foremkach o długości 20 cm, trzeci chlebek wyrastał w koszyku o średnicy 20 cm. Zamiast ziaren pszenicy można oczywiście użyć ziaren żyta lub orkiszu. W oryginalnym przepisie zastosowano syrop słodowy, z jego braku zastąpiłem go miodem. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na dwa bochenki): 380 g pâte fermentée razowego 240 g mąki
Grahamka, weka i kajzerkaskonów z St.Andrews, Edynburga i Arbroath : Zwykle przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej śmietany. Jeśli
Grahamka, weka i kajzerkaStudzimy. Do miski wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu. Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa
Moje Kuchenne Rewelacjeprov. di Siracusa tak mają. Podczas gdy na Etnie snieg leży przez cały niemal czas. Ja herbaty nie słodziłam białym cukrem, jak zdrowo to do samego końca. Posłodziłam ją syropem trzcinowym. Następnie dodałam kilka kropel LIMMI. Zamknęłam oczy i.... przenioslam się na moja Sycylię, gdzie niebo błękitne, morze przeczyste i soczyste cytryny ! Wpadnijcie na stronę INDEX FOOD również
Z Kuchni Do Kuchnichrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny: Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem balsamicznym. Podajemy z upieczonymi ziemniakami. Smacznego
Oryginalny smakktórej smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą. Smacznego
Oryginalny smakustawić ogień na najmniejszy i dolać śmietankę (uważać bo będzie pryskać!). Mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Dodać masło i szczyptę soli. Gotować kilka minut, do uzyskania konsystencji syropu. Gotowy sos karmelowy przechowywać w lodówce (po schłodzeniu trochę zgęstnieje). Smacznego
Oryginalny smakdodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki. Smacznego
Oryginalny smakmałym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor. Sos pomarańczowy: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu. Gotowym sosem pomarańczowym polewamy racuszki. Smacznego
Oryginalny smakciemny biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia : ok 3/4 szkl herbaty syrop z brzoskwiń (z puszki) Pozostałe składniki : dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza) dżem porzeczkowy 2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki 30% 1 śnieżka w proszku 1 śmietan
charlotte gotujeboki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego
charlotte gotujemałego garnka dodajemy cukier i około 1/3 szklanki wody. Gotujemy 15 min mieszając od czasu do czasu. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona gęstym cukrowym syropem. Gorącą skórkę pomarańczową przekładamy do dokładnie wymytych i wysuszonych słoiczków (np. po przecierze pomidorowym). Po kilku minutach powinniśmy usłyszeć charakterystyczne "pyknięcie" - znak, że słoiczek się zamknął i można bezpiecznie przechowywać
Ciastkozercyjest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej
Ciastkozercyspirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą. W rondelku podgrzewać wodę z cukrem, aż do jego rozpuszczenia. Gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Do syropu włożyć połamaną czekoladę i rozpuścić. Trochę przestudzić. Dodać żółtko i utrzeć. Ostudzić. Śmietankę lekko ubić, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy. Przełożyć
Kulinarny karnet Christophera