160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie) + 1 łyżka do posypania
Smaczne Zdrowemnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam jeszcze odrobinę syropu z agawy. Danie dekorujemy 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. U mnie jeszcze dodatkowo z ryżem: Basmati+brązowy, podsmażone na odrobinie masła. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżeczka musztardy Dijon - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 2-3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego - 6-12 łyżek oliwy z oliwek* - świeżo mielony pieprz - odrobina syropu z agawy (nie trzeba) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Sałatę(y) rozdrobnić (można powykładać na talerze i polać ją sosem, my wolimy wymieszać z sosem w misce
Smaczne Zdrowezastąpić również mąką pszenną) - 250ml ciepłej wody - 20g świeżych drożdży (lub łyżeczka suchych) - 50ml oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli (dałam płaską) - 1-2 łyżeczki miodu (dałam 1 łyżeczkę syropu z agawy) - 30g siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać. Dodać mąkę, semolinę
Smaczne Zdrowesię oprze, może pora zerwać z tradycją i zamiast sernika , czy babki przygotować ten deser? Panna cotta na blogu jest w różnych wersjach smakowych: Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym Panna Cotta kokosowa Panna Cotta – sernik na zimno Deser z galaretkami na kefirze (light) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki
Ala piecze i gotujeMasło dajemy do rondla i wsypujemy cukier, całość gotuję aż zacznie się karmelizować. Wlewam sok z pomarańczy i odrobinę wcześniej startej skórki i całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem
Mechanik w kuchnizdrowym produktem mlecznym. Ja regularnie piję kefir naturalny na śniadanie, gdyż ma przyjemny, orzeźwiający smak. Kefir jest też naturalnym probiotykiem. Była już na blogu kefirowa panna cotta z syropem pomarańczowym. Ostatnio przygotowałam też deser piernikowy na kefirze, czy Deser z galaretkami na kefirze (light) Ten dietetyczny deser na kefirze to właściwie lekka owocowa, orzeźwiająca pianka z poziomkami, które można zastąpić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiś czas mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, aby dżem się nie przypalił. Gotujemy tak długo aż truskawki zrobią się prawie przezroczyste, nie mogą jednocześnie się rozpaść, a kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk krzepnie, nie rozpływając się. Mi zajęło to 1,5 godziny. Kolor dżemu zrobił się dosyć ciemny, prawie wiśniowy, Gorący dżem wlewamy do wyparzonych, zakręcanych słoików, zamykamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym, tworząc w ten sposób
Mia Cucina Sofietaprosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką Składniki
Mia Cucina Sofietakremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek, posypujemy powierzchnię kremu cukrem i przypalamy palnikiem. Jeśli nie posiadamy palnika, to powierzchnię można polać karmelizowanym, melonowym syropem i posypać prażonymi orzechami. Smacznego
Mia Cucina Sofietaawokado Składniki na 1-2 porcje: 1/2 dojrzałego awokado 1 mrożony banan(obrany i zamrożony) 1/4 szklanki jogurtu (u mnie grecki) sok z ½ cytryny sok z ½ pomarańczy 1/2 łyżeczki syropu z agawy/miodu/cukru brązowego 1/2 szklanki mleka migdałowego 50 ml soku z owoców goji Oleofarm 1/4 szklanki wody Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, filtrujemy przez sitko w celu wyelimoowania
Mia Cucina SofietaSkładniki 350-400g sera ricotta 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy) Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku Dodatkowo: masło do posmarowania foremek 2 łyżki miodu Pół dojrzałej, miękkiej gruszki Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Symfonia Smakówsuszonymi owocami. A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety: Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów, Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry, Jest
Symfonia Smaków