmelizujemy je – cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony. Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół
Karo in the Kitchenopcję z mniejszą ilością kalorii – owoce możecie dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy między sześć naszykowanych ramekinów. Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Mieszamy
Karo in the Kitchenduet koncertowy! Konfitury, dżem, marmolada… Jaka jest różnica? Konfitury to owoce gotowane w cukrze, najczęściej w proporcji 1:2, czyli na kilogram owoców – 2 kg cukru lub syropu cukrowego. Dżem to owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy
Karo in the Kitchendomu. 3. Złoty środek na nerwy? Ciągle go szukam. Czasami dla uspokojenia serca i myśli wystarczy pogłaskanie kota, przytulenie się do mojego chłopaka, a czasami potrzebny mi syrop na uspokojenie. Melisa jest zdecydowanie za lekka na nerwy mojego kalibru. 4. Książka, którą mógłbyś czytać na okrągło? Seria o Świecie Dysku, zmarłego w tym roku Sir Terry’ego Pratchett
Karo in the KitchenMożliwości macie nieograniczone. Próbujemy co nam wyszło na każdym etapie tej okołoalkoholowej didżejki. Jeśli jest Wam za mało słodko, możecie teraz dosłodzić to co powstało. Miodem, stewią, cukrem, syropem klonowym lub z agawy. Ja nie dosładzam. Wolę bardziej owocowy niż cukierkowy smak. Uzupełniamy całość lodem. Wygodnie go kupić w workach, pakowany po kilogram, dwa, np. w Żabce czy sklepach
Karo in the Kitchenżeby mąka była świeża, nie zawilgotniała. Cukier Każdy drobny biały cukier będzie dobry do biszkoptu. Nie da się robić biszkoptowego ciasta na miodzie, brązowym cukrze, stewii, Muscovado czy na syropie z agawy. Jajka muszą się usztywnić przy ubijaniu i w takim stanie pozostać. Ten efekt da tylko cukier. Nie używamy do biszkoptu cukru pudru – taka sama zasada jak w bezie
Karo in the Kitchen