syrop - 6989 przepisów (strona:388/466)

Babu Ganesh - zapiekany bakłażan z farszem 73

Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 natka pietruszki garść listków bazylii garść świeżego młodego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz szczypta soli 1 łyżka syropu z granatów 2 figi - miąższ Przygotowanie: Warzywa myjemy. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ tak aby powstały nam dwie miseczki bakłażanowe. Cukinię wraz ze skórką kroimy na kosteczkę. Siekamy czosnek

ClauditteMissCooking
Kruche tartaletki z czekoladą 99

DEKORACJE Ja użyłam kolorowej posypki o smaku owocowym :) ZABAWA Zabawy było co nie miara :)... mycia po zjedzeniu ciasteczek także. Ale pozwoliłam na to. Zjadł pięknie obiad, bez jęków wypił syrop. Coś mu się od życia należało. Nie pojechałam dziś na uczelnię, bo wielkie zamieszanie wyszło z planem zajęć. Jadę za to jutro....cała niedziela będzie z d....y :/. SŁODKOŚCI

ClauditteMissCooking
Tort w kształcie poduszki 234

patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu do rozcieńczenia barwnika oraz syrop z wody i cukru jako ponczu. Polecam schłodzić biszkopt i krem przed przystąpieniem do pracy- ułatwi Wam to pracę :) Zapraszam do oglądania oraz komentowania ;) Tutorial (przepraszam za jakość filmiku...następny

Pudełko rozmaitości
NA JAGODY 139

świeżymi, owocowymi smakami. Ja z pewnością! Dlatego racuchy z blogu Liski mus iały prędzej czy później znaleźć się na moim stole. Zamiast malin użyłam jagód i podałam racuszki z syropem klonowym. Smakowały bosko i szybko zniknęły. z talerzy.Polecam! Przepis cytuję za Liską . PROPORCJE NA 16 MAŁYCH SZTUK 1 jajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej  1 filiżanka jogurtu

KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 133

schłodzenia na ok. godzinę.  Przestudzone kawałki upieczonego rabarbaru przełożyć do głębokich talerzy (u mnie po 3 kawałki na jedną porcję) i polać obficie powstałym w trakcie pieczenia syropem malinowym. Udekorować malinami, a na środek nałożyć porcje kremu czekoladowo-pistacjowego. Poezja!  *przepis pochodzi z magazynu Food & Friends, nr 2; cytuję z moimi zmianami

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 147

czas przygotowania około 12godz. 375 g maki żytniej razowej drobnej 375 g maki żytniej razowej grubej 250 g zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżka soli 80g melasy (syropu buraczanego) Na 12-24 godziny przed planowanym pieczeniem dokarmić zakwas. Następnego dnia, obydwie mąki zmieszać, w środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać zakwas i powoli mieszać razem z mąką

KUCHARNIA
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 185

cukru ok. 1/4 szklani drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru.  W małym rondelku zagotować wodę z cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z ognia i natychmiast wrzucić do syropu żurawiny. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia odcedzić na sicie. Do miski wsypać cukier do wypieków lub cukier puder i obtoczyć w nim żurawiny. Rozłożyć do wyschnięcia

KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 143

średniej grubości plastry. W rondelku zagotować wodę z cukrem, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, dodać plastry pomarańczy i trzymać na średnim ogniu aż syrop niemal całkiem się zredukuje, a plastry staną się mięciutkie, niemal szkliste. Zdjąć z ognia, przestudzić i pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty.  * cytat

KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 233

widok pudełka czekoladek? :) Pomysł na trufle hibiskusowe miałam w głowie od dawna, ale jakoś się nie składało. Powrócił po grudniowych warsztatach z Jadalnych Prezentów, podczas których robiłyśmy pyszny syrop hibiskusowy. Początkowo planowałam oblać je czekoladą, ale tym razem powróciło wspomnienie różanego cukru pudru, który kiedyś robiłam i który absolutnie mnie oczarował. Pomyślałam, że hibiskusowy puder doda truflom tajemniczości i magii

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 148

produkcja tradycyjnych przetworów owocowych, które oprócz wyśmienitego smaku są zdrowe. Wszystkie przetwory są naturalne, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników, dodatków smakowych. " Na warsztatach mieliśmy okazję do próbowania cudownych wprost syropów m.in. rumiankowego, hibiskusowego, limonkowego, żurawinowego oraz równie doskonałych konfitur, jak np. truskawek w czekoladzie czy rabarbarowo-truskawkowej. Większość produktów trafiła jako podarunki do czerwonych toreb Eterno i ku wielkiej radości

KUCHARNIA
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 160

palcami lepkiego brzucha pierwszego owocu, kiedy ten wpada mi w ręce.  Figa jest tak pełna dojrzałej słodyczy, że skórka otwiera się pod moim dotykiem,  a kropla słodkiego syropu wycieka na zewnątrz, lśniąc w wieczornym słońcu, gdy wgryzam się w owoc.  W kuchni obieram figi i kroję je na pół...."* ... i gdybym mieszkała w miasteczku długowieczności*, pewnie zjadałabym

KUCHARNIA
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 178

marki Longinus produkującej doskonałe nalewki, m.in. z derenia, tarniny i białego bzu, tzw. nalewka szeptuchy (klik) Maria Wójcik - właścicielka firmy Krokus specjalizującej się w domowych przetworach, kompotach, konfiturach oraz syropach i doskonałym keczupie (klik) Anna Szpura - właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik)    Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni Ratuszowej Radzikowscy , gdzie

KUCHARNIA
Lady Laura 478

Mlekovita   640 g wypasionego mleka zagęszczonego niesłodzonego Mlekovita 5 łyżek żelatyny   dowolny aromat/cukier waniliowy/nasiona z laski wanilii ok 1/2 szk mleka Polskiego Mlekovita  ja dodałam sporo syropu barmańskiego o smaku  kokosowym wiec nie dawałam normalnego mleka.  opakowanie mini murzynków  bita śmietana i czekolada do dekoracji   Wykonanie: Galaretkę plus łyżeczkę żelatyny zalać 3/4 szkl

Malinowe Pocałunki
Daylicooking poza kuchnią 109

polskim parzeniem w kubku. Rozpuszczalnych kaw w ogóle nie piję, bo uważam, że to substytuty nafaszerowane chemią. Popołudniowa kawa bardzo często dosmaczana jest na przykład własnoręcznie przygotowanym syropem piernikowym, szczyptą gorzkiego kakao czy odrobiną cynamonu. Do kawy musi być jakieś ciacho i wiecie co? w nosie mam to, że "idzie mi w biodra" ;) Dużo czytam, właściwie

Codzienna kuchnia niecodzienna
GALARETKA Z RÓŻY 111

bury. . Po tym czasie wyciskamy płyn z kwiatów i odcedzamy przez gęste sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, . Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Przelewamy galaretkę do słoiczka, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Inspiracją do przygotowania galaretki z płatków róży

w mojej kuchni