łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich) Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy. Dip gotowy :) Podsumowując... danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, ale zdecydowanie ożywia i odświeża
Jedzeniomaniatruskawek 150 g serka gładkiego tofu 3/4 gorzkiej czekolady lub 3-4 duże łyżki nutelli (wersja dla spożywających mleko) 4 duże łyżki mleczka kokosowego syrop z agawy (jeśli ktoś potrzebuje dosłodzić) Przygotowanie (7 minut): - truskawki kroimy i miksujemy - serek tofu kroimy i miksujemy z mleczkiem kokosowym i rozpuszczoną czekoladą / nutellą
Pora na pora i pomidoraskładniki i pobudzić organizm? Odpowiedź to woda limonkowa z nasionami chia. Na dodatek idealne podczas diety - nasionka spęcznieją w żołądku powodując uczucie sytości. Składniki: 1/2 limonki 1 łyżka syropu z agawy lub golden syrup'u 2 łyżki nasion chia
Pora na pora i pomidorawięcej roślin. Książka godna polecenia. Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3-4 łyżki mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne) 3-4 łyżki soku cytryny 1 łyżka syropu klonowego Dodatkowo: garść truskawek (lub inne owoce) Nerkowce zalać zimną wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami
Delicious Titbitswykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut. MUS BRZOSKWINIOWY: - 2 łyżki masła - 6 łyżek syropu z brzoskwiń - 2 połówki brzoskwiń - 2 łyżeczki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej śmietany - łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku. Brzoskwinie blendujemy. Masło, cukier i sok podgrzewamy do połączenia składników
MamaOskarkaObie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie ). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć
królestwo garówmarnowania produktów. Z pozostałości w lodówce powstał oto taki pyszny i błyskawiczny deser. 1 szklanka pokrojonych biszkopcików 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 4 połówki brzoskwiń w syropie 3 łyżki startej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (dzielimy na dwie porcje – jedną mniejszą, drugą większą). Połówki brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę (dzielimy na dwie porcje
VioletoweKucharzenieokoło 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
zielonacukinkatradycyjna pizza wiejska - ogórek kiszony, cebula, kiełbasa, odrobina chili mielonego, zioła prowansalskie pizza Gyros - mięso mielone, papryka żółta, papryka czerwona, cebula, chili pizza hawajska - posiekana polędwica, kawałki ananasa z syropu (nie zakupiliśmy świeżego niestety), bazylia, zioła prowansalskie. Gotowe pizze odstawiamy na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia ciasta. Pieczemy w temperaturze 215 stopni - 8 minut na dolnym ruszcie, kolejne
Kuchnia po mojemuszczegóły na szczęście Synek łagodnie sprawę przechodzi. Ma apetyt, pije i nie wymiotuje, czyli ryzyko odwodnienia minimalne. Aby szybciej uporać się z tym dziadostwem kupiliśmy lekarstwa (węgiel w syropie i Lacidofil). Przede wszystkim jednak wprowadziłam Synkowi dietę totalnie lekkostrawną i bez-mleczną (no... prawie - bo bez wieczornego "mlesia" to nie da rady). Jej głównym składnikiem jest ryż. Na śniadanie
Kuchnia po mojemutłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę" nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem. Kroimy do niego po trochu owoców i podlewamy odrobiną syropów. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa - bez jego odwracania. To Mama pierwsza zaserwowała to danie mi i moim przyjaciółkom - na moje osiemnaste urodziny. Kiedy to było? Nie pamiętam ;) ale pamiętam
Kuchnia po mojemurazu doczekać się wprost nie mogę. Sprawdźcie sami czy mój samozachwyt nie jest aby przesadzony. Składniki (na 2 - 3 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu płynnego ( u mnie syrop z mniszka lekarskiego) 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach
Kuchnia po mojemuDodać nasiona babki płesznik. Wymieszać łyżką. Przełożyć masę do szklanek. Tę masę można ewentualnie (jeśli używamy winnych lub mało słodkich jabłek, albo jeśli po prostu lubimy słodko) dosłodzić np. syropem klonowym lub miodem. Zmiksować banana z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Przełożyć masę do szklanek na wierzch poprzedniej. Koktajle odstawić na ok. kwadrans, by nasiona napęczniały. Przed podaniem udekorować listkiem kolendry
Weekendy w domu i ogrodziejest to, że przy restauracji otwarty jest sklep , w którym można kupić m.in. piwo z lokalnego browaru, najróżniejsze alkohole, gotowe czeskie knedle czy choćby znany u nas rumowy syrop do herbaty. Poniżej mapka, jak dojechać do Otovic: Jeśli będziecie w okolicy, to podjedźcie na obiad, polecam z całego serca :) Najecie się do syta, ale Wasze portfele nie zbiednieją
Codzienna kuchnia niecodzienna