syrop - 6989 przepisów (strona:408/466)

Pancakes - amerykański naleśnik w polskiej wersji. 175

Smażymy na suchej patelni. Z obu stron - obracamy naleśnika, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Można podawać z miodem, z dżemem no i oczywiście z syropem klonowym i w ogóle z czym sobie tylko zamarzymy ;) Smacznego!!! I jeszcze... Nutka... Moja ulubiona... ostatnio... Przepis dodaję do akcji: Placki, placuszki, pancakesy

Miksturownik
Jaglane babeczki na mleku kokosowym 183

szklanki, czyli 100 g  kaszy jaglanej 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki ksylitolu 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki malin miód - w oryginale był syrop klonowy Kaszę przelałam wrzątkiem, zalałam mlekiem, dodałam 1/2 szklanki wody i ksylitol i zagotowałam. Gotowałam na niewielkim gazie do miękkości, czyli mniej więcej 20-25 min. Kasza całkowicie wchłonęła płyny. Gdyby

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 272

Znajdziecie u nas m.in. herbatę zieloną, czarną, białą, czerwoną, żółtą, pu-erh, herbatę ajurwedyjską, kwitnącą, yerba mate, rooibos a także kawę naturalną i aromatyzowaną. Dla lubiących słodkie dodatki, smaczne syropy, przyprawy, cukier i przetwory. Oferujemy ceramikę i akcesoria niezbędne do przygotowywania naparów. Na życzenie Klienta, herbaty, kawy i rarytasy z naszego sklepu pakujemy w ozdobną folię oraz realizujemy zamówienia

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 196

więcej: sok z 2 pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 1/4 kostki masła Masło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - p odgrzewać aż cukier się rozpuści. Na wrzący syrop kłaść naleśniki i sma żyć, aż się skarmelizują. Polać czekoladą. Ewentualnie pola ć koniakiem i podpali

kolorowotorcikowo
Ciasto kokosowo-rabarbarowe 230

Składniki: około 300 g rabarbaru 1,5 szkl wody 3/4 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na kawałki. Wrzucić do syropu - gotować 3-4 minuty. Odsączyć. Ciasto: 200g mąki 60 g wiórek kokosowych, np KRESTO 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szkl cukru 90 ml oleju 60 ml jogurtu naturalnego 60 ml napoju

kolorowotorcikowo
Marcepanowe ciasto z rabarbarem 188

proszku do pieczenia * 50 g mielonych migdałów * otarta skórka z 1/2 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki mleka ponadto: 3-4 szt. rabarbaru 2 połówki brzoskwini z syropu cukier puder do posypania WYKONANIE:  Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić w kawałki grubości około 2 cm. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy

kolorowotorcikowo
NAJLEPSZE CIASTO BANANOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 843

160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie) + 1 łyżka do posypania

Smaczne Zdrowe
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 250

mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy. Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. U mnie jeszcze dodatkowo z ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone  na odrobinie masła. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 201

łyżeczka musztardy Dijon   - 1 łyżeczka musztardy francuskiej   - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego   - 6-12 łyżek oliwy z oliwek*   - świeżo mielony pieprz   - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać z sosem w misce

Smaczne Zdrowe
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 176

zastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy) - 30g siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać. Dodać mąkę, semolinę

Smaczne Zdrowe
Panna Cotta klasyczna 220

się oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika , czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort śmietankowy z brzoskwiniami 276

śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki

Ala piecze i gotuje
Sos pomarańczowy 232

Masło dajemy do rondla i wsypujemy cukier, całość gotuję aż zacznie się karmelizować. Wlewam sok z pomarańczy i odrobinę wcześniej startej skórki i całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem

Mechanik w kuchni
Dietetyczny deser na kefirze 391

zdrowym produktem mlecznym. Ja regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, gdyż ma przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze, czy Deser z galaretkami na kefirze (light) Ten dietetyczny deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem truskawkowy niskosłodzony 306

jakiś czas mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, aby dżem się nie przypalił. Gotujemy tak długo aż truskawki zrobią się prawie przezroczyste, nie mogą jednocześnie się rozpaść, a kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk krzepnie, nie rozpływając się. Mi zajęło to 1,5 godziny. Kolor dżemu zrobił się dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię