syrop - 6989 przepisów (strona:384/466)

Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 233

przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem . Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia.  Po lekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki  ananasa w syropie kawowym , jaki otrzymałam od pani Moniki ze sklepu  Anielskie Przysmaki . Polecam Wam spróbowanie tego ananasa, ma ciekawy smak, jest bardzo słodki i pięknie pachnie kawą. Przyznam się, że kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 435

tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu,  z dwóch stron na rumiany kolor. Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki ,  1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1240

się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :) Sos słodko-kwaśny: 1 duża puszka ananasa w syropie , 3 średnie marchewki ,  1/2 małej papryki pomarańczowej , 1/2 małej papryki czerwonej , średnia cebula , 4-5 łyżek oleju , pół szklanki gęstego soku pomidorowego , sól do smaku, mielony imbir - do smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 328

łyżeczki cynamon 0,5 łyżeczki Zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej lub jaglanej. Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant. Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru. Przygotowanie: Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście

głodny alergik
Konfitura z czerwonej cebuli 151

doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie. Składniki: 500 g czerwonej cebuli 500 g cukru 100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot lub Cabernet Sauvignon) 50 ml octu

Food Square
Owsianka z amarantusa z suszoną morelą, daktylami, żurawiną i pistacjami 200

osób): 1/2 szklanki płatów z amarantusa (polecam użyć również komosy ryżowej) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu) laska cynamonu (lub wanilii) kilka suszonych moreli kilka suszonych daktyli garść suszonej żurawiny garść siekanych, niesolonych pistacji świeże owoce (ewentualnie, do dekoracji) Przygotowanie: Do garnka wrzucamy laskę cynamonu, zalewamy

Food Square
Sticky buns z bananem i masłem orzechowym 216

wysmarowania formy) 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 60 ml mleka szczypta soli morskiej 2 łyżki masła orzechowego  z kawałkami orzechów Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Nadzienie: 3-4 banany 200 g mieszanki

Food Square
Wegańskie ciastka owsiane z żurawiną, pistacjami i daktylami 212

płatków owsianych 1/2 szklanki mąki z kaszy jaglanej* 1/2 szklanki mąki z nasion słonecznika* 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżeczki lnu złocistego, mielonego 2-3 łyżki melasy z karobu, syropu z agawy, miodu lub innego słodu 1 szklanka gęstego mleka ryżowego** lub mleka kokosowego 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 2 garści suszonej żurawiny 2 garści pistacji, posiekanych 2 garści daktyli

Food Square
Sałatka z bobu, kaszy gryczanej i daktyli 208

gryczanej 100 g drylowanych daktyli 50 g pestek dyni, podprażonych na patelni sok z 1 limonki 1 papryczka chili, drobno posiekana 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo innego słodu) 1 łyżka octu ryżowego sól Przygotowanie: Bób i kaszę gryczaną ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Bób wyłuskać i wymieszać z kaszą, daktylami

Food Square
Kostka arbuzowo-jogurtowa 203

Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy. Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru kilka łyżek wody Wszystkie składniki zagotować,  a następnie nasączyć nimi biszkopt. Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki

Food Square
Kokosowy pudding chia 291

uzależnia! :) Składniki  (na 4 porcje) : 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki) Przygotowanie: Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie

Food Square
Pudding z tapioki z korzennym musem dyniowym 195

łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii Korzenny mus dyniowy: 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt

Food Square
Nalewki cioci Celinki 245

zlewamy alkohol a do pozostałych owoców wsypujemy cukier i stawiamy     w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru.Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem.    Uzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem.    Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji. NALEWKA MALINOWA -1 litr dojrzałych malin -0,75 kg cukru

Maminek kulinarny
Ciasteczka z wisienką 212

które rozpływają się w ustach. Składniki: -kostka margaryny -1,5 szklanki mąki ziemniaczanej -10 łyżek mąki pszennej -0,75 szklanki cukru pudru -kilka kropli aromatu śmietankowego -drylowane wisienki z syropu    Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej oraz aromat. Dokładnie miksujemy.    Dodajemy resztę mąki pszennej i ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy

Maminek kulinarny
Jabłecznik 221

Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym  wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.    Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka.    Przykrywamy je pozostałymi tartymi jabłkami. Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta.    Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny