syrop - 6989 przepisów (strona:400/466)

Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 154

chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny: Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z upieczonymi ziemniakami. Smacznego

Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 152

której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą. Smacznego

Oryginalny smak
Sos karmelowy 154

ustawić ogień na najmniejszy i dolać śmietankę (uważać bo będzie pryskać!). Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Dodać masło i szczyptę soli. Gotować kilka minut, do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy sos karmelowy przechowywać w lodówce (po schłodzeniu trochę zgęstnieje). Smacznego

Oryginalny smak
Muffinki dyniowe z aromatem imbiru 140

dodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki. Smacznego

Oryginalny smak
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 152

małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Sos pomarańczowy: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu. Gotowym sosem pomarańczowym polewamy racuszki. Smacznego

Oryginalny smak
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 276

ciemny biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia : ok 3/4 szkl herbaty syrop z brzoskwiń (z puszki) Pozostałe składniki : dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza) dżem porzeczkowy  2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki 30% 1 śnieżka w proszku 1 śmietan

charlotte gotuje
Tort Marcello 682

boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego

charlotte gotuje
Domowa skórka pomarańczowa 251

małego garnka dodajemy cukier i około 1/3 szklanki wody. Gotujemy 15 min mieszając od czasu do czasu. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona gęstym cukrowym syropem. Gorącą skórkę pomarańczową przekładamy do dokładnie wymytych i wysuszonych słoiczków (np. po przecierze pomidorowym). Po kilku minutach powinniśmy usłyszeć charakterystyczne "pyknięcie" - znak, że słoiczek się zamknął i można bezpiecznie przechowywać

Ciastkozercy
Czekolada plastyczna - zrób to sam 439

jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej

Ciastkozercy
Mus z białej czekolady 166

spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą. W rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Do syropu włożyć połamaną czekoladę i rozpuścić. Trochę przestudzić. Dodać żółtko i utrzeć. Ostudzić. Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć

Kulinarny karnet Christophera
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 187

bezglutenowego) / MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI - ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg - masło 0,5 kostki - cukier, szklanka - jajka. 3 - budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego) - wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe  - cukier wanili(n)owy, 1 /BEZA - białka, 2 - cukier, do smaku /KRUSZONKA - mąka kokosowa , pół szklanki - masło, pół kostki - cukier, pół szklanki WYKONANIE: /CIASTO: masło wrzucamy

Wypisz Wymaluj
Smaki Indii: Mango Lassi i kilka słów o mango 196

Składniki (dla dwóch osób): 1 dojrzałe mango 1 mały jogurt naturalny lub grecki 1/2 szklanki lodu 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru drobnego liście mięty do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Mango obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera

Tajskie smaki
Wygraj Delicious Titbits Box 2014 111

założenia bloga Delicious Titbits :) W związku z tym wpadłam na pomysł okolicznościowego konkursu, który niniejszym ogłaszam :) Nagrodą w konkursie jest prezentowany na zdjęciu zestaw , na który składają się:   Syrop (miód) z mniszka lekarskiego czyli tzw. miodek majowy   Nalewka z kwiatów czarnego bzu   Nalewka z czarnych porzeczek i 3 malin   Kakaowe powidła śliwkowe   Dżem z czarnej

Delicious Titbits
Sałatka z kaszą pęczak na słodko 173

wartości odżywczych ponieważ jest tylko minimalnie przetworzona . Wspomaga nerki i proces mineralizacji kości . Zapraszam :) Sałatka owocowa z kaszą pęczak Składniki ; około 2 szkl kaszy pęczak 1/ 2 brzoskwinie w syropie 1 banan 4 łyżki jogurtu brzoskwiniowego 1 cukier wanilinowy suszone owoce kandyzowane ; - malutka garstka suszonych bananów - malutka garstka suszonych moreli - malutka garstka kokosu w kosteczkach - malutka garstka suszonego ananasa, suszone

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania