wykonanie: Maliny oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii zalewamy w dużym słoju alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie przecedzamy przez np. gazę. Z wody i cukru gotujemy syrop, studzimy i wlewamy do nalewki, mieszamy (możemy ewentualnie jeszcze dosłodzić). Malinówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na min. miesiąc
Domowy Smak Jedzeniałyżeczkami cukru, dodajemy serki homogenizowane oraz ostudzoną galaretkę truskawkową (ja rozmieszałam 2 w ok 300ml wody). Całość wylewamy na galaretkę pomarańczową. 4. Na wierzch układamy wydrylowane wiśnie z syropu i zalewamy galaretką wiśniową. Ozdobić wedle uznania:) Całość starcza na ok.12 porcji, robiłam na dużej blasze, po czym foremką okrągłą wycinałam porcje
Kuchnia w czekoladziemanny błyskawicznej Kupiec 1 szklanka mleka 3.2% 5 łyżeczek cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150g leśnych borówek 30g masła Dodatkowo: cukier puder, ulubione konfitury, syrop klonowy, owoce borówki Sposób przygotowania: Kaszę manną błyskawiczną zalewamy szklanką mleka na ok pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Masło topimy i studzimy. Po upływie wyznaczonego czasu do kaszy dodajemy
Kuchnia w czekoladziearonii, 1 kg gruszek, 1 kg winnych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody. Wykonanie: Aronię przebrać, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. W oddzielnym rondlu przygotować syrop z wody i cukru i gdy cukier się rozpuści wrzucić pokrojone w ósemki gruszki. Smażyć na wolnym ogniu stale mieszając a po 5 minutach, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Nadal powoli
Tradycyjna Kuchniawprowadzeniu Pawła i po zapoznaniu się z tymi blogerami, których nie znaliśmy wcześniej ruszyliśmy do rondli wyposażeni w noże i obieraki. Na pierwszy ogień poszły gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła
SzczyptaSmaQcukier i gotujemy przez 30 minut po czym studzimy. Do garnka (kadzi, lub dużego słoja) wlewamy odsączony, przez grube płótno nastaw z owoców aronii (odrzucając owoce), dodajemy, również odsączony, syrop z wygotowanych liści i cukru, oraz dodajemy miód, wymieszany z wódką ( dobrze jest zrobić to kilka godzin wcześniej). Miłośnicy wersji mocniejszych, mogą dodać więcej spirytusu ( zmieniając część wódki
Miód i pieprztych właśnie płatków. Składniki na 1 duży słój: 100 g ekologicznego orkiszu ekspandowanego Symbio 50 g ekologicznego prosa ekspandowanego Symbio 50 g ekologicznego amarantusa ekspandowanego Symbio 4-5 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu 2 szczypty cynamonu Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i bardzo dokładnie mieszamy. Przesypujemy na blachę (najlepiej tę z wyposażenia piekarnika) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Zawsze głodna!robiłam pyszne bezy, tym razem dużo prościej :) Składniki (na 2 porcje): - woda z ciecierzycy (może być z puszki), - coś do słodzenia (ja użyłam miodu z mniszka, ale może być syrop z agawy lub jakiś słód), - 9 kostek gorzkiej czekolady, - garść borówek, - 1 figa Wykonanie: Wodę z ciecierzycy ubijać na gęstą pianę (może to trwać do kilkudziesięciu minut), powoli dolewając słód
Co na wege obiad?chyba najważniejsze - smaczne! :) Wielokrotnie już zostały przeze mnie użyte w wielu przepisach kulinarnych, które dla Was przygotowywałam choćby na blogu i zawsze byłam z nich bardzo zadowolona. Cudowny syrop malinowy, niespotykane cytrynki z rumem czy żurawiną, pyszne soki oraz ketchupy. Dla mnie jakość produktów, ich pochodzenie i sposób wykonania mają bardzo duże znaczenie. Można powiedzieć, że jestem bardzo wymagająca
Garniec Magaliepłynnej postaci – cydru. Soczyste kotlety schabowe w błyszczącej, jabłkowej glazurze – nie mają w sosie mąki czy masła. Podgrzewany cydr podczas odparowywania sam zamienia się w gęsty, słodko-kwaśny syrop, wprost stworzony do wieprzowiny. Do tego przepisu radzę Wam kupić mięso u rzeźnika, a nie paczkowane kotlety z marketu – gotowe, porcjowane mięso na tackach jest pokrojone zdecydowanie za cienko. Kotletów
Karo in the Kitchensmaku i konsystencji. SKŁADNIKI puszka 400ml gęstego mleka kokosowego – polecam Lidl- Vitasia (aż 82% kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa) 2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych 2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii 2 łyżki masła orzechowego 5 pokruszonych herbatników w czekoladzie
Karo in the Kitchenrówne, półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy olej – mniej więcej tyle, żeby sięgał do połowy wysokości plasterka. Wsypujemy pełną łyżkę cukru, mieszamy dokładnie. W taki tłusty i gorący syrop wkładamy całe plasterki cebuli i na wolnym ogniu karmelizujemy je – cebula stanie się szklisto-przezroczysta. Odwracamy delikatnie i karmelizujemy z drugiej strony. Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół
Karo in the Kitchenopcję z mniejszą ilością kalorii – owoce możecie dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy między sześć naszykowanych ramekinów. Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Mieszamy
Karo in the Kitchenduet koncertowy! Konfitury, dżem, marmolada… Jaka jest różnica? Konfitury to owoce gotowane w cukrze, najczęściej w proporcji 1:2, czyli na kilogram owoców – 2 kg cukru lub syropu cukrowego. Dżem to owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy
Karo in the Kitchendomu. 3. Złoty środek na nerwy? Ciągle go szukam. Czasami dla uspokojenia serca i myśli wystarczy pogłaskanie kota, przytulenie się do mojego chłopaka, a czasami potrzebny mi syrop na uspokojenie. Melisa jest zdecydowanie za lekka na nerwy mojego kalibru. 4. Książka, którą mógłbyś czytać na okrągło? Seria o Świecie Dysku, zmarłego w tym roku Sir Terry’ego Pratchett
Karo in the Kitchen