włoski chleb z Como jest wart aby go upiec nie raz… :)!Włoski chleb z Como (Pane di Como)Składniki (na 2 bochenki):Zaczyn:1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu)1/3 szklanki ciepłej wody2/3 szklanki mleka1 szklanka mąki pszennejCiasto właściwe:wcześniej przygotowany zaczyn2 szklanki wody o temperaturze pokojowej6,5 szklanek mąki zwykłej pszennej1 łyżka solimąka
UgotujmyTo.plprostą - pokroiłam arbuza, kiwi i mozzarellę w kwadraty, ułożyłam jedne na drugich i gotowe. Do tego słodka glazura balsamiczna (do kupienia w delikatesach) lub domowa z octu balsamicznego i syropu z agawy lub miodu. Mozzarellę możecie zastąpić serem feta, natomiast kiwi - avocado. Taka Kwadratowa Sałatka świetnie nadaje się na przyjęcie - możecie nią zaskoczyć gości, przygotować jako jedną wielką porcję
Słodko-Słony Świat Ilonycieście kawałki czekolady).SOS DO NASĄCZENIA CIASTA:10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotuj sos. Przełóż wszystkie składniki do małego garnuszka i na średnim ogniu ugotuj z nich syrop. Powinien on lekko zgęstnieć. Od razu po upieczeniu ciasta polej je gorącym sosem.KREM:1,75 szklanki mleka zagotuj w garnku, a w pozostałej części rozmieszaj dwa budyniowe proszki. Gdy mleko
Słodko-Słony Świat Ilonyplacuszki najlepiej smażyć na średnim ogniu. Tak usmażone placuszki układać na talerzu z ręcznikiem kuchennym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.Placki można podawać z cukrem pudrem lub z syropem klonowym.Źródło: lummirancecooking
Świat Domowej Kuchniarbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka ciepłych dni, polecam bardzo szybki do zrobienia, a rewelacyjny w smaku, chłodzący deser z arbuza.Arbuza obrać i pokroić w kostkę (około 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.Śmietankę ubić na sztywno
Świat Domowej KuchniSkładniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa):20 brukselek10 kasztanów jadalnych1 marchewka2 szalotkikawałek boczku (opcjonalnie)2 ząbki czosnku2 liście laurowe2 łyżki masła3 łyżki miodu lub syropu klonowego4 ziarna ziela angielskiegogałka muszkatołowasól, pieprzoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście. Szalotki kroimy w ósemki, czosnek ucieramy na tarce
My Culinary Art108kcal w tym 4g białka, 5g tłuszczy, 12g węglowodanów i 1,5g błonnika.SKŁADNIKI:150g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej100g masła orzechowego- najlepiej domowego (PRZEPIS)30g miodu lub syropu z agawy1/2 szklanki napoju sojowego bez cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE:Zmielone płatki owsiane lub mąkę wsypać do miskiDodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszaćCiasto wstawić na 15 minut
peanutbuttermonsterpołączyć z jajkiem oraz jogurtem. Dodać cynamon. Jabłko pokroić na bardzo drobną kostkę. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Podawać z cukrem pudrem trzcinowym, stewią lub syropem
Czarnawisienkaobojętnie!Tym razem wykorzystałam brzoskwinie … a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów , które nie tylko dodały smaku , ale i chrupkości!A wszystko to w pół godzinki!Polecam! SKŁADNIKI:- brzoskwinie w syropie – 5 szt- cukier – 2 łyżki- mąka ziemniaczana -1 łyżkaKRUSZONKA:- mąka pszenna – 100g- zimne masło – 50 g- cukier – 3 łyżki- płatki migdałów – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkocukierki się rozpuszczą ( a rozpuszczą się na pewno! ) W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.Pozostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.Rozprowadzamy ją na upieczonym
Ostra na Słodkokremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad, jak i podwieczorek.Polecam! SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* mleko – 1,5 szkl ( użyłam Bez laktozy )* syrop malinowy – 1/4 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka*sól – 1 szczypta* olej – 1/4 szklNADZIENIE:* mascarpone – 300 g ( dla siebie zrobiłam
Ostra na Słodkopotrawką! ( obłędną! )Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ).Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne.Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek!Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* puree dyniowe – 250 g* jajko – 1 szt* mąka pszenna – 2 szkl* orzechy nerkowce
Ostra na Słodkonastępnie po kilku minutach dodajemy posiekany czosnek i buraka. Podsmażamy 5 minut. Dodajemy miód, a gdy się roztopi wlewamy ocet balsamiczny i dusimy, aż płyn odparuje i pozostanie gęsty syrop. Doprawiamy solą i pieprzem. Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy zimne masło i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim małe ceramiczne foremki i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnycukrem i zostawiamy w ciepłym miejscu, co jakiś czas potrząsamy porządnie słojem by wszystko się nam ładnie wymieszało i tak przez ok. 3-4 tyg. Po tym czasie łączymy syrop z owoców z alkoholem i miodem i odstawiamy na kilka miesięcy do ciemnego i chłodnego miejsca. Filed under: Alkohole
kuchcikowniahlebowo miodowe - mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki - mąka chlebowa bezglutenowa 2 kopiaste łyżki - miód 4-5 łyżek - cukier trzcinowy 4-5 łyżek - masło 1 kostka - skórka pomarańczowa w syropie 3-4 łyżki - cukier puder trzcinowy pół szklanki /POLEWA: - czekolada mleczna pół tabliczki - czekolada gorzka pół tabliczki - mleko 2-3 łyżki - masło 1/4 kostki - otarta skórka z pomarańczy WYKONANIE: PIERNIK
Wypisz Wymaluj