syrop - 6989 przepisów (strona:409/466)

Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 199

sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym, tworząc w ten sposób

Mia Cucina Sofieta
Owoce jujuby pod wódką 155

prosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką  Składniki

Mia Cucina Sofieta
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 221

kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Cytrusowe smoothie z awokado 153

awokado Składniki na 1-2 porcje: 1/2 dojrzałego awokado 1 mrożony banan(obrany i zamrożony) 1/4 szklanki jogurtu (u mnie grecki) sok z ½ cytryny sok z ½ pomarańczy 1/2 łyżeczki syropu z agawy/miodu/cukru brązowego 1/2 szklanki mleka migdałowego 50 ml soku z owoców goji  Oleofarm 1/4 szklanki wody Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, filtrujemy przez sitko w celu wyelimoowania

Mia Cucina Sofieta
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 159

Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo:   masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Symfonia Smaków
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 211

suszonymi owocami.  A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety:     Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,     Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry,     Jest

Symfonia Smaków
Piernik staropolski długo dojrzewający 189

goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić

Z miłości do słodkości
Tarta migdalowa z gruszkami 205

kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej

Przysmaki Karolki
Mini mazurki 155

masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy i połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści a masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło. Gdy się roztopi gotujemy jeszcze przez chwile. Masa ma być

Przysmaki Karolki
Tort czekoladowy i gruszki 134

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem

Przysmaki Karolki
Floryda-Orlando 204

pomidorowo miodowym posypane serem, ciasto czekoladowe- czyli znane nam brownies, hamburgery, cheeseburgery, hot dogi, corndogi, fluffernutter czyli kanapka z maslem orzechowym i dzemem, macaroni i cheese, pizza, nalesniki z syropem klonowym i najwazniesze CHEESE! Wszedzie i do wszystkiego. Moj maz chcial sobie zamowic niby lepsze frytki - czyli fries gourment i dostal frytki, z podsmazonym mielonym i polane serem..... Pizza

Smaki Edyty
Szaszlyki z kurczaka 312

Ktoz z nas nie lubi szaszlykow, jest tysiace wariancji na ich temat. Zapraszam na szaszlyki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami   Zamarynowalam piersi kurczaka w koncentracie pomidorowym, ketchupie, syropie klonowym, I przyprawach. Trzymalam 1 godzine w lodowce. Przelozylam naprzemiennie z pieczarkami. Przygotowalam maslo czosnkowe I dip czosnkowy z joguru greckiego Ponacinalam ziemniaki, nasmarowalam maslem - wlozylam do piekarnika

Smaki Edyty
Kurczak Buffalo- a mialo byc Buffalo chicken wings 248

220C na 40min. Przygotowalam sos do podudzi 6- lyzek koncentratu pomidorowego, pol kostki masla, lyzeczka papryki cayenne, 1-2 lyzki octu balsamicznego, 2-3 lyzki miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem. W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz

Smaki Edyty