syrop - 6989 przepisów (strona:401/466)

Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem 180

cukier się skarmelizuje. Wtedy wrzucamy do niego owoce w kawałkach, mieszamy i gotujemy do momentu kiedy sok z owoców delikatnie odparuje i otrzymamy owoce w karmelowym syropie. Patelnię zdejmujemy z kuchenki, studzimy i wkładamy do lodówki. Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na puszystą masę. Następnie dolewamy mleko i chwilę miksujemy, po czym miskę wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 636

były mniej więcej 3 takie same placki.  Poncz:   W garnuszku gotujemy wodę z cukrem i cukrem wanilinowym tak aby powstał syrop, jak ostygnie łączymy z whisky. Poncz dzielimy na 3 części aby nasączyć starannie każdy biszkopt. Masa: Ubijamy śmietanę na sztywno dodajemy śmietan fix  i serek mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy

Niezły Młynek
Zupa cebulowa z ziemniakami 250

znalazł- przez wieki doceniana przez żeglarzy, ze względu na zawartość witaminy C i traktowana przez nich jako skuteczny lek przeciw szkorbutowi. A dzisiaj podajemy często ją w postaci syropu który wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami i grypą. Polecam- jest przepyszna i syta, a w zimowe wieczory z pewnością nas rozgrzeje. Zaczynamy: Składniki: 6 cebul czerwonych 2-3 cebule biale

Smaki Edyty
CIASTO Z KASZY MANNY BEZ PIECZENIA. 1353

paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 80-90 g masła 1/3 laska wanilii 2 galaretki brzoskwiniowe  650ml wrzątku puszka brzoskwiń w syropie lub 4-5 świeżych Rozpuszczam galaretki w 650ml wrzątku. Odstawiam, by wystygła. W garnku zagotowuję mleko z masłem i wanilią (wydłubane ziarenka oraz łupinki). Kiedy zacznie wrzeć - uwaga, by nie wykipiało

W kuchni Karmel-itki
Miodówka 134

herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko zrumienić w garnku , wlać do tego szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczy i zagotować Po zagotowaniu syrop zszumować i ostudzić Kawę wymieszać z gałką muszkatołową i parzyć przez 5 min..  Po tym czasie ostudzić i przecedzić Do miodu wlać kawę, spirytus i rum Przelać

Proste Potrawy
Konfitura z czarnej porzeczki 184

wsypałam osączone owoce i wymieszałam, zagotowałam na ostrym ogniu (pilnować, by nie wykipiały) i natychmiast wyłączyłam ogień Po 10 min. znów postawiłam garnek na ogniu i zagotowałam owoce w syropie, po zagotowaniu zaraz zestawiłam z ognia Po 10 min. ponownie zagotowałam konfiturę i natychmiast zestawiłam z ognia ( w sumie 3 razy ) Po ostatnim chwilowym zagotowaniu odstawiłam garnek z owocami

Proste Potrawy
Bananowy Naleśnik 232

nika smarujemy mas ą i sk ł adamy: najpierw dwa boki a nast ę pnie rolujemy do ko ń ca…tak jak na krokiety;) I dekorujemy, ja wybraalm syrop z malin i czekolade rozpuszczoną w kąpieli czekoladowej

NaKońcuJęzyka
Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny 2944

imbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty: Neera  – naturalny syrop detoksykujący na bazie kanadyjskiego klonu i palm azjatyckich. Spirulina  – wyjątkowo odżywcze algi morskie, bogate źródło białka, betakarotenu i aminokwasów, przyswajalność na poziomie 85-95%! Chlorella  – glony o silnych

NaKońcuJęzyka
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 253

część (wg uznania) 1/2 szklanki masła, posiekanego na małe kawałki (125g) 2 żółtka farsz: 1/2 szklanki kaszy perłowej (100g) szczypta soli 1 szklanka mleka (250ml) 1 laska wanilii lub syrop 4 łyżki stołowe cukru kryształu 4 żółtka 500g śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia

Gorący kąsek
Jabłka w karmelu do słoików 420

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze jabłka do słoików na zimę. Kawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post

Marta Gotuje
Drink z rumem! 153

SKŁADNIKI: - 2x 50 ml rumu kokosowego - 100 ml cydru (jabłko na miodzie) - plaster pomarańczy - plaster cytryny - mięta - melisa świeża - kilka kropel syropu klonowego Mega orzeźwienie! Buuuziaki

SMYKWKUCHNI
Powidła śliwkowe w trzech odsłonach 197

niewielkim ogniu. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i to właściwie tyle. Na razie nie musimy mieszać. Czekamy, aż całość zacznie się gotować. Początkowe etapy przygotowywania powideł Dopiero kiedy powstały syrop zacznie gęstnieć, a owoce będą się powoli rozpadać musimy bardziej uważać. Wtedy trzeba co jakiś czas mieszać, żeby owoce nie przywierały do dna, bo mogą się łatwo przypalić. Powidła są gotowe

Ratunku obiad
Ciasto z masą jabłkową 285

biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Pancakes 177

olej. Staramy się, aby nie było grudek. Smażymy pancakes na małej patelni na odrobinie oleju. Podajemy od razu z owocami, dżemem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, a najlepiej smakują z syropem klonowym. Smacznego

Salonik smaków
Sorbet truskawkowo-jagodowy 175

szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny w wersji "dla dorosłych" można dodać łyżkę wódki :) PRZYGOTOWANIE   Wodę z cukrem zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 minut mieszając. Do otrzymanego syropu wrzucamy owoce , sok z cytryny i ,ewentualnie, alkohol. Miksujemy. Schłodzoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Co 30 minut  blendujemy by rozbić tworzące się  kryształki lodu. Powtarzamy

Moje Kuchenne Rewelacje