znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki dżemu wiśniowego2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu)1/2 szklanki cukruszczypta soli2 jajka1 niepełna szklanka mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób wykonania:1. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać
Kuchnia domowa Anipodanej ilości składników otrzymacie około 220g kremu. Wartość kaloryczna na 100g to 481kcal w tym 11,6g białka, 40g tłuszczu i 27g węglowodanów.SKŁADNIKI:140g orzechów laskowych40g miodu lub syropu z agawy10g kakao100ml napoju sojowego bez cukruPRZYGOTOWANIE:Orzechy zmielić w blenderze na gładką masęDodać pozostałe składniki i mieszać do połączeniaPrzygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówceKrem w lodówce
peanutbuttermonsterwanilii (lub cukier waniliowy BIO)szczypta soli3 łyżeczki agar agar (w proszku, jak żelatyna)Biały krem:1 szklanka orzechów nerkowca BIO1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego BIO100ml wody5 łyżek syropu klonowego BIO1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)Dodatkowo:kakao do posypania Spód:1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Następnie dokładnie osączyć. 2. Orzechy
Mała Cukierenkawyłożyć na ruszt i grillować w sumie 10 minut obracając co 2 ½ minuty. W międzyczasie pozostałą marynatę podgotować na wolnym ogniu z dodatkiem łyżki masła, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Filety podawać na gorąco bezpośrednio z grilla z łyżką cytrusowego sosu. Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowane filety z okonia z cytrusową
naRuszcieprzygotowywania mleka?Oto kilka prostych propozycji:* jako słodkie smarowidło do chociażby naleśników- z dodatkiem Waszego ulubionego słodu i cynamonu* wraz ze zmiksowanymi/całymi owocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser* oraz dzisiejsza propozycja- twarożek.* pulpa migdałowa* jogurt naturalny- 150ml* rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże)* szczypiorek* sok z cytryny- odrobina* pieprz i sól* skórka
Kraina Miodem Płynącaadvocat- 250 ml* kakao- 2 łyżki* proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki* laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu)* sól- szczypta* wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie)Dodatkowo:* masło- do posmarowania blachy* kasza manna- do obsypania* czekolada- 80 g Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Wiśnie odsączyć i osuszyć.Masło ubić na puszystą masę z cukrem, szczyptą
Kraina Miodem Płynącazrobic to palcami,uwalniajac je z bialej oslonki.Na dnie pucharkow ulozyc ciasteczka,nastepnie jogurt chalwowy,na koniec zamarynowane truskawki i peski granatu.Przed podaniem deser schladzic w lodowce.Dodatkowo polalam calosc syropem z granatu.Nie jest to jednak konieczne. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!otrzymamy jednorodna pulpe owocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale szumowiny.I tak przez 3 kolejne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można częściej piec makowce.Wcześniejsze gotowanie maku i mielnie to byly tortury jak dla galerników.Natomiast maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam.Tam nawet zamiast cukru jest sam syrop glukozowo-fruktozowy.Przepis,z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego stolu" Marka Lebkowskiego.Polecam!Składniki na ciasto:500 g mąki250 g mleka70 g masła70 g cukruszczypta soli1 łyżka cukru waniliowego1 paczuszka suchych drożdży
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac odrobine wody wiecej. Dodatek miodu spowodowal jednak,ze polewa do konca nie stwardniala.Mysle,ze dodatek miodu moznaby opuscic,bo sernik jest naprawde slodki.wystudzony sernik posmarowac polewa czekoladowa,boki syropem z agawy i obsypac krokantem orzechowym.Przed podaniem schlodzic w lodowce,najlepiej przez cala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!galaretke z chia zblendowac na gladka mase .Do masy dolozyc kokos i kakao.Zblendowac powtornie.Skosztuj,jesli deser jest za malo slodki pomimo slodyczy z suszonych owocow,dodaj miodu lub syropu z agawynapelnic deserem pucharki.Przed podaniem schlodzic w lodowceUwagi:uzylam galaretki z chia przygotowanej na wodzie,poniewaz taka galaretke mozna dluzej przechowywac w lodowce.Jesli przygotowujesz porcje tylko do deseru i zuzyjesz calosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!letnie upaly.Po wypiciu koktajlu orzezwiajacy i chlodzacy posmak miety bedzie Ci jeszcze dlugo chlodzil.Po prostu sprobuj!Skladniki:500 ml kefiru250-300 g truskawek1 banan1-2 lyzki miodu (uzylam syropu jablkowego)2 kapsle kardamonukilka galazek mietyWykonanie:umyc i odszypulkowac truskawkiutluc w mozdziezu kardamon.Odrzucic lupinki i zmiazdzyc male czarne ziarenka kardamonuumyc i oskubac z listkow lodyzki mietywszystkie skladniki umiescic w kielichu blendera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostketruskawki umyc i oberwac szypulki i pokroic w cwiartkidekoracyjnie ulozyc na talerzykachwycisnac sok z limetki.Sok wymieszac z miodem i posiekana mietachipsy kokosowe uprazyc na suchej patelniowoce polac przygotowanym syropem i posypac chipsami kokosowymi podawac mocno schlodzona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni