syrop - 6989 przepisów (strona:398/466)

Serowe kruche ciasteczka 216

pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 224

krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser piernikowy na kefirze 183

lekkie i mniej kaloryczne od tych śmietankowych, czy jogurtowych. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać pierniczki , które piekłam na święta. I co? I jest pyszny deser piernikowy na kefirze. ten deser to właściwie lekka piernikowa pianka. Wystarczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser z galaretkami na kefirze (light) 201

lekkie i delikatne od deserów przygotowanych na bazie śmietanki. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać owoc granatu. I co? I jest pyszny deser z galaretkami na kefirze z dodatkiem owocu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Satay z indyka pikantny 153

wykorzystuję go regularnie do grillowania mięsa. Satay jest pikantny gdyż do marynowania mięsa indyka wykorzystałam 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, 1 łyżkę oliwi i 1 łyżeczkę syropu miodowego. Zamarynowane mięso indyka pokroiłam w długie paski i nabiłam na patyczki jak harmonijkę. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Satay z indyka grillujemy w opiekaczu jednocześnie z obu stron kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Crumpets, czyli angielskie racuchy 194

swojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się je w Wielkiej Brytanii do popołudniowej herbatki podczas tzw. tea time. Na blogu znajdziecie też inne moje przepisy na racuchy. Crumpets

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z płatków róży 122

Dzień dobry! Póki kwitną róże, koniecznie trzeba Wam pokazać ten przepis, a wstyd przyznać, że trochę o nim zapomniałam! Jak mogłam! Niedawno pokazywałam Wam przepis na syrop z płatków róży i przy jego okazji wspominałam już o tej konfiturze. Skorzystałam ponownie z przepisu znalezionego u Klaudyny, jednak tym razem był to przepis Marji Disslowej "Róża aromatyczna". Całkowicie się

Pora coś zjeść
Drink - Zachód słońca nad Lublinem 587

soku pomarańczowego 20 ml grenadiny kilka kostek lodu Wykonanie: Żurawinówkę, sok i kostki lodu wymieszać w shakerze lub łyżeczką w szklance. Następnie delikatnie wlać grenadinę. Poczekać aż syrop znajdzie się na dnie. Dla uzyskania najlepszego smaku przed wypiciem wymieszać drink, by poszczególne warstwy się połączyły

Pasja Smaku
Tarta z brzoskwiniami 352

białej czekolady 1/2 łyżeczka olejku wanilinowego 250g serka mascarpone 30g cukru pudru 1/3 szklanka ( 150 ml) śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Dekoracja: 1 puszka brzoskwiń w syropie Przygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść

Niezły Młynek
Francuz z owocami i bezą 165

Idealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne.  Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko  2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze

Niezły Młynek
Kurczak z brzoskwiniami 188

vegetą. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Smażyć osobno na oleju 10 minut. Oprószyć dwoma łyżeczkami curry. Brzoskwinie osączyć , pół szklanki syropu z brzoskwiń wlać do mięsa. Doprawić vegetą, pieprzem, papryką, i bazylią. Dusić kilka minut, mieszając. Brzoskwinie pokroić w dużą kostkę, dodać do mięsa. Wlać śmietanę, dusić kilka minut. Podawać

Świat Smaku
"Żółty" kurczak z anansem 168

Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę. Ananasy dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ponownie wymieszać. Życzę smacznego i zapraszam również na mój

Świat Smaku
Przelicznik kuchenny... 166

200g CUKIER BRĄZOWY: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 25g 1/4 szkl. = 55g 1/3szkl. = 75g 1/2 szkl. = 110g 2/3 szkl = 150g 3/4 szkl. = 170g 1 szkl. = 220g MIÓD I GĘSTE SYROPY: Szklanki na gramy: 1/8 szkl. = 45g 1/4 szkl. = 85g 1/3szkl. = 110g 1/2 szkl. = 170g 2/3 szkl = 225g 3/4 szkl. = 250g 1 szkl. = 340g MASŁO: Szkalnki na gramy: 1/8 szkl

Zainspiruj się kuchnią
Tort Czekoladowy 206

minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Składanie :) 1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy go 3 - 4  łyżkami syropu gruszkowego zmieszanego z nalewką wiśniową.  2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim

ciemna strona patelni
Lody brzoskwiniowe 215

Lody brzoskwiniowe Lody sorbetowe - zdrowe i proste :) Składniki: - 3 brzoskwinie  - 3/4 szklanki wody - 1 łyżka cukru  Przygotowanie Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego pokrojone brzoskwinie. Gotujemy kilka minut, aby lekko zmiękły, ale nie za długo - witaminy mają pozostać w naszych lodach. Miksujemy blenderem. Po ostygnięciu wlewamy do foremek i wkładamy do nich patyczki. Mrozimy

Słodka sielanka