tarce. W rondelku umieścić ocet ryżowy, cukier, papryczkę imbir oraz czosnek. Mieszać do momentu aż ocet nieco odparuje, cukier się całkowicie rozpuści i całość zacznie przybierać konsystencję gęstego syropu. Gotowy sos zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Zamarynowane satay'e grillować po 2-3 minuty z każdej strony - mięso bardo szybko się grilluje z uwagi na swój wąski
DefinicjaSmakumój sekretny składnik - ocet ryżowy nadaje jej charakteru i sprawa, że jest naprawdę rewelacyjna! :) SKŁADNIKi 8 paluszków krabowych 10-12 cm kawałek pora 1/2 puszki ananasa w lekkim syropie malutka puszka kukurydzy 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paluszki krabowe pokroić w podłużne paski ( lub rozwinąć je i odrywać
DefinicjaSmakubędą lśniące. Dodajemy mielony galangal/ imbir i mieszamy. Po chwili wlewamy ocet balsamiczny i trzymamy na ogniu kilka minut do momentu aż ocet balsamiczny się zredukuje, a powstały syrop oblepi buraczki. Zdejmujemy z ognnia. Na talerzu ukłdamy roszponkę, kawałki buraczków i cząstki mandarynki. Całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz prażonymi orzechami. Smacznego
DefinicjaSmakudużego granka z grubym dnem. Wstawiamy na nieduży ogień i dusimy ok 15 min. W tym czasie od owoców wydzieli się dużo soku, który odlewamy (można zrobić z niego syrop truskawkowy bądź likier). Do owoców dodajemy ksylitol, ziarenka z jednej laski wanilii, sok z cytryny i dalej dusimy, Dodajemy nasiona chia ( ja swoje zmiksowałam w młynku, dzięki czemu nie czuć
DefinicjaSmakuChałwa to taki przysmak, który albo się uwielbia albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Jak wiadomo, sklepowa chałwa to "czyste zło". Utwardzone tłuszcze, syrop glukozowo-fruktozowy i tona kalorii. Dietetyczna chałwa to również niemało kalorii, ale tylko tych "dobrych" :) Nasiona sezamu bogate są w białko, witaminy z grupy B, zdrowe tłuszcze omega 3, a także przeciwutleniacze, które
Chocolate Muffin Blogniczym chmurki wafle z cieniutką chrupiącą skórką otaczającą niezwykle puszyste i rozpływające się w ustach wnętrze. Nie za słodkie, przez co doskonałe do podania z konfiturą, świeżymi owocami czy syropem klonowym. Wspaniałe weekendowe śniadanie lub przekąska do popołudniowej kawy z ulubionymi gośćmi. Składniki: 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 3 łyżeczki proszku
Roślinna - blog wegańskiSyrop czekoladowy...własnoręcznie zrobiony...pycha...do lodów, deserów..a nawet do podjadania bez niczego.. 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. wody 1 i 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kakao wymieszać z wodą, podgrzać. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy .Gotować około 5 minut, cały czas mieszając,aż masa trochę zgęstnieje. [ po wystudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej].Zdjąć z ognia
Moje domowe kucharzenieśrednia, podwójna pierś kurczaka 1 mała puszka ananasa 2 cebule patyczki do szaszłyków marynata: ok. 50ml pikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup Madero z papryczką jalapeno) kilka łyżek syropu z ananasa w puszce 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1-2 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyapięknym i wartościowym początkiem dnia! SKŁADNIKI (na 1 porcję): 3 jajka 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne) 1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu, syropu z agawy lub cukru pudru (według uznania) 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałów, słonecznika) 1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego 3/4 szklanki owoców (u mnie maliny, borówki
Słodko-Słony Świat Ilonyjarmużu 0,5 brzoskwini 2 jajka 2 łyżka wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki (kokosowej, ryżowej lub pszennej) 1 łyżka otrębów żytnich (lub pszennych) 1 łyżka mleka 1 łyżeczka syropu z agawy DODATKOWO: 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki malin i borówek (lub innych ulubionych owoców) 1 szklanka soku pasteryzowanego (smak według uznania) WYKONANIE: Wszystkie składniki na muffinki
Słodko-Słony Świat IlonySposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju. Płatki róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. Syrop z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte (zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki. Całość wstrząsami do wymieszania składników. Pozostawiamy
Pyry na Gazprzetestować. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop, można łączyć składniki 2 jaja 1 szklanka cukru kryształu lub trzcinowego 2 płaskie łyżeczki sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Apetyczna babeczkawersja słodkości. Domowej roboty z dużą ilością zapiekanych jabłek (zawsze to jakaś dawka błonnika, czyli włókien roślinnych) i z nie za dużą ilością cukru. Do posłodzenia można tu użyć syrop z agawy, który rozprowadzamy po tarcie po wyjęciu z piekarnika (albo zamiennie można wykorzystać do tego dowolną konfiturę np morelową). Przygotowuje się ją szybko. No i właśnie teraz (zanim pojawią
MODA NA BIOśmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą: foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku
KreatywnePiny