kawowe, z owoców egzotycznych, kokosowe czy biszkoptowe. Często mają dodatkowo jakieś cukierki, kuleczki, draże i kawałki czekolady. Warto przyjrzeć się składom - jogurty owocowe są bowiem porządnie nafaszerowane cukrem i syropem gluozowo-fruktozowym (który jest jeszcze bardziej szkodliwy). Zawierają mnóstwo barwników, aromatów, za to owoców - jak na lekarstwo... Najbezpieczniej wybierać te z kawałkami owoców - wtedy mamy świadomość, że chociaż leżały obok
Katsuumiwyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i układamy na durszlaku lub sicie, by ociekły z nadmiaru płynu. Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem i żółtkami, a następnie dodajemy budyń i stopniowo zmielony twaróg. Miksujemy
Smakowy RajMasa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować
SzczyptaSmaQlunch. Działamy z zapiekankami. Jak je przygotować? -kilka kromek chleba; u mnie sojowo-dyniowy z pestkami dyni -plastry szynki pokrojone -żółty ser posiekany na grubych oczkach -żurawina moczona w syropie wiśniowym -ząbek czosnku -majonez -śmietanka 30% -sól, pieprz Ser łączymy z szynką, umieszczamy na chlebie i zapiekamy w piekarniku około 8 minut w funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni. Posiekaną
BaRepasrozpływa... Na przepis trafiłam na blogu Twardy Szparag i po prostu musiałam ją przygotować. Od siebie dodałam odrobinę owocu granatu i listki melisy. Świetnie komponuje się także z dodatkiem syropu malinowego. Zdjęcia uzupełnię jutro, teraz zależy mi na dołączeniu jeszcze do akcji "Różowy Tydzień". Pamiętajmy, jak pisze organizatorka akcji, "(...) nie jesteśmy kuloodporne. Nie da się być superwoman, warto pamiętać
Pełny talerzgrubym dnem wymieszać szklankę wody z cukrem. Dodać odcedzoną skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 45-60 minut, aż większość wody wyparuje i powstanie gęsty syrop, a skórka będzie miękka i szklista. Skórki rozłożyć na kratce, odstawić na kilka godzin do wyschnięcia. Suche pokroić w kostki. Przechowywać zamknięte w słoiczku. Smacznego
Pełny talerznaturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go włączyć do jadłospisu już od rana. Całość u nas uzupełniły jagody, ale możecie wybrać inne owoce i jogurt, bardziej światowo syrop klonowy lub lokalnie cudowny płynny miód. ;) Składniki na ok. 20 placków: 2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki cukru
Pełny talerzschłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem (ok. ¼). Ułożyć drugi blat, nasączyć, posmarować
Pełny talerzwłóż do rondelka pestki granatu i podlej kilkoma łyżkami wody. Wsyp cukier lub inny słodzik i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotuj przez ok. 10 minut, aż pestki puszczą sok, zaś syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Łukasza
Chilli Czosnek i Oliwapieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek proszku cappuccino Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt: białka ubijamy
Kuchnia domowa Anischłodzić w lodówce. Gdy panna cotta stężeje - wyjąć ją z foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). Ewentualnie polać owocowym syropem lub ozdobić owocami. Od razu podawać
Ugotować140g masła 1 żółtko skórka starta z połowy pomarańczy 3 gorzkie czekolady 6 połówek brzoskwiń w syropie 280g kremówki 2 jajka 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiać dodać masło
Amatorka kuchennamalinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok, maliny się rozpadną a syrop owocowy znacznie zgęstnieje. 3. Dodajemy do owoców rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy od czasu do czasu. 3. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i czekamy aż napęcznieje- zajmie to kilka
KreatywnePinypieczenia i miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Do miski przekładamy
Smakowite Daniaczarnej porzeczki - 1.5 filiżanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej) - opakowanie proszku do pieczenia - 1/3 filiżanki oleju - 1/3 filiżanki cukru - 4 jajka - kawałek startego imbiru plus 2 łyżki syropu imbirowego - 3 jabłka (pokrojone na kawałki) W garnku podgrzać sok, kakao, olej i cukier aż powstanie jednolita masa. Całość ostudzić, dodać jajka, imbir, mąkę i proszek. Wymieszać. Przenieść do formy
Szybko Tanio Smacznie