podgrzewam do czasu połączenia się składników, często mieszam, aby sos się nie przypalił. *jeśli nie macie kremowego octu balsamicznego figowego, możecie użyc zwykłego, ale wtedy należy dodatkowo dodac syrop klonowy lub golden syrup i zredukowac płyny do konsystencji gęstego sosu
Blondynka Gotujenaszymi tradycyjnymi", są o wiele delikatniejsze i puszyste. Ich przygotowanie jest może nieco bardziej skomplikowane, ale to nadal znikomy stopień trudności. Pancakes, "w oryginale", podaje się z masłem i syropem klonowym. Ja stawiam jednak na owoce oraz pyszne masło migdałowe i orzechowe od firmy Primavika. Zarówno jedno, jak i drugie możecie nabyć w sklepie Naturalna Spiżarnia ( KLIK ) Z podanej ilości
peanutbuttermonsterorzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego - ja mam zamiar spróbować jeszcze z miodem 3 łyżki oleju kokosowy lub stopionego klarowanego masła 350ml wody (1 1/2 szklanki) Suche składniki wymieszać w misce lub bezpośrednio
Cukier&Puderczekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny), do smaku Przygotowanie ugotuj mak zgodnie z przepisem Gotujemy mak w szybkowarze , ostudź, zmiel go trzykrotnie i odstaw w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę (przygotuj garnek
Szybko Szybkowarrównież z dzieciakami. Więc pojawiają się co raz to nowe wersje odpowiedników sklepowych łakoci.Składniki:1/2 szklanki kaszy mannej1/2 wiórków kokosowych oraz wiórki do obtoczeniaszklanka mleka kokosowego3 łyżki syropu z agawy albo miodu3 łyżki płatków migdałowychWykonanie:Kaszę manną i 1/2 szklanki wiórków kokosowych zalewam zimnym mlekiem kokosowym. Doprowadzam do wrzenia i trzymam na wolnym ogniu mieszając, az do całkowitego wchłonięcia
Magiczna kuchnia Dariimożecie zrobić mając chore gardło to wprowadzić na ten czas ostrą kuchnię! Efekt murowany!PĄCZKI SOSNY: za sprawą ogromnej ilości dobroczynnych olejków eterycznych odświeżają, odkażają i wzmacniają. Polecam przygotować syrop który świetnie zaleczy gardło jak i szybko przegoni przeziębienie.Polecam zaopatrzyć się w te produkty i nie lecieć od razu po tabletki od bólu gardła które wam nic nie dadzą
Kuchnia PROzdrowotnaczekamy aż woda na tyle odparuje by powstał syrop.2/ Dodajemy orkisz wraz z cynamonem i dokładnie mieszamy. Ściągamy z kuchenki i przelewamy do dowolnej foremki. Schładzamy w zamrażarce aż syrop zastygnie i utworzy baton.3/ Wyjmujemy, pakujemy i zabieramy do pracy :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamiąższem i 300 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 2 godzinach, musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.Gor
kulinarnyJatemperaturę do 200 stopni i pieczemy 8 minut.Po wyjęciu czekamy aż ostygną. Najlepiej wyjąć je na kratkę.Połówkę brzoskwini kroimy na 6 cząstek. Dekorujemy tartaletki brzoskwinią lub maliną. Polewamy syropem. Obowiązkowo jemy jedną tartaletkę, kiedy jest jeszcze ciepła
W kuchni wieczoremrodziny czy przyjaciół (wiadomo, achy i ochy mile słyszane)! :)))Teraz, w sezonie zimowym jak najbardziej można użyć np. brzoskwiń z puszki, wystarczy je opłukać w wodzie, by pozbyć się syropu, a następnie osuszyć, skropić olejem i ładnie zrumienić na patelni grillowej.Zamiast serka kremowego (np. Almette, Bieluch, Philadelphia itp.) można użyć ser pleśniowy, który położony na gorącą gruszkę delikatnie się roztopi
Kraina Miodem Płynącapotrafi rozgrzać się nawet do 200 stopni!4. Jeżeli będziemy używać skórki od razu, przecedzamy ją przez metalowe sitko i zostawiamy do ostygnięcia. Jeżeli nie, przekładamy ją wraz z syropem do słoiczka i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.Uwagi: Może się zdarzyć, że cukier się skrystalizuje w słoiczku. Należy wówczas przed użyciem wlać do słoiczka odrobinę wrzątku, zamieszać i przecedzić
My Culinary Artweekend. W związku z chorobą mojej babci, jeden z przepisów był specjalnie przygotowany dla niej. Nie wiem czy słyszeliście o ciasteczkach ANZAC - ciasteczek owsianych z dodatkiem kokosa i syropu cukrowego. Przygotowywane były one dla Australijskich żołnierzy walczących z Turkami. Legenda głosi, że przepis został skomponowany tak, aby ciastka przetrwały długą i ciężką podróż na front. Ja zmieniłam cukier puder
Słodkie PrzyjemnościJajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, dodajemy jogurt i dalej mieszamy ( możemy to zrobić mikserem, ale trzepaczka też jest OK). Gdy masa będzie jednolita dodajemy partiami mąkę. Mieszamy.Ananasa (najlepiej świeżego - syrop w których są zanurzone ananasy zawiera bardzo dużo cukru) kroimy na małe cząstki i dodajemy do ciasta.Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju (bardzo dobrze sprawdzają się tu patenie
Słodkie Przyjemnościwiśniami.Składniki:2 szklanki mąki2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki kakao160 g cukru5 jaj3/4 szklanki jogurtu greckiego100 g roztopionego masła1/2 szklanki soku z wiśni3 czubate łyżki wiśni ( z syropu, z dżemu z całymi owocami)70 g czekoladySposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną na drobne kawałki czekoladę, mieszamy i odstawiamy.Jajka ubijamy razem z cukrem
Słodkie Przyjemnościbrzoskwinia z puszki-nerkowce-ocet na bazie cydru-parmezanSałatka.Na umyty i osuszony szpinak wykładamy brzoskwinię i uprażone nerkowce.Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem.Winegret.Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem.Sos do raviolo.Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty
BaRepas