tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.około 25-30minut. Przygotować mus. Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć
Kulinarny karnet Christopherawanilią gotować przez 5 minut, mieszając. Włożyć obrane gruszki z ogonkami i gotować około 10 minut, aż trochę zmiękną. Można dodać trochę soku z cytryny. Wyjąć, odcedzić. Do syropu dodać 2 łyżki kakao i gotować ,aż trochę zgęstnieje. Czekoladę roztopić razem z masłem, lekko przestudzić i dodać mąkę przesianą z proszkiem, jajko, resztę kakao i cukru. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanych
Kulinarny karnet Christopheraśmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko i rum, wymieszać i przestudzić. Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego . Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut. Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić. Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta
Kulinarny karnet Christopherazagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę minut. Nie rozgotować! Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło z olejem i wlać trochę syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę. Z kompotu wyjąć owoce
Kulinarny karnet Christopheraśliwki i odstawić na 24h. Następnego dnia śliwki z marynaty odcedzić i przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze. Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy. Rada
Kulinarny karnet Christopheradaktyle 8 szt agar lub żelatyna 2 łyżeczki Polewa: krówki sojowe 4-5 szt mleko sojowe 2 łyżki Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy. Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar wody. Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami mleka i zostawić aby spęczniała. Resztę mleka zagotować, wyłączyć kuchenkę
głodny alergikimbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikBardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). Składniki: 1 szklanka mąki jaglanej 1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego szczypta soli Przygotowanie: Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne
głodny alergikciasta dobrze jest oprószyć je proszkiem do pieczenia – zapobiega to opadaniu ich na dno ciasta. bakalie dobrze jest oprószyć odrobiną proszku do pieczenia Jeżeli używamy dodatku owoców z kompotu / syropu, dokładnie je odsączamy i osuszamy. Do ciast bezglutenowych lepiej stosować mniejszą ilość owoców, można dodatkowo oprószyć je mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Układając na wierzchu ciasta owoce
głodny alergikwanilii, kardamonu i cynamonu. Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż 1 szklanka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka daktyle kilka sztuk cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cynamon, kardamon szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać
głodny alergikdelikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy kawie. Składniki: mleko 400 ml fix do ubijania typu Śnieżka 2 torebki brzoskwinie w syropie 1 puszka owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek) galaretka brzoskwinowa 1 torebka żelatyna 2 łyżki biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie Przygotowanie: Żelatynę zalać pół
głodny alergikłyżka ryż czerwony 1 łyżka ryż dziki 1 łyżka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy 2 łyżki syrop z agawy, miód lub cukier do smaku pestki z dyni 1 łyżka pestki słonecznika 1 łyżka płatki migdałowe esencja waniliowa 1 łyżka 1 łyżeczka Przygotowanie: Ryż zalać wrzątkiem i ugotować
głodny alergiksmaku posypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszki Przygotowanie: Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem, solą i cukrem (zamiast cukru można użyć syropu z agawy lub miodu). Polać sałatkę i posypać przyprawami
głodny alergikSkładniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wsypać
głodny alergikinne) 0,5 litra ugotowany ryż brązowy ugotowane ziarno quinoa 0,5 szklanki 0,5 szklanki cukier waniliowy 0,5 łyżeczki daktyle około 10 szt cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru cynamon (i/lub kardamon) 3 łyżki szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka
głodny alergik