syrop - 6989 przepisów (strona:398/466)

Kompot z suszonych owoców 179

dłużej. Po upływie tego czasu wyjąć owoce, a do wody z moczenia owoców dodać cukier, cynamon i goździki i gotować przez około 10 minut (aż do zagotowania). Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu

Gospodyni Miejska
Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem 662

Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 3 ząbki czosnku; 2 łyżki majonezu. Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Dodać do sera. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki

Gospodyni Miejska
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 192

nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Sos do sałatki owocowej: 6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu, sok z cytryny, 1 posiekana papryczka chili, kilka posiekanych gałązek estragonu, kilka listków stewi i mięty pociętych w cienkie paseczki, 3 łyżki oliwy, sól

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 207

laski wanilii. Spód: 100 g ciastek owsianych, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki oleju kokosowego. Sos: Duża garść listków bazyli, Garść listków mięty, 3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu, ½ szkl. pistacji (wyłuskanych, nie solonych), sok z ½ cytryny. Klej do pistacji: 1-2 łyżki masła migdałowego Przygotowanie: 1. Olej kokosowy lekko podgrzać, wystudzić, dodać do pozostałych

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 150

Składniki: 6 łyżeczek kawy mielonej, 2 filiżanki wody, 2 filiżanki mleka, Skórka otarta z połowy pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczka płatków chili, Syrop agawy do smaku. Przygotowanie: Mleko zagotować z przyprawami, przelać przez sitko, dodać zaparzoną kawę, dosłodzić agawą do smaku

SzczyptaSmaQ
Sos czekoladowy 174

owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut     Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii, czubata łyżeczka miodu, szczypta

SzczyptaSmaQ
Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 812

łyżek wiórków kokosowych, 5 łyżek suszonej żurawiny, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta kardamonu, wysokiej jakości kakao do obtoczenia, do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia. Przygotowanie: Siemię lniane podprażyć na patelni, wystudzić, zmielić w młynku do kawy. Newellę, kasze jaglaną, banany, orzechy pekan, żurawinę, siemię lniane, cynamon i kardamon zmiksować

SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 176

jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli, 3 łyżki wody, Sól    i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie: Składniki dresingu zmiksować blenderem

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 195

żeby uzyskać konsystencję śmietanki. Usmażyć cienkie naleśniki. Z ugotowanych cytrusów usunąć kawałki limonki, pozostałą masę zmiksować blenderem. Ser wymieszać ze skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii i niewielką ilością cukru lub syropu z agawy. Każdy naleśnik złożyć na pół, napełnić serem, polać musem cytrusowym i posypać pestkami granatu

SzczyptaSmaQ
Batoniki fitness 283

sklepowych półkach roi się od fit, fitness, owsianych, zbożowych, odchudzających batoników przepełnionych cukrem pod wieloma postaciami. Czasem cukier, lub syrop glukozowo-fruzktozowy jest na pierwszym lub drugim miejscu. Więc dlaczego w/w batoniki nazywają się batonikami owsianymi, choć według składu powinny być określone mianem cukrowo-glukozowych?  Producenci na każdym kroku chcą nas oszukać. Pisząc na opakowaniach fit, czy owsiane

Czarnawisienka
Sos barbecue 167

zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. 4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia jeśli chcemy sos na zimno. Jeśli sos ma być na ciepło podgrzewamy jeszcze

Szefowa kuchni
Rum, cynamon i kardamon- aromatyczny omlet śniadaniowy z serkiem wiejskim 141

prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ. W mojej wersji nie ma żadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni ( KLIK ). Baza to 264kcal w tym 31,4g białka , 9,1g tłuszczu , 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika . Omlet

peanutbuttermonster
Imbirowe pierniczki jak z Ikei - Pepparkakor ze Szwecji 341

tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia! Składniki na kilka blaszek ciasteczek Pepparkakor: 150 g melasy lub syropu klonowego 110 g masła 100 g cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków

My Culinary Art
Sałatka z awokado z odrobiną imbiru 200

połowa opakowania) pęczek szczypiorku sok z cytryny sól , pieprz świeża bazylia Sos:  2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oliwy 1  łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu WYKONANIE   Do miski wsypujemy sałaty mieszamy z pokrojoną bazylią, kilka listków. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w niezbyt duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem

W kuchennym oknie Ewy
Espresso....czy caffe? 143

się. To nie jest kawa do delektowania się jej smakiem. Musisz wypić ją szybko. W dwóch maksymalnie trzech łyczkach, nie można jej dzielić na mikrołyczki ! Ja moje CAFFE posłodziłam syropem trzcinowym Diamant.We Włoszech jest duży wybór "słodzików", od cukru białego, poprzez brązowy, trzcinowy i miody w saszetkach.  Caffe we Włoszech spożywana jest zazwyczaj po każdym posiłku, wyjątkiem jest poranne

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania