syrop - 6989 przepisów (strona:373/466)

Owsianka z masłem orzechowym i bananem 253

Zalać mlekiem.  Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż owsianka zgęstnieje. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki i udekorować plastrami banana. Polać miodem lub syropem klonowym

wyzwania kuchenne
Jabłecznik z kaszy jaglanej 218

ugotowana) 250g jabłka 1200g (już obrane i pokrojone) ok 6 większych sztuk brzoskwinie 1 sztuka, 120g laska wanilii 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo dla chcących dosłodzić jabłka proponuję miód czy syrop klonowy Jabłka myję, obieram, odkrajam część do wykorzystania i ścieram na małych oczkach za pomoca robota kuchennego. Brzoskwinię kroję na małe kawałki. Kasze jaglaną przelewam zimną wodą,  następnie płuczę

IzaGotuje
Włoski likier czekoladowy – jak przyrządzić? 269

cukru szklanka wody łyżeczka ekstraktu waniliowego Przyrządzanie: Wódkę i wiórki czekoladowe wymieszać w szczelnym naczyniu, wstrząsnąć i odstawić na tydzień. Po tym czasie, zagotować wodę i dodać cukier. Kiedy syrop przestygnie dodać go do naczynia z czekoladą i wódką i pozostawić na kolejny dzień. Przed podaniem odcedzić wiórki

Bon Ton Italia
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 360

łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich) Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy. Dip gotowy :) Podsumowując... danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, ale zdecydowanie ożywia i odświeża

Jedzeniomania
Przecier truskawkowy z serkiem tofu, nutką kokosa i czekolady 152

truskawek 150 g serka gładkiego tofu 3/4 gorzkiej czekolady lub 3-4 duże łyżki nutelli  (wersja dla spożywających mleko) 4 duże łyżki mleczka kokosowego syrop z agawy (jeśli ktoś potrzebuje dosłodzić) Przygotowanie (7 minut): - truskawki kroimy i miksujemy  - serek tofu kroimy i miksujemy z mleczkiem kokosowym i rozpuszczoną czekoladą / nutellą

Pora na pora i pomidora
Woda limonkowa z nasionami chia - meksykański energy drink 159

składniki i pobudzić organizm? Odpowiedź to woda limonkowa z nasionami chia. Na dodatek idealne podczas diety - nasionka spęcznieją w żołądku powodując uczucie sytości. Składniki: 1/2 limonki 1 łyżka syropu z agawy lub golden syrup'u 2 łyżki nasion chia

Pora na pora i pomidora
Twarożek z orzechów nerkowca 146

więcej roślin.  Książka godna polecenia. Składniki: 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3-4 łyżki mleka (użyłam krowiego, w oryginalnym przepisie jest roślinne) 3-4 łyżki soku cytryny 1 łyżka syropu klonowego  Dodatkowo: garść truskawek (lub inne owoce) Nerkowce zalać zimną wodą i na noc wstawić do lodówki. Następnego dnia odcedzić wrzucić do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami

Delicious Titbits
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 157

wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut. MUS BRZOSKWINIOWY: - 2 łyżki masła - 6 łyżek syropu z brzoskwiń - 2 połówki brzoskwiń - 2 łyżeczki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej śmietany - łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku. Brzoskwinie blendujemy. Masło, cukier i sok podgrzewamy do połączenia składników

MamaOskarka
Piernik z marcepanem i powidłami 432

Obie mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie ). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć

królestwo garów
Brzoskwiniowy błyskawiczny deser 157

marnowania produktów. Z pozostałości w lodówce powstał oto taki pyszny i błyskawiczny deser. 1 szklanka pokrojonych biszkopcików 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 4 połówki brzoskwiń w syropie 3 łyżki startej czekolady Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (dzielimy na dwie porcje – jedną mniejszą, drugą większą). Połówki brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę (dzielimy na dwie porcje

VioletoweKucharzenie
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 220

około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Hawajska (for) Margherita, kebab-gyros i wiejska przyjemność, czyli kolejne święto pizzy pod naszym dachem ;) 170

tradycyjna pizza wiejska - ogórek kiszony, cebula, kiełbasa, odrobina chili mielonego, zioła prowansalskie pizza Gyros - mięso mielone, papryka żółta, papryka czerwona, cebula, chili pizza hawajska - posiekana polędwica, kawałki ananasa z syropu (nie zakupiliśmy świeżego niestety), bazylia, zioła prowansalskie. Gotowe pizze odstawiamy na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia ciasta. Pieczemy w temperaturze 215 stopni - 8 minut na dolnym ruszcie, kolejne

Kuchnia po mojemu
Delikatna ryżanka, czyli nieefektowna zupa efektywna na problemy żołądkowe 463

szczegóły na szczęście Synek łagodnie sprawę przechodzi. Ma apetyt, pije i nie wymiotuje, czyli ryzyko odwodnienia minimalne. Aby szybciej uporać się z tym dziadostwem kupiliśmy lekarstwa (węgiel w syropie i Lacidofil). Przede wszystkim jednak wprowadziłam Synkowi dietę totalnie lekkostrawną i bez-mleczną (no... prawie - bo bez wieczornego "mlesia" to nie da rady). Jej głównym składnikiem jest ryż. Na śniadanie

Kuchnia po mojemu
Egzotyczna pierś w owocach i żurawinie. Odświętny obiad dla Mamy - Kuracjuszki. Słodko i pikantnie ;) 168

tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę"  nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem. Kroimy do niego po trochu owoców i podlewamy odrobiną syropów. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa - bez jego odwracania. To Mama pierwsza zaserwowała to danie mi i moim przyjaciółkom - na moje osiemnaste urodziny. Kiedy to było? Nie pamiętam ;) ale pamiętam

Kuchnia po mojemu