syrop - 6989 przepisów (strona:409/466)

Dietetyczny deser na kefirze 381

zdrowym produktem mlecznym. Ja regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, gdyż ma przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze, czy Deser z galaretkami na kefirze (light) Ten dietetyczny deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem truskawkowy niskosłodzony 294

jakiś czas mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, aby dżem się nie przypalił. Gotujemy tak długo aż truskawki zrobią się prawie przezroczyste, nie mogą jednocześnie się rozpaść, a kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk krzepnie, nie rozpływając się. Mi zajęło to 1,5 godziny. Kolor dżemu zrobił się dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 192

sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym, tworząc w ten sposób

Mia Cucina Sofieta
Owoce jujuby pod wódką 146

prosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką  Składniki

Mia Cucina Sofieta
Karmelizowany melon na ciasteczkach z kremem katalońskim- dawka energii na cały poranek 212

kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Cytrusowe smoothie z awokado 142

awokado Składniki na 1-2 porcje: 1/2 dojrzałego awokado 1 mrożony banan(obrany i zamrożony) 1/4 szklanki jogurtu (u mnie grecki) sok z ½ cytryny sok z ½ pomarańczy 1/2 łyżeczki syropu z agawy/miodu/cukru brązowego 1/2 szklanki mleka migdałowego 50 ml soku z owoców goji  Oleofarm 1/4 szklanki wody Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, filtrujemy przez sitko w celu wyelimoowania

Mia Cucina Sofieta
3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym 149

Składniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo:   masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Symfonia Smaków
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 204

suszonymi owocami.  A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety:     Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,     Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry,     Jest

Symfonia Smaków
Piernik staropolski długo dojrzewający 178

goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić

Z miłości do słodkości
Tarta migdalowa z gruszkami 193

kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne. Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej

Przysmaki Karolki
Mini mazurki 147

masła do dekoracji użyłam płatków migdałowych, wykonanie: Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu aż do chwili gdy powstanie gęsty syrop. Następnie dodajemy do garnka mielone orzechy i połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści a masa zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy masło. Gdy się roztopi gotujemy jeszcze przez chwile. Masa ma być

Przysmaki Karolki
Tort czekoladowy i gruszki 122

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy biszkopt będzie już całkiem zimy przecinamy do ma 2 części. Masa 1 puszka gruszek w syropie 300 g gorzkiej czekolady 400 ml kremówki 50 g masła wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, masło i 100 ml kremówki. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałą kremówkę ubijamy mikserem

Przysmaki Karolki
Floryda-Orlando 194

pomidorowo miodowym posypane serem, ciasto czekoladowe- czyli znane nam brownies, hamburgery, cheeseburgery, hot dogi, corndogi, fluffernutter czyli kanapka z maslem orzechowym i dzemem, macaroni i cheese, pizza, nalesniki z syropem klonowym i najwazniesze CHEESE! Wszedzie i do wszystkiego. Moj maz chcial sobie zamowic niby lepsze frytki - czyli fries gourment i dostal frytki, z podsmazonym mielonym i polane serem..... Pizza

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania