syrop - 6989 przepisów (strona:392/466)

Sylwestrowe menu – top lista 959

serkiem smarować chlebki.Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 129

lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy, aż do powstania syropu (około 10 minut). Przecedzamy do garnuszka i odstawiamy na bok.2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree z wasabi i śmietanką.3. Plastry cukinii

My Culinary Art
Sałatka drobiowa z liczi 170

słodko kwaśny smak. Oprócz walorów kulinarnych i smakowych posiada szerokie właściwości lecznicze. Liczi - dla zdrowia się liczy.    Składniki:  - 2 pojedyncze piersi drobiowe- ziemniaki sałatkowe (ok. 1kg)- puszka liczi w syropie- 1 czerwona cebula- 1-2 ząbki czosnku- świeży koperek- szczypiorek- limonka- sól i pieprz- olej sezamowy- papryki różnego koloruMarynata (ciemny sos sojowy, olej arachidowy, papryka wędzona, pieprz, sok z cytryny

mojewypiekiinietylko
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 210

Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.     Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 121

tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować

mojewypiekiinietylko
Purée z dyni 121

sucha (jednak zależy to też od odmiany dyni), więc jeśli będą trudności przy jej zblendowaniu, dodajcie nieco przegotowanej wody.Do czego można wykorzystać takie purée? Do sernika, nadzienia drożdżówek, kawy, syropu dyniowego i czego sobie zamarzycie :-).Jak je przechowywać? W szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrozić wcześniej zważone porcje. Zapraszam! Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasteczka o smaku Toffi czyli Słodki Czwartek odc.28 i KONKURS 155

zębach. Po ostudzeniu faktycznie lekko toffi a może karmelowe???Przepis z ikeowej FIKI :)Przypominam też o CIASTECZKOWYM KONKURSIE!!!  Ciasteczka o smaku Toffi100 g masła100 ml cukru pudru1 łyżka syropu cukrowego250 ml mąki pszennej1

Dzieje kuchennej Wiewióry
Flapjack, baton zbożowy czyli Słodki Czwartek odc.41 203

Podchodziłam do tych batoników dwa razy, za pierwszym coś było nie tak ale zamiast golden syropu użyłam miodu. Za drugim zmieszałam melasę trzcinowa z miodem, dodałam migdały zamiast rodzynek. Upiekłam w silikonowych foremkach, w sam raz na raz, do reki i do pudełka śniadaniowego. REWELACYJNIE się udały i wszystkim smakowały!!! Przepis z Moich Wypieków. Flapjack baton zbozowy300

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezcukrowe, bezglutenowe, bezmleczne Ciastka Orzechowe z lawenda czyli poWeekendowe Lakocie odc.49 188

dawna,chodziło mi raczej o pierwsze domowe próby ze stewią czy ksylitolem. Niestety nie dla psa kiełbasa. Stewia jeszcze, jeszcze tylko ten ziołowy posmak... Po orzeszkach piniowych i syropie klonowym, tym z daktyli i agawy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tosty francuskie z sosem owocowym 185

się smażeniem chleba, a potem powoli delektować się ich smakiem...Tosty są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne!Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii

Kraina Miodem Płynąca
Pancakes amerykańskie z masą kajmakową 212

aromat. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Łyżką nakładamy surowe ciasto na rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym.Masa kajmakowa: Do naczynia wlać mleko,  dodać cukier, kakao, masło i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać mleko w proszku. Cały czas masę podgrzewać, ciągle mieszając

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto św. Jakuba 441

Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1 margaryna lub masło6 żółtek3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietanyRóżowa pianka:6 białek6 łyżek cukru3 kisiele wiśniowedrylowane wiśnie (mogą być z syropu) Dowolny krem budyniowy, u mnie taki:2 budynie śmietankowe2,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę rozcieramy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 164

cynamonu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych

Kuchnia domowa Ani
Muffinki czekoladowe z wiśniami 146

znalazłam na blogu, który już nie istnieje, ale podaję ze swoimi zmianami.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masła2 czubate łyżki dżemu wiśniowego2/3 szklanki wydrylowanych wiśni (świeżych lub z syropu)1/2 szklanki cukruszczypta soli2 jajka1 niepełna szklanka mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób wykonania:1. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać

Kuchnia domowa Ani
Domowa nutella 266

podanej ilości składników otrzymacie około 220g kremu. Wartość kaloryczna na 100g to 481kcal w tym 11,6g białka, 40g tłuszczu i 27g węglowodanów.SKŁADNIKI:140g orzechów laskowych40g miodu lub syropu z agawy10g kakao100ml napoju sojowego bez cukruPRZYGOTOWANIE:Orzechy zmielić w blenderze na gładką masęDodać pozostałe składniki i mieszać do połączeniaPrzygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówceKrem w lodówce

peanutbuttermonster