syrop - 6989 przepisów (strona:396/466)

Kostka arbuzowo-jogurtowa 142

Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier, a ciasto z powrotem włożyć do formy. Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru kilka łyżek wody Wszystkie składniki zagotować,  a następnie nasączyć nimi biszkopt. Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki

Food Square
Kokosowy pudding chia 244

uzależnia! :) Składniki  (na 4 porcje) : 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 150 ml wody lub dowolnego mleka roślinnego 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej) 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy dowolne owoce do przybrania (np. melon, borówki, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki) Przygotowanie: Mleko, wodę, miód i nasiona chia dokładnie połączyć, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, a następnie

Food Square
Pudding z tapioki z korzennym musem dyniowym 149

łyżki cukru/ksylitolu lub innego słodu kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii Korzenny mus dyniowy: 1 szklanka purée z uprzednio upieczonej dyni 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru Kulki tapioki wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na 1h. Następnie dodać ekstrakt

Food Square
Nalewki cioci Celinki 196

zlewamy alkohol a do pozostałych owoców wsypujemy cukier i stawiamy     w ciepłym miejscu aż do rozpuszczenia cukru.Od czasu do czasu należy potrząsnąć słojem.    Uzyskany syrop z owoców mieszamy z wcześniej zlanym alkoholem.    Przelewamy do butelek i po kilku tygodniach możemy przystąpić do degustacji. NALEWKA MALINOWA -1 litr dojrzałych malin -0,75 kg cukru

Maminek kulinarny
Ciasteczka z wisienką 162

które rozpływają się w ustach. Składniki: -kostka margaryny -1,5 szklanki mąki ziemniaczanej -10 łyżek mąki pszennej -0,75 szklanki cukru pudru -kilka kropli aromatu śmietankowego -drylowane wisienki z syropu    Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąki pszennej oraz aromat. Dokładnie miksujemy.    Dodajemy resztę mąki pszennej i ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy

Maminek kulinarny
Jabłecznik 167

Zostawiamy mały kawałek a resztę rozwałkowujemy na cienki placek, którym  wykładamy blaszkę z brzegami. Wykładamy część tartych jabłek, aby pokryły spód.    Teraz korzystamy z jabłek z syropu. Kroimy je na ćwiartki i wykładamy na tarte jabłka.    Przykrywamy je pozostałymi tartymi jabłkami. Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta.    Wstawiamy do piekarnika

Maminek kulinarny
Sernik z owocami 172

proszku do pieczenia -aromat śmietankowy Wszystkie produkty łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Jeśli nie korzystamy z owoców z puszki a np. z surowych jabłek, to musimy je zagotować w syropie jak do babeczek z jabłkami.    Masa twarogowa to: -1 kg twarogu chudego lub półtłustego -5 jajek -1 i 1/3 szklanki cukru -3 łyżki maki ziemniaczanej -10 dkg margaryny

Maminek kulinarny
Sałatka owocowa 334

Zdrowy, lekki deser owocowy. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka kawałków ananasa -kilka mandarynek -2 banany -kiść winogron -garść rodzynek    Odsączamy brzoskwinie i ananasy. Mandarynki i banany obieramy ze skórki. Wszystkie owoce kroimy na cząstki, dosypujemy rodzynki i mieszamy.    Pozostawiamy na ok. godzinę, aby smaki się wymieszały.  Przekładamy do pucharków i gotowe. Można podać

Maminek kulinarny
Nalewka z dzikiej róży 212

wódki czystej 30 dkg cukru    Po usunięciu pestek owoce należy umyć i osuszyć, włożyć do słoja i zasypać cukrem, aby puściły sok. Gdy cukier zamieni się w syrop dodajemy spirytus i wódkę a następnie odstawiamy na 2 tygodnie, pamiętając o potrząsaniu słojem co kilka dni. Po tym czasie odcedzamy owoce a płyn przelewamy do butelek i odstawiamy

Maminek kulinarny
Serniczki 136

margaryny -2 jajka -1 łyżkę mąki ziemniaczanej -0,5 szklanki cukru i dodatkowo 1 łyżka cukru do białek -aromat śmietankowy lub waniliowy Do serniczków wykorzystamy też drylowane jabłka z syropu (można je odszukać na naszym blogu).    Twaróg mielimy przez maszynkę.    Jabłka kroimy w krążki.    Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy pianę z białek

Maminek kulinarny
Deser owocowy 208

Prosty, szybki w wykonaniu i bardzo smaczny owocowy pucharek. Składniki: -puszka brzoskwiń w syropie -puszka ananasa -2 pomarańcze -2 kiwi -1 banan -2 galaretki o różnych smakach -śmietana do dekoracji    W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretkę. Do galaretek dolewamy po szklance wody ( połowę zalecanej ilości ). Pozostawiamy do zastygnięcia. Wszystkie owoce kroimy w kostkę i mieszamy.    Zastygnięte galaretki

Maminek kulinarny
Kruche serduszka z wiśniowym nadzieniem 123

cukru pudru -10 dkg masła lub margaryny -1 jajko do ciasta i 1 jajko do smarowania -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy lub wanilinowy -drylowane wiśnie z syropu    Z mąki, cukru, margaryny, jajka, proszku i aromatu zagniatamy ciasto.    Ciasto rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy i przy pomocy foremki wycinamy serduszka

Maminek kulinarny
Drożdżówka bez zagniatania 171

dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy. Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce. Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni.    Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 116

łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy   Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne nam będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ).  Składniki na ciasto orzechowe: -4 jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki mąki -20 dkg orzechów włoskich -aromat rumowy    Orzechy gnieciemy za pomocą wałka

Maminek kulinarny
Ciasto z owocami 187

łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze.    Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania