syrop - 6989 przepisów (strona:408/466)

Chlebek bananowy z gruszką *BEZGLUTENOWY* 184

roku! :) Składniki: 1 duży dojrzały banan 1 jajko 4 łyżki maki kukurydzianej 1/2 proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego cynamon 1 gruszka (u mnie w syropie) Sposób przygotowania: Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wpijamy jajko, obranego i pokrojonego banana i pozostałe składniki (oprócz gruszki). Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszkę i mieszamy

Truskawkowa Fiesta
Grahamki 221

lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki

Poezja smaku
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 222

ułożyłem na talerzu. Uduszone filety z gęsi pokroiłem w niezbyt grube plastry - pod lekkim skosem i również umieściłem na talerzu. Całość polałem sosem karmelowo - balsamicznym, który powinien mieć konsystencję syropu - w razie gdyby sos nadmiernie zgęstniał należy go ponownie podgrzać.   Do gęsi świetnie pasowało białe wytrawne wino

Wyprawy kulinarne
Cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu 181

rozpuszczenia. Po jego rozpuszczeniu dodałem do niego 4 łyżki stołowe octu balsamicznego i całość podgrzewałem, aż do całkowitego rozpuszczenia się powstałego karmelu w occie, co spowodowało uzyskanie konsystencji gęstego syropu. Po wyjęci cukinii z piekarnika skropiłem je otrzymanym sosem octowo-karmelowym. Podałem z czerwonym winem

Wyprawy kulinarne
Smażone banany w stylu kubańskim 219

cynamonu i roztartymi na proszek goździkami. Po chwili dodałem również rodzynki wraz z rumem. Banany przewróciłem na drugą stronę. Całość podgrzewałem, aż do zredukowania się sosu i uzyskania konsystencji syropu. Banany powinny zachować swój kształt, natomiast kawałki mango powinny lekko się rozpadać. Na talerzyki deserowe wyłożyłem po gałce lodów waniliowych. Koło lodów ułożyłem kawałki bananów i całość skropiłem sosem wraz

Wyprawy kulinarne
Kruche ciasto przekładane malinami 210

części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.  Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy

Gorący kąsek
Aronia z gruszkami i jabłkami do mięsa 200

owoców aronii 1 kg jabłek 1 kg gruszek 0.7 kg cukru  1 szklanka wody Wykonanie: Owoce aronii zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 godz. W garnku przygotowujemy syrop z wody i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy pokrojone w ósemki gruszki a po 5 minutach smażenia jabłka pokrojone w kostkę (przez cały ten czas owoce mieszamy aby nie przywarły

Gorący kąsek
Sałatka z dynią, jarmużem i nerkowcami 182

garść nerkowców Felix   sól, pieprz olej lub oliwa      na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżka miodu, syropu z agawy sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Dynię wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posolić i popieprzyć.  Piec

Sto kolorów kuchni
Makaron w sosie pomidorowym z brzoskiwniniami 215

Makaron nastawiamy w posolonej wodzie. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy, a soku nie wylewamy bo będzie nam potrzebny. Na patelni topimy trochę masła i dodajemy około 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń i słoiczek przecieru pomidorowego. Gdy wszystkie składniki się połączą, wrzucamy brzoskwienie i fasole ( Fasole warto wcześniej przepłukać pod bierzącą wodą by oczyścić ją z płynu w którym byla

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 175

lodówki. Brzoskwinie wyciągamy z puszki zostawiając sok. Dzielimy je na dwie części. Jedną połowę kroimy w kostkę, a drugą w paski. Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów. Do szklanki nalewamy ¾ syropu z brzoskwiń i dopełniamy wodą. Wykonanie tortu Jedne z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 powstałego soku. Krem z Milky Way mieszamy z brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Połowę kremu

Kolizje Smaków
Panforte - włoski piernik 570

historii, okrytej wieloma legendami, które dodają mu magicznej otoczki:) Panforte do bogaty, bardzo słodki piernik, a właściwie dość miękki nugat. Orzechy i owoce zatopione są tu w miodowo-cukrowym syropie, wzbogaconym aromatem korzennych przypraw. Gotowe ciasto jest lepkie i ciągnące, co może nie przypomina tradycyjnego piernika, natomiast jego smak jest w 100% piernikowy. Reasumując, panforte to taka piernikowa krówka-ciągutka

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 189

jajkiem.  Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż się zezłoci. W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę cukru pudru z 1 łyżeczką wrzątku i posmaruj takim syropem wierzch ciasta - dzięki temu jego powierzchnia będzie się ładnie błyszczeć. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika jeszcze na 1 minutę. Odstaw do ostygnięcia (ciasto opadnie w tym czasie). Galette

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 248

główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 161

delikatnie wymieszać.  Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać.  Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.  Podawać z miodem, syropem z agawy i borówką

Sto kolorów kuchni
Sorbet brzoskwiniowy 247

sokiem z cytryny, wystudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus. Białko ubić na sztywno. Zmiksowane owoce połączyć z wystudzonym syropem, na koniec delikatnie wmieszać białko. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika. Przez najbliższe 4 godziny co 30 minut masę dokładnie wymieszać. Następnie mrozic jeszcze 10 godzin

Monia miesza i gotuje