cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 70 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do migdałów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Przed podaniem wyłożyć na tartę śliwki; zupełnie ostudzone lub jeszcze lekko ciepło. Polać powstałym przy pieczeniu syropem. Smacznego! Śliwek radzę upiec więcej. Są doskonałym dodatkiem do wszelkich puddingów czy kremów śniadaniowych, a także gofrów czy tostów na słodko. Znikają błyskawicznie, bo cynamonowo-słodki zapach kusi ogromnie. Mówię
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 50 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie. Do orzechów
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, drożdżowe ciasto. Wnętrze pełne słodko-kwaśnych aronii. Polane słodkim lukrem. Komu jedną? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 75 g margaryny; 250 ml mleka (u mnie 0,5%); 4 - 5 łyżek syropu powstałego z duszenia aronii; 25 g świeżych drożdży; 30 g białego cukru; 500 g mąki; Szczypta soli. Nadzienie: 300 g aronii; 100 g białego cukru; 150 ml wody. Lukier
Gospodyni Miejskazagotować przez bardzo krótką chwilę (przez około 1 minutę). Zestawić z ognia. Podawać ciepły z uszkami lub krokietami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sok malinowy domowej roboty można zastąpić kupnym syropem malinowym lub sokiem malinowym sprzedwanym w aptekach . Najważniejsze aby taki sok zawierał cukier, gdyż to on w połączeniu z octem zapewnia zupie słodko-kwaśny smak. W zależności od upodobań
Gospodyni Miejskadłużej. Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania). Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu
Gospodyni MiejskaPuszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 3 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać do sera. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki
Gospodyni Miejskanalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Sos do sałatki owocowej: 6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu, sok z cytryny, 1 posiekana papryczka chili, kilka posiekanych gałązek estragonu, kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki, 3 łyżki oliwy, sól
SzczyptaSmaQlaski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych), sok z ½ cytryny. Klej do pistacji: 1-2 łyżki masła migdałowego Przygotowanie: 1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych
SzczyptaSmaQSkładniki: 6 łyżeczek kawy mielonej, 2 filiżanki wody, 2 filiżanki mleka, Skórka otarta z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczka płatków chili, Syrop agawy do smaku. Przygotowanie: Mleko zagotować z przyprawami, przelać przez sitko, dodać zaparzoną kawę, dosłodzić agawą do smaku
SzczyptaSmaQowoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii, czubata łyżeczka miodu, szczypta
SzczyptaSmaQłyżek wiórków kokosowych, 5 łyżek suszonej żurawiny, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta kardamonu, wysokiej jakości kakao do obtoczenia, do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia. Przygotowanie: Siemię lniane podprażyć na patelni, wystudzić, zmielić w młynku do kawy. Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować
SzczyptaSmaQjarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Składniki dresingu zmiksować blenderem
SzczyptaSmaQżeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki. Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem. Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii i niewielką ilością cukru lub syropu z agawy. Każdy naleśnik złożyć na pół, napełnić serem, polać musem cytrusowym i posypać pestkami granatu
SzczyptaSmaQsklepowych półkach roi się od fit, fitness, owsianych, zbożowych, odchudzających batoników przepełnionych cukrem pod wieloma postaciami. Czasem cukier, lub syrop glukozowo-fruzktozowy jest na pierwszym lub drugim miejscu. Więc dlaczego w/w batoniki nazywają się batonikami owsianymi, choć według składu powinny być określone mianem cukrowo-glukozowych? Producenci na każdym kroku chcą nas oszukać. Pisząc na opakowaniach fit, czy owsiane
Czarnawisienka