delikatnie wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z miodem, syropem z agawy i borówką
Sto kolorów kuchnisokiem z cytryny, wystudzić. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Następnie owoce zmiksować na mus. Białko ubić na sztywno. Zmiksowane owoce połączyć z wystudzonym syropem, na koniec delikatnie wmieszać białko. Masę przelać do formy i wstawić do zamrażalnika. Przez najbliższe 4 godziny co 30 minut masę dokładnie wymieszać. Następnie mrozic jeszcze 10 godzin
Monia miesza i gotujeBishop z dzielnicy Long Island w stanie Tennessee stworzył bardzo podobny drink do dzisiejszego Long Island, później napój był doskonalony przez syna . Drink wtedy zawierał whiskey i syrop klonowy i oczywiście nie było w nim coli :) Polecam drinka Zaczynamy: Składniki: 15 ml wódki 15 ml bacardi 15 ml tequila 15 ml gin 15 ml Triple Sec około
Smaki Edytysznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieJedna z bardzo prostych i szybkich potraw zarówno na deser jak i na kolację. Składniki : 2 banany szklanka ryżu basmati miód lub syrop klonowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziealkoholem i odstawiamy w słoiku na jakieś 2 tygodnie. 10 łyżek cukru wsypujemy do szklanki wody i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru a następnie studzimy. Mieszamy alkoholowe skórki z syropem z cukru i przed przelaniem do butelki przecedzamy zeby pozbyć się skórek. Zostawiamy w chlodnym miejscu. Minimalny czas oczekiwania na rezultat to 2 tygodnie
prawdziwe jedzenieselerem ale z każdym następnym kęsem jakoś ten smak zanika. Wafelki o smaku Barbecue Brazilian składniki: pełnoziarnisty ryz brązowy 34%, ryz biały 25%, grys kukurydziany 25%, olej rzepakowy, syrop glukozowy, dekstroza, sól, naturalne aromaty (w tym dymu wędzarniczego) cukier, maltodekstryna, pieprz cayenne, cebula, pomidor. Wafelki te mają fajny wędzony posmak (który bardzo lubię) jednak są bardzo pikantne. Za bardzo
Monia miesza i gotujemirabelek, tych czerwonych, żółte mirabelki czekają na swój czas.. U nas zawsze do obiadu był kompot. Czy ktoś jeszcze przygotowuje kompoty? Współczesne rodziny wychowane są na colach, pepsi, syropach bez owoców, czy też nektarów z dużą zawartością barwników, czy słodzących dodatków. Nie ma nic lepszego na upały niż zimny domowy kompot. A wystarczy mieć świeże owoce, cukier i wrzącą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczekolady 2 łyżki adwokata 1 galaretka Blue Curacao Winiary 1 galaretka Pina Colada Winiary 1 galaretka Mojito Winiary 1 galaretka Pink Margarita Winiary 400 g mrożonych truskawek kiwi w syropie maliny mrożone jagody mrożone Przygotowanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, dodajemy 1 kostkę lodu i studzimy. Robiłam tak po kolei z każdą galaretką po zastygnięciu każdej warstwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół, smarujemy połową masy na domowe bounty (wymieszane 200 ml słodzonego mleka skondensowane i 100 g wiórków kokosowych), domowym syropem malinowym , polewamy ułożoną na biszkopcie masę kokosową i powierzchnię górnego kakaowego biszkoptu. Przykrywamy drugą połówkę krążka biszkoptowego, lekko dociskamy do masy kokosowej. Wierzch biszkoptu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekkie i mniej kaloryczne od tych śmietankowych, czy jogurtowych. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać pierniczki , które piekłam na święta. I co? I jest pyszny deser piernikowy na kefirze. ten deser to właściwie lekka piernikowa pianka. Wystarczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlekkie i delikatne od deserów przygotowanych na bazie śmietanki. Kefir jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać owoc granatu. I co? I jest pyszny deser z galaretkami na kefirze z dodatkiem owocu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykorzystuję go regularnie do grillowania mięsa. Satay jest pikantny gdyż do marynowania mięsa indyka wykorzystałam 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, 1 łyżkę oliwi i 1 łyżeczkę syropu miodowego. Zamarynowane mięso indyka pokroiłam w długie paski i nabiłam na patyczki jak harmonijkę. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Satay z indyka grillujemy w opiekaczu jednocześnie z obu stron kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się je w Wielkiej Brytanii do popołudniowej herbatki podczas tzw. tea time. Na blogu znajdziecie też inne moje przepisy na racuchy. Crumpets
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię